Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekotendr hýbe světem

"Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce," řekl ministr obrany Alexandr Vondra zhruba před čtrnácti dny deníku Aktuálně.cz. Zdánlivě nevinná věta, která jen potvrzovala to co zřejmě všichni dobře věděli – totiž že ekotendr ve své maximalistické podobě je passé. Před půlrokem tomu tak ani zdaleka nemuselo být a odpůrci zakázky byli náležitě potrestáni. Nevěříte?

Pavel Drobil byl na ministerstvu životního prostředí pověřen přípravou nové koncepce ekotendru. Ta spočívala v jeho rozdělení na menší tendry a zároveň přesunu pravomocí na ministerstvo životního prostředí. Tedy krajně nevýhodné pro stávajícího garanta – ministerstvo financí. Proto přišlo (znenadání) prozření Libora Michálka a účelové interpretace, které měly do hry zatáhnout ODS. Samozřejmě jako záporného hráče.

Útok se nepodařil, napojení financí ze SFŽP na ODS působilo značně nevěrohodně a případ vyšuměl. Bylo proto potřeba vyrobit další kauzu.
Obětí se stal ministr Vondra, protože si dovolil říci to stejné, co ministr Drobil: "Do budoucnosti bych volil cestu jinou - rozdělit to na několik tranží podle druhu znečištění,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru Vondra. To se hlavnímu architektovi – Miroslavu Kalouskovi – nemohlo líbit. Proto poslal na dřívější působiště Alexandra Vondry kontrolory. Nehledě na to, že „jeho“ ministerstvo vydalo dvakrát k dnes propíranému případu zakázek na odboru pro evropské záležitosti nezávadné stanovisko.
Kauza Vondry s Drobilem mimořádně vyhovala TOP 09 a Věcem veřejným. Prosadili na nich policejního prezidenta a protikorupční program (VV) a stylizovali se do role uvážlivé, nezkorumpované třetí síly (TOP09). Nepsaný šéf TOP09 sice před uzavřením koaliční smlouvy popichoval mecenáše VV Víta Bártu, pak však zřejmě zjistil, že bude mnohem výhodnější nejmenší stranu koalice využít k vlastnímu prospěchu a útoku na ODS. Nová konfigurace ODS vs. TOP09+VV už se ostatně utváří ve sporu o ředitele VZP, ve kterém jdou dvě nové strany ruku v ruce proti zástupcům strany, vedené Petrem Nečasem.
TOP 09 je samozřejmě přirozeným soupeřem, nikoliv partnerem ODS, mnohem více než Věci veřejné, které útočí na elektorát sociální demokracie. Miroslav Kalousek to velmi dobře ví a proto svůj „zájem“ obrátil právě proti ODS. Jeho vztah s Petrem Nečasem ostatně nebyl nikdy idylický, třeba proto, předseda ODS, když byl náměstkem na obraně, útočil na klíčového Kalouskova spoluhráče – Richarda Hávu. A to tím, že kritizoval systém prostředníků při nákupu zařízení pro armádu. Tím ohrozil zásadní byznys Hávova (a tedy i Kalouskova) Omnipolu. Právě Vondra je ministrem obrany a systém nákupů přes prostředníky chystá změnit. Kruh se uzavírá...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyněk Klíč | neděle 30.1.2011 9:13 | karma článku: 12,87 | přečteno: 1942x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.