Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Ti, Jiří Paroubku, tak vadí připomínky o spolupráci KSČM?

ČSSD v inzerci proti ODS minulý týden v Právu uváděla: „Teď budeme chvíli hrozit návratem komunistů, se kterými jinak tak rádi spolupracujeme“ Sdělením se jaksi implicitně snaží dokázat, že takových argumentů se nebojí. Opak je však pravdou. Proč by pak Jiří Paroubek o týden později vydával v inzertní příloze ČSSD dlouhý text, kde takovou blízkost vehementně popírá?

Důvody jsou nasnadě – ČSSD zřejmě v průzkumech opakovaně vychází, že taková spolupráce není populární, a zřejmě i proto také Jiří Paroubek shodil v listopadu volby, protože by spolupráci s postotalitní stranou tváří v tvář dvacátému výročí sametové revoluce neustál. Zdá se, že průzkumy dnes říkají socialistům to samé – tedy s KSČM nikoliv.
Nezaškodí proto podívat se, jak je to ve skutečnosti. Podle stanov ČSSD o reálné politice strany rozhoduje Předsednictvo – to je složeno z předsedy, místopředsedů, předsedů parlamentních klubů a klubu v EP, zástupců krajů a dalších představitelů volených Ústředním výkonným výborem. Názory na spolupráci s KSČM lze zkoumat u představitelů, kteří jsou členy Předsednictva z titulu funkce, tedy kromě posledních dvou skupin, jejichž složení může být každé zasedání odlišné. Z rozboru výroků vyplývá, že spolupráce s pohrobky Gottwaldovy strany má ve vedení ČSSD velkou podporu. Připomeňme si jen některé jejich výroky na adresu spolupráce s KSČM:
Předseda: Jiří Paroubek
Lidé si zvyknou, když bude dobře fungovat koalice s lidovci, a když s komunisty, tak samozřejmě i na ni. (idnes.cz, 12.11.2008)
Měl bych chuť je (komunisty) zatáhnout do systému naplno. (ihned.cz, 26.5.2006)
Místopředseda: Bohuslav Sobotka
Pokud bychom měli na výběr jen mezi menšinovou vládou tolerovanou komunisty a velkou koalicí, tak to první může být menší zlo.(Právo, 2.5.2006)

Jsme připraveni jako menšinová vláda i na podporu KSČM. (MF Dnes, 4.3.2006)

Spravedlivě je však třeba říct, že Sobotka dlouhodobě patří ke křídlu, prosazující spíše spolupráci s menšími stranami. Otázka však je, jaký bude jeho názor, pokud mu hlasy s lidovci a zelenými na většinu stačit nebudou....

Místopředseda: Zdeněk Škromach
Jsme schopni například hovořit i s komunisty (idnes.cz, 10.10. 2006)
ČSSD už si zakázala spolupráci s KSČM, Unií svobody i ODS. Zbývá už jen zákaz spolupráce s lidovci a pak už nezbude, než aby získala ve volbách 51 procent hlasů, aby mohla vládnout sama (idnes.cz, 28.3.2005)















Místopředseda: Lubomír Zaorálek
Usilovali jsme o vytvoření koalice, ve které by byli společně s komunisty Lidová strana, nicméně ta do této koalice se rozhodla nevstoupit, takže to je varianta, která nám zůstává. (Rádio Impuls, 6.11.2008). Zaorálek byl architektem krajské koalice ČSSD-KSČM i stejné koalice na ostravské radnici.
Místopředseda: Roman Onderka
spolupráci odmítá




Místopředseda Milan Urban:
spolupráci odmítá

Předseda poslaneckého klubu: Bohuslav Sobotka
viz výše
Předseda senátorského klubu: Petr Vícha
Na regionální úrovni nelze odsoudit vznik různých koalic, včetně koalice s KSČM. A podle zatímního hodnocení funguje většina krajů pod vedením ČSSD velmi dobře, v našem kraji nepochybně mnohem lépe než pod taktovkou ODS a KDU-ČSL, jako tomu bylo před volbami.(Respekt, 29.11.2009)

Předseda poslaneckého klubu v EP: Jiří Havel
Nezříkáme se podpory žádné strany včetně KSČM k uskutečnění našich programových cílů.... Na parlamentní úrovni musíme stejně jako jiné strany respektovat, že KSČM má mandát z demokratických voleb. Bereme také v úvahu, že voliči KSČM nepochybně nehlasovali pro pravicové hodnoty a tuto jejich vůli chceme respektovat.(Listy 3/2008)
Spolupráce s KSČM tedy rozhodně není vyloučenou variantou, ba naopak. Situaci v ČSSD ostatně ve stejném článku uznal i Jiří Paroubek, když uvedl, že „vedení ČSSD bylo v únorových dnes (ale také předtím) hluboce rozděleno“ a dále vyjmenovává tří křídla v rámci sociální demokracie – křídlo blízké KSČM, křídlo centristické a křídlo pravicové. Tehdy podle něj zvítězilo první z nich. Dnes se od něj sice snaží distancovat, uvedené výroky však ukazují, že „nedohlédnutí mocenských zámerů komunistů“ (opět citace z Paroubka) hrozí i dnes.

Autor: Zbyněk Klíč | pondělí 8.3.2010 10:01 | karma článku: 25,99 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:13

Než Česko přijme společnou evropskou měnu, mělo by podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.