Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

Roman Šlachtaateo.cz

Původně to bylo pouze spektakulární zatýkání na Úřadu vlády, kterým chtěly policejní složky ukázat svoji moc. Nová fakta z usnesení o stíhání pěti uvedených osob však dávají pochybovačným názorům na práci policie zapravdu.
Policie se totiž reálně pustila do vod, které ji dříve nenáležely, a to zřejmě pod dojmem své nepostihnutelnosti. Proto hned na úvodních stránkách oznámení o zahájení trestního stíhání bez uzardění obviňuje premiéra a trojici poslanců z porušování Ústavy, kterého se měly dopustit nevykonáváním mandátu svědomitě a v zájmu všeho lidu. O co toto své tvrzení opírá? Prý je zřejmé, že v zájmu lidu je právě to, aby byl mandát vykonáván svědomitě. Takový dirigismus a absolutizace práva před politikou je však velmi zásadním popřením primátu politiky jako základního prvku demokratického systému. Výklad ústavy patří ze zákona pouze Ústavnímu soudu, a když už, především by se jím neměla zabývat policie, která zcela zjevně popřela takový zájem lidu, jakým je třeba fungující vláda a stabilita v zemi. Holt, co není napsané v zákoně, je zřejmě neplatné.
Důkazy? K čemu?
Po této trochu mrazící exkurzi policejních složek do ústavního práva však dále v usnesení přicházejí další překvapení. Především v něm není vyjasněn pojem korupce, resp. zda je jím již nabídka korupce, či až její realizace. Dikce zákona sice praví, že úplatkem je obojí, proč je však u Ivana Fuksy kalkulováno s poskytnutím a u Marka Šnajdra s nabídkou, je mi záhadou. Notabene, když u části týkající se bývalého náměstka ministra zdravotnictví je výslovně uvedeno, že úplatek mu byl poskytnut 20.12.2012 (ve skutečnosti však až 31.1.2013). Spíše úsměvná je pak nejistota vyšetřovatelů u kvalifikace Libora Antoše, který je někde popisován v souvislosti se ziskem postavení člena dozorčí rady Českých drah, na jiném místě pak rovnou s nabytím funkce předsedy.
Co je však na čerstvém úniku dat z policejních spisů nejvíce zarážející, je obvinění Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Policie u jejich jmen uvedl kouzelnou smyčku „a z toho dovozujeme“, problém však, že u těchto mužů z čeho dovozovat nemá. Podle spisu totiž nezaznamenala jediný telefonický rozhovor, jedinou SMS zprávu, ve kterém by figuroval jeden z těchto pánů. Přesto byli oba obviněni a nakonec i vzati do vazby. Na základě čeho policie oba muže obvinila, mi není jasné, a asi nejen mě.
Korupčníka známe, ale nezavřeme
Stejně tak je ze zahájení usnesení vidět obrovské pokrytectví policie. I laik by ze spisu poznal, že hlavním korupčníkem musel být samotný premiér Nečas. Formulace v tomto směru hovoří zcela jasně na několika místech. Jaké je však překvapení, že předseda vlády obviněn nebyl. Zalekla se policie? Čekala, až podá demisi? Tak, či onak, zřejmě si nebyla jistá ve svých verdiktech v závěru spisu, kde premiérovi přisuzuje aktivní roli v uplácení poslanců, což však doloženými důkazy vůbec nepotvrzuje.
Mohu oba spisy hodnotit pouze subjektivně, jako právnický laik, výše představená fakta ve mně však (troufám si tvrdit, že oprávněně) vyvolávají podezření, že policie pracovala na něčí objednávku, a nebo se jen prostě utrhla ze řetězu a začala konat na základě dojmu své vlastní neomylnosti. Co je nebezpečnější, nechť posoudí čtenář sám. Každopádně pokud chtěla policie stíhat zločin v tak vysoké sféře jako je vláda a poslanecká sněmovna, měla si alespoň lépe připravit argumenty. Mediální humbuk a využití veřejné poptávky totiž ještě nikdy nikoho neodsoudily.

Autor: Zbyněk Klíč | středa 19.6.2013 8:36 | karma článku: 26,77 | přečteno: 1243x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Rok 2011 rokem Petra Nečase? Možná, ale jaký...

Bohumil Pečinka tituluje v článku Účtování roku 2011 uplynulý rok jako rok Petra Nečase. Premiéra České republiky hodnotí veskrze kladně a text uzavírá sdělením, že rok 2011 je Nečasovým přechodem z krize do ofenzívy. Otázka však je, zda tato ofenzíva má do budoucna konstruktivní prvky.

14.12.2011 v 7:36 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.