Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A pak se to stalo

„Né né, já se hrozně bojím, já nepoletím,“ křičím na Luboše, který mě stále tlačí za hranu odkud není návratu.

Dole na tréningovém svahu se mi to poskakování pod padákem (padákový kluzák) líbilo, ale moje důvěra v ten hadr nad mojí hlavou, ve chvíli kdy mám udělat krok do propasti, byla na nule.

„Neser mě, Klóbrc, ty poletíš,“ byla poslední slova kamaráda, než mě strčil přes hranu smrti a já mu dodnes za to děkuju. Nakoukl jsem do jiné dimenze.

Propast mě nepohltila, ale zcela mě pohltil nepopsatelný pocit z letu. Ještě před chvílí dominující strach se někde krčil v koutě mojí duše, převálcovaný úžasným pocitem - letím. Během chvilky zjišťuji, že ten „hadr“ nad hlavou, co vypadá jako velká nefukovací matrace (ty první padáky tak vypadaly), poslouchá moje povely přes řidičky jak cvičený pejsek.

Ne nebudu dál povídat, kdo to nezkusil, ten mi neuvěří a pro ty co letěli, by to bylo nošení dříví do lesa.

Přihlásil jsem se do kurzu létání, koupil si padák moderního střihu, pod kterým se už sedělo v sedačce měkké jako křeslo v našem obýváku a těšil se, že jednou budu jezdit s partou mazáků, kterým začínala být Evropa skoro malá. Oni létali jinou ligu, já ale nezahálel a zatím troškařil po kopcích Jizerek, kde jsme měli chalupu. Jednou si parta těch zkušených zajela do Nízkých Tater.

Rašovka - Jizerské hory

No, a pak se to stalo. Kousek pod Chopkem se Lubošovi zabalil padák, asi turbolence. Někdy se křídlo při pádu znovu nafoukne a může to dopadnout i dobře, tentokrát, asi malá výška, se to nestalo. Nikdo to neviděl a Lubkovi se ta chvilka vymazala z paměti. Probudil se až v nemocnici. Operace v Bánské Bystrici, rehabilitační centrum Kováčova a časově nekonečné pobyty ve Vinohradské nemocnici s celou škálou  pokusů, protože naděje umírá až poslední. Znecitlivění od pasu dolů se časem ukázalo jako nevratné. Domů si ho jeho mladá žena přivážela vždy na vozíku. V té dlouhé době Lubošových trablí jsme se trochu vzdálili až mě najednou překvapil telefonátem.

„Hele, Zděndo, co kdyby sme se zajeli zapotápět se na Helenu“ (Helene See, jezero u Frankfurtu nad Odrou). Plácli jsme si a bylo to bezva. Mně to maximálně vyhovovalo už proto, že jsem se těch třista kiláků jenom vezl. Můj parťák měl speciálně upravené auto pro tělesně postižené. Brzdu ovládal velkou pákou pod volantem, která připomínala tu řadící u aut mého mládí, Spartaků, plyn přidával přes okruží na volantu a spojku, už ani nevím.

Mezi ponory víkendového výletu bylo dost času na povídání a moje zvědavost jak se to v těch Tatrách tehdy mohlo stát, chrlila jeden otazník za druhým. Nebylo to příjemné poslouchání. Kolik dalších neviditelných problémů co se k takovému zranění váže, až jsem si v duchu řekl, „kurňa proč nedřepíš doma u telky“, ale nahlas se zeptal „proč nejdeš za Jardou, co pro tělesně postižený v nějaký neziskovce dělá kurzi potápění a vozí je i do Egypta.“

„Ne ne, já zvolil jinou cestu, nekňourat a postavit se na vlastní nohy a třeba i s pomocí holí. Žádnej vozejk tě nevodveze do prvního patra, do sklepa na známej „sedmej schod“, na zahradu, nebo zpátky do domu. Z vozejku nenamícháš maltu, nenaštípeš dříví, neroztopíš krb. Chodit, a třeba i blbě, ale chodit. Hodně to bolí, ale je to dobrá rehabilitace, kterou nevošidíš. Že vobčas padnu na hubu, tak to k tomu prostě patří“.

Na mojí nevyřčenou otázku proč raději nedřepí doma na zadku, mi dala opakovaně odpověď situace pod hladinou. Voda sejme z každáho z nás váhu a na vznášení ve vodním světě vozík ani berle nejsou třeba. Tam je Luboš na tom skoro stejně jako každý jiný, co se odváží pod hladinu. Ne, naděje nikdy neumírá, jen je k ní někdy cestička hodně klikatá.

Uteklo fůra let. Skutečně vstal z vozíku a už léta chodí po svých, byť s pomocí holí. Občas se vídáme, občas si zavoláme a tak vím, že se nenudí. Kdo má dům se zahradou dobře ví, že mít chalupu, je prdel v kalupu, jak se výstižně říká. A protože je nezmar, stále se jezdí potápět. Já ne, já už adrenalin hledám jen po zahradě.

Občas vzhlédnu z našeho roští k nebi, kde kolem nedaleké Hůrky poletují dravci. Je to krásný pohled na ty mistry v létání. Oni neloví, poletují si ve vdušných proudech sem tam jen tak pro radost a já jim rozumím. Létání  je silná droga. Někdy opeřence ale okřiknu, „vopatrně kucí, já do toho taky trochu dělal a tak vím, že je to hodně vo hubu, vlastně u vás vo zobec.“

 

Autor: Zdeněk Kloboučník | pátek 17.7.2020 17:23 | karma článku: 18,30 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik