Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předseda ČSSD přispívá i pochybné konírně a posttotalitnímu ústavu

Předseda ČSSD zveřejnil na webových stránkách ČSSD přehled svých darů neziskovým a veřejně prospěšným organizacím. Samotné zveřejnění daru, vysoce apolitického aktu, je již prohrou a důkazem Paroubkovy nejistoty ohledně sebe sama, některé organizace uvedené v soupisu vyvolávají také podezření.

Nechtěl jsem se v prezentaci šťourat, přijde mi to nevkusné a vrcholně populistické, hodné jen levicových novinářů. Šanci Paroubkovi trošku osladit jeho již jedno morální selhání jsem si však tentokrát nenechal ujít. Jal jsem se hledat pozadí zveřejněných organizací. Dvě z nich nejsou úplně košer.
   Třeba koňský domov důchodců v Rolince. Na začátku roku o ní vyšel ne příliš lichotivý článek, který poukazuje na nesrovnalosti v jejím hospodaření i zacházení s koňmi. A není jediný – upozornil na ně i odborný časopis Jezdectví. Oba poukazují, že se jedná tak trochu o soukromý byznys provozovatelky.
   Druhá podezřelá organizace je Československý ústav zahraniční, kterému Jiří Paroubek přispěl tisíci korunami. Samotný název evokuje cosi předlistopadového a komunistického. Skutečně, „googlováním“ se dozvídám, že je to ústav, kterým měl před rokem 1989 za úkol indoktrinovat československý exil. Řízením ČÚZ byla pověřena komunistická rozvědka a kontrarozvědka. Historik a senátor za ODS Tomáš Grulich o ní píše: Apolitičnost tohoto občanského sdružení vzala za své již roku 1949. V létě bylo zcela přeorganizováno, organizačně postaveno pod ministerstvo zahraničních věcí a byla mu přiřčena role propagátora socialistického Československa u českých a slovenských diaspor v kapitalistické cizině. ČÚZ zneužil své dobré pověsti z meziválečného období…. Ministerstvo zahraničních věší pověřilo v roce 1956 ČÚZ novým dlouhodobým posláním. Do jeho zorného pole zájmu se, vedle pokrokových organizací, měly dostat i krajanské organizace politicky neutrální. Mezi nimi dostali pracovníci ČÚZ za úkol posilovat citové vztahy Čechoameričanů k Československu. K tomu ČÚZ využíval kulturních akci se skrytým politickým charakterem… Na důsledky popsaných činností Československého ústavu zahraničního řízeného ÚV KSČ a další aktivní opatření narážíme i v současné době.“  Ani tato organizace nemá pověst nepošramocenou.
   Tedy takové organizace podporuje Jiří Paroubek. Jistě, nebylo fér o tom psát a vůbec se rýpat v historii sdružení. Pokud jsem některému z nich uškodil, tak se omlouvám a za morální újmu dopředu slibuji odškodnění. Dar předsedy ČSSD nemusel nijak souviset s uvedenou činností, ba proti ní mohl příspěvkem dokonce protestovat. To jsem ostatně ani nechtěl zkoumat. Protestovat chci proti tomu, že i nezištné a z definice utajované aktivity jako dary neziskovým organizacím jsou politizovány a dávány na klopu politikům jakéhokoliv zbarvení. Dar takovým zveřejněním (není-li vynucováno, a to Paroubkovo nebylo, to jej popohnala jen jeho ješitnost) ztrácí upřímnost a nezištnost, stává se nástrojem sledování zájmu a tím přestává být darem v pravém slova smyslu. Tím Paroubek ublížil občanské společnosti a politické kultuře mnohem víc, než si sám dokáže představit.

Autor: Zbyněk Klíč | pondělí 22.6.2009 15:04 | karma článku: 27,95 | přečteno: 1506x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Ukrajinu taháme za nos, neplníme sliby, čílil se Zaorálek. Dostálová přikyvovala

3. června 2024  14:54

Kandidáti do Evropského parlamentu se v debatě na iDNES.cz shodli, že Evropa musí v podpoře...

KOMENTÁŘ: Mladí Evropané jsou nadějí pro naši demokratickou budoucnost

3. června 2024  14:49

V diskusích před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat 6.–9. června, je jedním z...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.