Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pět důvodů, proč by ODS neměla být ve vládě s Věcmi veřejnými

Čtvrteční schůzky lídrů koalice údajně přinesly sedm návrhů řešení vládní krize. Prezident Klaus vedle toho prý postavil Petra Nečase před alternativu, že buď zachová současnou vládní sestavu, nebo pověří sestavením vlády předsedu vítězné ČSSD. Na druhou stranu, stále častěji se hovoří o alternativě předčasných voleb, které mohou prezidenta „vyřadit“ ze hry. Existuje totiž varianta, jak prezidenta donutit volby vypsat, a to nástrojem, který poslanci a senátoři schválili v září 2009, tedy rozpuštění Sněmovny třípětinovou většinou poslanců. Prezident jí totiž na rozdíl od jiných situací musí vyhovět. Ať se rozhodne tak, či onak, ODS by měla okamžitě opustit koalici s Věcmi veřejnými alias politickou divizí ABL a ideálně do žádné takové nikdy v budoucnu nevstupovat.

Existuje pro to několik dobrých důvodů.
Věci veřejnou jsou stranou, která zde zavádí estébácké praktiky
Teoreticky to odhalil již plán Víta Bárta z října 2008 a prakticky nám to VV ukazují v každodenní politice. Diskreditace, tajná nahrávání a špiclování se vstupem politické divize ABL do politiky staly naprosto běžnými. Chce-li si ODS zachovat špetku cti, měla by koalici s VV okamžitě opustit. Její první Poděbradský artikul totiž hovoří o nedotknutelném soukromí a je-li každým dnem přítomnosti VV ve vládě tento požadavek porušován, neměla by to ODS přejít mlčením.
Vít Bárta opakovaně lhal premiérovi země
Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta opakovaně lhal premiérovi Petru Nečasovi. Nejenže na podzim 2009 zapřel sledování politiků na Praze 11, ale zopakoval svoji lež i po dalším odhalení Mf Dnes. Neváhal využít jednu z metod popsaných ve své strategii, tedy neustále se omlouvat, a oklamal tímto způsobem i předsedu ODS. Tím se stal, nebo by se měl stát, naprosto nedůvěryhodným. Nehledě na to, že špicloval politiky ODS.
Věci veřejné drží vládu deset měsíců pod krkem
Dnešní trvání VV na postu ministra vnitra je jen dalším dílkem mozaiky vydírání VV směrem ke koaličním partnerům. Vzpomeňme na hrozby v době vyjednávání o vládě, tlak na jmenování policejního prezidenta, předvánoční koaliční krizi, protikorupční balíček. Tato strana si dala do erbu maximalizaci svých zisků na úkor společného projektu, čímž sice přesně odpovídá naturelu Víta Bárty a jeho strategie, ale pro další vládnutí je naprosto nepoužitelná. Zůstane-li ODS ve vládě s VV, budou se výhružky stále opakovat.
Útoky na ODS
Základem koaliční vlády je důvěra. Jak však vládnout se stranou, která opakovaně podává trestní oznámení na ministry vlády za ODS, dokola mluví o kmotrech a na svůj stranický web si dokonce pověsí obrázek s nápisem: „ODS – musíme to zničit“ Charakter člověk se mj. pozná v krizových situacích a VV jasně ukázaly, co je jejich cílem.
Koketování s ČSSD
Opakovaně, a znovu i v Bártově strategii, se objevují náznaky, že pravým koaličním partnerem Věcí veřejných není ODS, ale sociální demokracie. Nasvědčují tomu i opakované útoky ČSSD na VV, které dokazují stejnou voličskou základnu těchto dvou stran, ale i prokázaná spolupráce Víta Bárty s Michalem Haškem a nápadná shoda na některých programových bodech. Tato strana není přirozeným koaličním partnerem ODS.
Stoosmnáctková koalice je jistě nadějí pro prosazení důležitých reforem, i ona by však měla mít své mantinely. Tím je nejen dodržování vlády práva a boje proti korupci, jak si koalice vytkla a což VV porušily, ale hlavně dodržování základních principů svobody a základních lidských práv. To VV zcela zjevně nedělají (a do budoucna se kvůli až mateřskému sepjetí s ABL nedá vyloučit, že dělat nebudou), a proto by je ODS měla vyloučit z okruhu svých koaličních partnerů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyněk Klíč | pátek 15.4.2011 8:17 | karma článku: 15,71 | přečteno: 2465x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.