Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem si v srpnu 89 zabojoval proti totalitě

Ano, je to tak, jak vzpomínají na tehdejší bouřlivou dobu bývalí hrdinové a jak to dnes často ukazuje naše televize.

Já to také zažil. Policajti nás tlačili Václavákem dolů, směrem na Můstek. Pravda, měli to po těch dvaceti letech, kdy vládli rukou normalizační, pěkně secvičené, přesto to bylo v devětaosmdesátém už úplně jiné než dříve. Že  rudochům dochází dech, si špitali vrabci na střechách a věřím, že tušení měli i zasahující policajti v zelených uniformách. Jen si nejsem jist, že to docházelo také milicionářům v tmavých funebráckých mundůrech, kteří poldům jistili záda. 

 

Přiznávám, že do otevřeného konfliktu s totalitou jsem se dostal náhodou, když jsme šli se ženou do divadla. Ve střední části Václaváku jsme procházeli davem, který s odstupem přihlížel situaci pod koněm, kde se to mlelo. Zvědavě jsme se s manželkou přidali k bojovníkům za svobodu a, pravda, ze zálohy těm nahoře fandili pokřikem nebo pískáním.   

 

Když se policajti z "Údolí dutejch hlav" (Pohotovostní pluk Sboru národní bezpečnosti) za pomoci Dělnické pěsti (Lidové milice), popasovali s radikály v horké zóně, vyrazili v liniové formaci na zvědavce dole. Chvilku jsme odolávali, ale když dutohlavci dostali od atamanů dragounskej povel tryskééém trysk, do nás jako když střelí. Zvědavost a sympatie s "protistátními živly" se přeměnila v mžiku na zachraň se kdo můžeš. Strženi davem, chytil jsem manželku za ruku, protože dámské střevíčky nejsou žádné tretry a dali jsme se na taktický ústup. Azyl nám poskytla pasáž Alfa a potažmo divadlo Semafor.

 

Tam posedávání v hledišti bylo trochu pocuchané,  právě prožitou nedůstojnou situací. Rychle se to uklidnilo, když se herec Josef Dvořák protáhl oponou, stanul na forbíně a dlouze si nás s jízlivým úsměvem prohlížel.

      "Tak co," pokyvoval hlavou, "jaký to bylo? Zaběhali jste si, zaběhali? Já taky. Berou to klucí z gruntu. Tak si vydechneme a půjdem na to, co říkáte."

Jeho slova vnesla do hlediště uvolněný smích a dnes po těch letech si uvědomuji, jak to bylo k té době příznačné. Že přijde změna, bylo cítit v kostech, ale kdyby z forbíny zaznělo, že už za tři měsíce, málokdo by věřil. 

 

Pak se to stalo a my 17. 11. vzpomeneme třicátého výročí. Určitě v mnoha pohledech a aspektech.

Když se já ohlédnu na "tehdy", zdá se mi, že v poslední fázi se našim policajtům do boje za socializmus už moc nechtělo. V boji za demokracii jsou dnes španělští nebo francouzští policisté daleko důraznější. Je to laické srovnání, to přiznávám, ale ti naši kluci z Údolí dutejch hlav, byli proti nim čičmundové. Nechci zlehčovat excesy, ale v globálu to tak vypadá. I ten jediný mrtvý, student Zivčák, později ožil a nedávno v tisku svoje znovuzrození i vysvětlil.

 

Třicáté výročí je hodně kulaté. Je dobře, že to v telce připomínají. Už to skoro vypadá na seriál s autentickými záběry prokládané vzpomínkami svědků. Já jsem také pamětník, jenže za mnou sem, do berounskýho roští, nikdo s kamerou nepřijede a tak jsem se, s dovolením, osmělil a přihřál si svojí polívčičku.

 

Za generálem Jaroslavem Vodičkou, si ale pro poplácání po zádech nepůjdu. Ne, nesmějte se, že mě to vůbec napadlo. Když Svaz bojovníků za svobodu, pod vedením jmenovaného generála, nebo co to má vlastně za šarži, rozdává metály i těm, co tehdy stáli s obušky a zuřivými funebráky z Lidových milicí v jedné lajně, tak už tomu vážně nerozumím.

 

Za sedmnáctý listopad ale děkuji. To jednotné nadšení. Jasně, byli tací, co zpoza záclon redakcí, studoven, kanceláří nejrůznějších institucí plaše čučeli a čekali jak se to vyvrbí.  Ne, vážně jim nic nevytýkám. Čemu se ale divím, kde tito pohůňkové totalitní moci našli po čase drzost vrátit se na tribuny a blahořečit demokracii a bojovníkům za svobodu. Že je neznáte, tak si počkejte. Určitě si někteří oni při letošních velkých oslavách svoje místo u mikrofonu najdou, stačí se jen dívat. 

Jinak jsem rád za vzpomínání. To zpomaluje zapomínání a když se někde před někým přivře očko, klidně, vždyť velkorysost má mnoho forem, ale také hranice.

Autor: Zdeněk Kloboučník | pondělí 2.9.2019 7:10 | karma článku: 14,58 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik