Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

1.  Pochybný proces rozhodování kandidovat na primátora
Pan Hudeček svoji kandidaturu obhajuje i odpovědností se poprat s výtkami s povodní. Je to poněkud úsměvné. Nejenže čtrnáct dní na rozhodnutí se o kandidatuře je poměrně krátká doba, zarazí také, pokud jej srovnáme s Hudečkovými výroky během záplav. Při nich totiž, pokaždé když byl na pražskou politiku tázán, odvětil novinářům, že na takové myšlenky nemá nyní čas. Je proto paradoxní, že pouhých několik dní po odeznění povodní již pan zastupující primátor ke svému přesvědčení stát se řádným primátorem dospěl. Buď na to v době povodní, v rozporu se svými prohlášeními, opravdu myslel, nebo byl rozhodnut již dávno před záplavami. Ať tak, či onak, s veřejností hrál stínovou hru. Pokud však není někdo na rovinu schopen svoji ambici ihned deklarovat, nemůže v občanech vyvolávat důvěru.
2. Jednání při povodních
Samostatnou kapitolou, proč by Tomáš Hudeček neměl být novým prvním mužem Prahy, je jeho chování při povodních. Nejenže byl kritizován za nekompetentní řízení (viz zde), ale zcela zjevná byla jeho neschopnost komunikovat se starosty městských částí. Tento fakt nemá co dělat s konkrétními opatřeními, ale zcela reálnými výtkami starostů vůči Hudečkovi k nekomunikaci, aroganci a nečinnosti z jeho strany. Pokud chce být Tomáš Hudeček zvolen primátorem, který bude zastupovat celou Prahu, měl by se s těmito výhradami jasně popasovat, chvat s volbou primátora však spíše dokazuje, že o takové vyřešení nemá zájem. Jak pak může spolupráce s místními částmi v takové situaci probíhat, je zřejmé….
3. Hudečkova nekompetentnost
Současný pražský neformální lídr TOP 09 považuje svoji „novost“ za pozitivum, tento argument však může mít i odvrácenou tvář. Protože to, že Hudečka nikdo za skoro dva roky v roli prvního zástupce primátora nezná, odkazuje spíše na jeho neschopnost se prosadit, malou pracovitost nebo nezájem udělat cokoliv pozitivního. Takový člověk však není předurčen pro nošení primátorského řetězu.
4. Mediální divadlo
Tomáš Hudeček byl v době povodní skoro pořád v televizi, a to třeba i v době mezi jednáními krizového štábu, kdy ostatní starostové připravovali svoje městské části na příchod velké vody. Nechci hned zkraje podsouvat panu zastupujícímu primátorovi zlé úmysly, něco to však značí o neschopnosti s problémem povodní cokoliv skutečně dělat, a logické snaze to zamaskovat mediálním humbukem. Typickým příkladem toho bylo vyhlášení plošného zákazu otevření mateřských škol přes média, aniž by o tom starostové městských částí něco věděli, byť se s nimi zastupující primátor viděl hodinu předtím na krizovém štábu…
5. Nezkušenost
Tomáš Hudeček se, pokud bude zvolen, stane nejmladším pražským primátorem. To může být za určitých okolností oživením pro pražskou politickou scénu, takový kandidát by však musel předstoupit před veřejnost s hodnověrným pozitivním programem. To však pan Hudeček nedělá. Jeho cíle, mezi které zařadil minimalizaci škod a revizi předchozích rozhodnutí, tím rozhodně není. Argument, že kandidát na primátora není z Prahy, by mohl sice být laciným, pokud by se však neprojevil v negativním smyslu právě při povodních, kdyby tento člověk ani nevěděl, že v Praze tečou i jiné řeky než Vltava….
Zvolení Tomáše Hudečka je při určité dohodě TOP 09 s ČSSD prakticky jisté. Je však dobré, aby ti, kteří pro něj zvednou ruku, věděli, koho ve skutečnosti volí a jaké to bude mít důsledky. Mohli bychom se totiž dočkat situace, že pro Prahu by bylo lepší rok do voleb přečkat bez primátora, než s Hudečkem....

Autor: Zbyněk Klíč | sobota 15.6.2013 12:40 | karma článku: 18,96 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Rok 2011 rokem Petra Nečase? Možná, ale jaký...

Bohumil Pečinka tituluje v článku Účtování roku 2011 uplynulý rok jako rok Petra Nečase. Premiéra České republiky hodnotí veskrze kladně a text uzavírá sdělením, že rok 2011 je Nečasovým přechodem z krize do ofenzívy. Otázka však je, zda tato ofenzíva má do budoucna konstruktivní prvky.

14.12.2011 v 7:36 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.