Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skóre nočních dohod: TOP09: +2, VV: +1, ODS: -1

Jedna z politologických teorií chápe politiku jako teorii her. Spočívá v maximalizaci a minimalizaci zisků či ztrát. Zaměříme-li se na pouhý průběh nočního vyjednávání v Kramářově vile, vyjde nám jako jednoznačný vítěz TOP09. Poraženou je, jako již poněkolikáté, a tentokrát na hlavu, ODS. Ale sentiment stranou.

TOP09 získala z koaličních jednání víc, než si snad mohla přát. Jako jediná v očích veřejnosti zachovávala v koaličních půtkách chladnou hlavu, naházela něco málo špíny na partnery, ale co především - neztratila jediného ministra a navíc jednoho získala! Radek Šmerda totiž není mužem exministra Bárty, jak nám zřejmě mnozí budou chtít namluvit, ale především člověk Miroslava Kalouska. Na přelomu tisíciletí pracoval pro Pavla Severu, následně pro Jaroslava Kopřivu a naposledy pro Vlastu Parkanovou. A i kdyby snad již byl nakažen vlivem Víta Bárty, padá tím pod stůl Nečasův slib deabelizace státní zprávy. Čili další Kalouskův bonus tím, že premiéra zase trochu znedůvěryhodnil, což se před volbami může hodit.
Věci veřejné musely, alespoň částečně, obětovat Radka Johna z pozice ministra vnitra. Zůstal ve vládě a na jeho místo přišel bývalý šéf Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, kterého do policie přivedl Jan Ruml, rozhodně však nelze říct, že by proti němu Véčkaři nějak výrazně protestovali. Věci veřejné profitovaly také setrváním Josefa Dobeše na postu ministra školství, čímž si zachovaly tvář před svými voliči, že neustoupily úplně ve všem.Významně však zkřížily plány ODS, resp. premiéru Petru Nečasovi, který ustoupil ze svého slibu na deabelizaci veřejné správy. Bývalý personální ředitel a člen představenstva sedí přímo ve vládě...
Co z jednání získala ODS? Nic. Snad jen udržela ve vládě Alexandra Vondru, který však stejně byl oním pověstným kusem za kus, na což premiér nechtěl přistoupit, a nikoliv někým, kdo něco provedl. Kromě toho, ani demisi nepodal, jen jí nabídl... K deabelizaci nedošlo, odešel, resp. byl přesunut, ministr VV, který má ze tří zmiňovaných s ABL společného vůbec nejmíň. Je otázka, co tenhle přemet může ODS přinést. Po sobotní výkonné radě byl Petr Nečas chválen za razantní přístup, který však nedokázal po devíti dnech splnit. To je snad ještě horší, než kdyby žádný slib nedal.
Petru Nečasovi může tento ústupek zlomit vaz. ODS totiž z vládních půtek nejenže získala nejméně, ale také nejvíce ztratila. TOP09 jí zase o kus vytlačila z postu lídra pravice, ODS navíc ztratila další část ze svého, nyní již formálního, postavení lídra koalice. Těmi se pomalu ale jistě stávají Miroslav Kalousek a Vít Bárta ve formě šedé eminence, což je snad ještě horší, než kdyby ministerstvo řídil sám (i když i to nakonec Bárta může získat). Nejsilnější dopady bude mít noční dohoda na poměry v ODS. Je sice pravda, že na jí situaci nijak neulehčil její otec-zakladatel, to však na výsledku nic nemění. ODS poněkolikáté ustoupila a bylo by zázrakem, pokud by to v jejích řadách nevyvolalo bouři nevole...

Autor: Zbyněk Klíč | úterý 19.4.2011 8:14 | karma článku: 15,67 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Brousí si Věci veřejné zuby i na Českou poštou?

Nejde nám o funkce, chceme transparentní rozhodování, nechceme další dinosaury. Takovými hesly se před volbami zaklínala „nová“ strana Věci veřejné. Její nástup do politiky však ukázal, že to s její čistotou nebude tak horké.

11.2.2011 v 8:36 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2029x | Diskuse| Ostatní

Zbyněk Klíč

Ekotendr hýbe světem

"Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce," řekl ministr obrany Alexandr Vondra zhruba před čtrnácti dny deníku Aktuálně.cz. Zdánlivě nevinná věta, která jen potvrzovala to co zřejmě všichni dobře věděli – totiž že ekotendr ve své maximalistické podobě je passé. Před půlrokem tomu tak ani zdaleka nemuselo být a odpůrci zakázky byli náležitě potrestáni. Nevěříte?

30.1.2011 v 9:13 | Karma: 12,87 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Čtyři důvody, proč by měl Vít Bárta opustit ministerský post

Dnes nás čeká možná nejdůležitější tiskovka za poslední roky. Mnistr dopravy Vít Bárta bude vysvětlovat, proč jako šéf jedné z největších bezpečnostních agentur v zemi sledoval svojí dnešní politickou konkurenci.

22.1.2011 v 8:03 | Karma: 42,13 | Přečteno: 11514x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč bojovníci proti korupci nebojují proti Grossovi?

Asi všichni máme v živé paměti předvánoční „kauzu“ na Státním fondu životního prostředí. Média tehdy napjala všechny síly, aby z křesla ministra životního prostředí sesadila Pavla Drobila a zdiskreditovala i premiéra Nečase. To se jim podařilo. Když však dnes vyplouvá na povrch mnohem zásadnější kauza privatizací Mosteckých uhelných dolů, ze kterých měli dostat provizi lidé blízcí Stanislavu Grossovi, média mlčí. Proč?

9.1.2011 v 9:14 | Karma: 35,19 | Přečteno: 3196x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Protikorupční balíček je problémem Věcí veřejných, nikoliv vlády

Některá média dnes zveřejnila rozhořčení Věcí veřejných nad faktem, že premiér Nečas uplatnil připomínky vůči protikorupčnímu balíčku. Prý je pro ně takový krok překvapením. Kritiku by však měli Radek John a spol. zamířit spíš do vlastních řad.

4.1.2011 v 16:10 | Karma: 23,92 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.