Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paclík jako fotbalový Vít Bárta

Tomáš Paclík, šéf fotbalové Plzně a kandidát na předsedu Fotbalové asociace poskytl včerejšímu Deníku Sport rozhovor, v němž měl nastínit svoje plány i důvod, proč do volby, která proběhne 17. listopadu, vstupuje. Nemůžu si pomoci, ale novodobý spasitel a mediální hvězda mi přijde jako ztělesnění Víta Bárty ve fotbalovém prostředí.

Stačí si porovnat Paclíkova vyjádření ve zmíněném rozhovoru s těmi Bártovými. „Staré pořádky a obchodování – to je to, co by českému fotbalu fakt neprospělo... V případě, že se mi podaří nastavit transparentní prostředí a omezit vliv lobbistických skupin ve fotbale, bude to pro kluby jako Plzeň přínosem... Jasná pravidla řízení, omezení vlivů různých nestandardních kamarádčoftů.“ Boj proti statrým pořádkům, maximální transparentnost a zptřetrhání starých vazeb se staly důležitými body také programu Bártovy politické divize Věcí veřejných, které rovněž slibovaly nové poměry a lepší styl politiky. Stačí si přečíst Bártův o plán na ovládnutí české společnosti nebo program Věcí veřejných. Píše se v nich: „společenský systém minimálně nepodporujeme - například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionalismus.“ (Bártův program), „Chtěl jsem přesvědčit veřejnost, že transparentní, manažersky vedené politické cíle mají svůj smysl.“ (Bártův profil před volbou předsedy v roce 2011). Bártovo vykázání kmotrů z ministerstva dopravy pak není nic jiného než deklarovaná snaha o narušení stávajících vazeb a omezení vlivu lobbistických skupin. Bártovým cílem se stalo nikoliv nastolit lepší pořádek, ale přetvořit současný systém tak, aby vyhovoval jeho záměrům. Udělal to, protože na to měl sílu. Kmotry vykázal, aby tam mohl dosadit ty svoje. I touto optikou můžeme vnímat snahy Tomáše Paclíka, šéfa dnešního mistra ligy a movitého podnikatele, který si chce přetvořit současné prostředí ve prospěch sebe samého. O očistu českého fotbalu mu jde až v poslední řadě.

Falešný spasitel a populista
„Dlouhodobě to (předsedu FA ČR) dělat nechci... To si vynutila situace, nic jiného mi nezbývá.“ I tak komentuje svoji kandidaturu Paclík. Pasuje se do role spasitele, stejně jako Bárta tady před rokem a půl zachraňoval korupcí prolezlou republiky, přičemž do ní o třičtvrtě roku později sám spadl. Mediální prezentace Paclíka je stejná jako ta Bártova – i jeho současná zlá situace „donutila“ se jí postavit a změnit jí. Společné má Paclík s Bártou také to, že svůj program staví především negativně – Paclík proti dvojici Berbr – Pelta, Věci veřejné (a Bárta) proti stávajícmu establishmentu, kmotrům, starým strukturám, etc.
„Jednal jsem s osmi lidmi (na následného předsedu FA ČR), zveřejnil jsem jména asi tří z nich (Martin Jahn, Roman Bradáč, Jiří Kejval),“ uvedl Paclík. Politika hledání „nezávislých“ expertů je vlastní i Vítu Bártovi. Jeho poradcem je mediálně zdatný Jan Kubáček, poradcem pro důchodovou reformu sociolog Pavel Rusý, kandidátem na prezidenta ekonom Jan Švejnar, jezdec Karel Loprais jako domnělá autorita na ministerstvu dopravy, stejně jako Stanislav Huml ve Sněmovně, Libor Michálek jakožto protikorupční expert. A tak bychom mohli pokračovat. To vše jsou známé osobnosti, stejně jako členové Paclíkovy sestavy, kteří jsou spíše snahou zalíbit se veřejnosti než reálný pokus přinést odbornost.
Nová tvář, žádný program
Zkrátka Tomáš Paclík, podobně jako Vít Bárta, vstupuje do volby údajně jako nová tvář s přímou politikou a odborníky v zádech. Jak dopadly Věci veřejné a Vít Bárta se svými sliby, je dnes veřejně známé. Nejenže nebyly ničím novým, ale byly naopak daleko horšími než stávající strany. Korumpovaly, pořádali tajné porady a stejně jako předchozí strany dosazovali svoje lidi do státních a polostátních firem. Není důvod věřit, proč by tomu za Paclíka v čele FA mělo být jinak. A proč?
Protože politiku, stejně jako fotbal, nelze dělat jako revoluci. Vazby, sprosté slovo, které má kohokoliv, kdo je má, diskreditovat, jsou nezbytností, aby nějaký podnik mohl fungovat. Sliby o tom, že nějaké vztahy zptřetrhám a ustavím nové, jsou nesmyslem. Žádná firma není stroj, kde by stačilo jen vyměnit součástky a jet jinak. Věděl to i Vít Bárta, akorát spoléhal na naivitu voličů a sliboval jim něco jiného. V zákulisí však čile udržoval „nové“ vazby, mimochodem mnohem horší než ty stávající. Není důvod domnívat se, že Tomáš Paclík by byl se stejnými sliby jako Bárta jiný a vztahy ve fotbale byly natolik odlišné. Současný šéf Plzně jistě sleduje své zájmy, stejně jako Pelta, na rozdíl od něj je však nepřizná a věší fotbalové veřejnosti bulíky na nos. Pokud má svoje fotbalolvé „přátele“, tak je bez ohledu na odbornost dosadí do svazových funkcí, pokud je nemá, je vrcholně nekompetentní.
Stejně tak absence pozitivního programu, pouhá negace stávajícího stavu jsou oběma osobnostem vlastní. Je naivní myslet si, že s Tomášem Paclíkem přijde do českého fotbalu spasitel. Nepřišel s Ivanem Haškem, stejně jako nepřišel s Vítem Bártou do politiky. Vztahy ve fotbale byly, jsou a budou a pokud někdo nenabídne konkrétní vize, jak jej změnit a namísto toho „plácá“ vzletná slova o transparentnosti a čistotě, není způsobilý jej řídit.

Autor: Zbyněk Klíč | úterý 15.11.2011 7:36 | karma článku: 10,87 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.