Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hydroláty I.

Hned na poprvé mne okouzlily. Neměla jsem tušení, jak úžasný svět se kolem mne rozprostře. Postupně jsem si začala květové vody sama vyrábět - (vím, vybočuji z hlavního tématu současnosti)...

...protože jejich cena na trhu je celkem vysoká, stejně jako moje spotřeba. Navíc od sběru, přes destilaci (není to nic složitého), až po uskladnění prochází rostliny pouze mýma rukama, celý proces je velmi osobitý, stejně jako výsledné květové vody. Dnes bych tuto nádhernou truhlici přírodních pokladů ráda pootevřela i pro vás. Pokud vás úvod zaujal, pojďte blíž a nahlédněte!

Hydroláty nalezneme také pod označením hydrosoly, dále jak bylo výše uvedeno jako květové či květinové vody. Poslední označení není úplně přesné, protože hydrolát lze vyrobit nejen z každé rostliny, dokonce z kamenů a kovů. Druhá stránka věci je, vědět, jak tento výsledný produkt použít, k čemu ho použít, pokud nenalezneme odkazy v odborné literatuře, herbářích nebo nám to rostliny „samy nepošeptají.“ 

Toto, pro mnohé z vás zavádějící tvrzení má přese všechno své opodstatnění. Vždyť sama proslulá bylinkářka Hildegarda z Bingenu se nejednou odvolávala při čerpání svých znalostí na božská zjevení a vnuknutí. Obecně bych to chápala jako schopnost porozumět načerpaným znalostem, souvislosti pospojovat do funkčních vzorců a celků a následně je použít.

Mám hydroláty moc ráda, používám je zevně i vnitřně (u vnitřního použití pouze v omezeném množství a v silném ředění – uvedu níže), v kombinaci s aromaterapií, v kosmetice, v kuchyni. Takto se v podstatě používaly od pradávna.  Existují již přibližně 5000 let, možná i déle.

Co jsou to hydroláty? Jak hydroláty vznikají?

Hydroláty jsou produkty parní destilace rostlin ve vodní bázi. Často však vznikají jako vedlejší produkt při destilaci éterických olejů.  V tak malém objemu, který je pro mne množstevně a technicky dostupný, nelze éterického oleje jako výsledného produktu docílit. Například pro výrobu a to jsem sáhla k extrému na 28g velmi ceněného růžového oleje je potřeba asi 60 000 květů růží.

Když jsem poprvé destilovala řebříček, gumová trubička, kterou hydrolát vytékal do džbánku, nádherně zmodrala. Jasný důkaz přítomnosti azulénu. Hovořit o vůni, šířící se při destilaci domem, je určitě zbytečné. Některé rostliny jsou tak aromatické, že je raději destiluji venku na terase. Stačila mi zkušenost s tymiánem, který je velmi mocný. Druhý den mě bolela hlava, houpl se mi žaludek a byla jsem jako po několika skleničkách špatného vína. Takhle vypadá vlastní praxe, kterou v knihách nenajdete, proto se chci s vámi o ni podělit.

Jak se říká, všeho dobrého pomálu. Vždyť hydroláty můžeme vstřebávat nejen kůží, vnitřně, ale i dýchacími cestami. Můžeme je použít do aromalampy, rozprašovačem jimi osvěžit a pročistit vzduch, použít je při inhalaci atd.

Pokud se některé druhy květových vod vnitřně užívají, potom většinou v poměru maximálně 1PL na 1 l pramenité vody. Tento přístup je podobný homeopatii, kdy potřebnou látku vstřebáváme v určité potenci v průběhu dne.

 Pro výrobu hydrolátu jsou zásadní dvě složky – kvalitní byliny a voda. Voda je dnes natolik dostupná, že si ji přestáváme vážit. Otočíme kohoutkem a teče. Přesto doporučuji, pokud je to možné, vyrábět hydroláty z pramenité vody. Jsou jiné, živější a voňavější.

K filtraci používám měděnou destilační kolonu, kterou vidíte na fotografii, dá se zakoupit na internetu. Je k tomuto účelu vyrobena, takže práce s ní je skutečnou radostnou alchymií. 

Možná vás napadne, teď když je za dveřmi zima a nic neroste, píše o květinových vodách. Mám pro vás dobrou zprávu, dají se vyrábět i ze sušených bylin. Ovšem čerstvé, je čerstvé.

Pravidelně své hydroláty používám, tak například meduňku na pleť, šalvěj na kloktání, máta ve spray příjemně osvěží, kopřivu na vlasy atd. – to jen ve zkratce minimum jejich úžasných vlastností.

Pokud vás článek zaujal, můžete se těšit na další pokračování, v nichž si podrobněji představíme některé bylinky, můžeme si říct i něco o historii, ale především se budeme zabývat praktickou stránkou věci, tj. – vybavení, výroba, uskladnění atd.

 Hydrolát sám o sobě je veliký, rostlinný poklad. Můžeme ho dál zpracovávat v kombinace s jinými bylinkářskými, kosmetickými a kuchařskými postupy.

Ivča – Dílna pod Pálavou

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Klíma Šotnarová | pondělí 2.11.2020 12:23 | karma článku: 10,81 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Ivana Klíma Šotnarová

...a zase bude po mém!

Nevím, proč se s takovou oblibou říká, víc hlav víc ví. Naštěstí dáme s Pupíkem dohromady jen dvě a i to je až až. Zvláště, když má každá jiný názor a zároveň si myslí, že ten správný. Jenže ten správný může být jen jeden. Ten můj

5.11.2022 v 16:49 | Karma: 14,54 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ona

Ivana Klíma Šotnarová

Naleju ti čistého vína

„Panečku, to jsem se ale dobře vdala.“ „Zato já jsem dopadl,“ kontroval Pupík, když dával na stůl vajíčka na hniličku, chlebík, máslo a obložený talíř.

30.10.2022 v 8:47 | Karma: 17,61 | Přečteno: 623x | Diskuse| Ona

Ivana Klíma Šotnarová

Veselé koniny z té naší rodiny IV.

Názorná ukázku, jak to u nás chodí. Je to fajn, když se dva lidé umí společně zasmát. I když, jak nad tím přemýšlím, občas se směje jen jeden...

8.1.2022 v 12:33 | Karma: 11,82 | Přečteno: 423x | Diskuse| Ona

Ivana Klíma Šotnarová

Veselé koniny z té naší rodiny III.

Názorná ukázku, jak to u nás chodí. Je to fajn, když se dva lidé umí společně zasmát. I když, jak nad tím přemýšlím, občas se směje jen jeden...

2.1.2022 v 17:37 | Karma: 19,23 | Přečteno: 592x | Diskuse| Ona

Ivana Klíma Šotnarová

Veselé koniny z té naší rodiny II.

Názorná ukázku, jak to u nás chodí. Je to fajn, když se dva lidé umí společně zasmát. I když, jak nad tím přemýšlím, občas se směje jen jeden...

26.12.2021 v 9:51 | Karma: 18,03 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Putin udělal z Patruševa svého poradce, vzal k sobě i možného následníka

14. května 2024  11:30,  aktualizováno  12:11

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje...

Soud muži potvrdil výjimečný trest za vraždu tety, ve vězení strávil už 28 let

14. května 2024  10:21,  aktualizováno  11:48

Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci...

Fritzlovi opět povolili přesun do běžného vězení. Na svobodu ho pustit nechtějí

14. května 2024,  aktualizováno  11:33

Na doživotí odsouzený Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svou dceru, se ze...

Polovina umírajících by potřebovala přístup k paliativní péči, říkají experti

14. května 2024  11:32

Pro více než polovinu umírajících by byla vhodná nějaká forma paliativní péče, tedy přístupu...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 619x
Kdo jsem ? Jako dítě jsem si umazala čepici a bála se přijít domů. Napadlo mě, obrátit ji rubem nahoru. A bylo to! Byla čistá. Od té doby, když je můj život těžký, smutný a plný starostí, obrátím ho jako čepici. Takže, kdo jsem? Blondýna s hlavou naruby! :-)