Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč bojovníci proti korupci nebojují proti Grossovi?

Asi všichni máme v živé paměti předvánoční „kauzu“ na Státním fondu životního prostředí. Média tehdy napjala všechny síly, aby z křesla ministra životního prostředí sesadila Pavla Drobila a zdiskreditovala i premiéra Nečase. To se jim podařilo. Když však dnes vyplouvá na povrch mnohem zásadnější kauza privatizací Mosteckých uhelných dolů, ze kterých měli dostat provizi lidé blízcí Stanislavu Grossovi, média mlčí. Proč?

Obecně platí, že novináři názorově inklinují spíše doleva. Z tohoto bych české novináře, ještě se stálou vzpomínkou na Jiřího Paroubka, ještě nepodezíral, ale jisté náznaky tu již jsou. Každopádně důvod vězí zřejmě v tom, že Stanislav Gross již není taková ryba. Není jej odkud sesadit a není ani předákem vlastní strany, takže ta se od něj může jednoduše distancovat. Vliv na politickou scénu je tedy nulový. Zato kauza Drobil v sobě měla potenciál rozvrátit celou vládu, a to bylo pro média sousto. Celé to poukazuje na ne příliš hezký rys tzv. investigativní žurnalistiky, ve které nejde o odhalení podstaty problému (kauza Gross je s tou „Drobilovou“ minimálně srovnatelná), ale o posílení vlastního vlivu a mocenského postavení. Tím však významně trpí tzv. pověst médií jako bojovníků za pravdu. Houbelec, jde jim o moc, stejně jako politikům.
Proč je vyvedení části privatizačních prostředků lidem blízkých Grossovi citováno jen v Mladé frontě, a nikde jinde? Kde jsou další média, přenosy, tiskovky, analýzy? Nikde, protože není zájem. Vysvětlení spočívá zřejmě v tom, že média, stejně jako politici, mají vlastní zájmy, i ony někdo sponzoruje, někdo je vlastní a jeho názory musejí chtě nechtě alespoň částečně reprezentovat. Proč média nepátrají dál po privatizačních rozhodnutích Zemanovy vlády? Do její role při prodeji IPB? A jaká byla role dalších vlád Vladimíra Špidly a Jiřího Paroubka? Nešlo náhodou o propracovaný systém vyvádění peněz z privatizací, které Zemanova vláda prováděla jak na běžícím pásu, spíš než o individuální „grossovinu“? A dozvíme se to někdy?
Spíše ne. Jednoduše proto, že čtenáře nějaká pochybení z před deseti let nezajímají, nelze z takových kauz vytlouct žádný kapitál a ani se přiživit na všeobecném názoru, že „tady vždycky kradla jenom Klausova ODS“. Ano, i média hrají svoji roli v politice a rozhodně nejsou strážci demokracie, jak se o nich s oblibou píše (respektive oni sami o sobě píšou).
Garanti proti korupci
Korupce se stala jedním z ústředních bodů Nečasovy vlády a protikorupční balíček, ať je jakýkoliv, je nejpropracovanější a nejrozsáhlejší koncepcí boje proti korupci za dob českých vlád. Zatím nám však jaksi chybí garanti, kteří jej budou prosazovat. Věci veřejné mají samy máslo na hlavě (viz zde) a TOP09 zase za garanta boje proti korupci zvolila dlouholetého poslance Pavla Severu, který je namočen v kauze podezřelého nákupu minometů pro českou armádu. Bude tak moci pomáhat korupci a její praktiky popisovat, protože s nimi má zřejmě bohaté zkušenosti, ale určitě nebude mít zájem na jejich odhalení a potrestání.
Garantem ODS je pak premiér Nečas, na kterého se zatím žádná kauza vytáhnout nepodařila, proto novináři obratně využili kauzu na SFŽP a přehráli jí přímo na premiéra, protože jim nezapadal do obecně sdílené představy, že všichni politici kradou. S odchylkami se totiž těžko pracuje, proto potřebovaly sdělovací prostředky i Nečase zařadit do jednotné linie, která mimochodem i lépe prodává než vysvětlování složitých problémů a výjimek. Jednodušší je přece říci, že kradou všichni. Jestli jde však v takovém případě o opravdovou ochranu demokracie a nestranné střežení spravedlnosti, Bůh suď.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyněk Klíč | neděle 9.1.2011 9:14 | karma článku: 35,19 | přečteno: 3196x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomůže těm, kteří se ve...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.