Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manažerské řízení podle ČSSD

Stabilizace klíčových podniků.  Lepší kontrola nákladů na budování dopravní infrastruktury. To jsou jen některé volební sliby ČSSD na snížení nezaměstnanosti a snížení veřejného dluhu. Na papíře tato slova znějí hezky, realita je ale mnohdy jiná. Zvláště v situaci, kdy takový program nabízí člověk, který se uvedenými zásadami neřídil.

Jedním z takových příkladů je působení Jaroslava Tvrdíka v ČSA. Zatímco svoji práci v této státní firmě hodnotí kladně, realita a reakce zaměstnanců je zcela opačná. Dnešní volební manažer ČSSD nastoupil na post ředitele ČSA v roce 2003. Ještě v roce 2004, kdy dobíhala opatření předchozího vedení (v leteckém průmyslu jsou na to třeba většinou dva roky), vykázaly ČSA zisk 320 milionů korun. O rok později však již začala Tvrdíkova opatření společnost ovlivňovat a místo zisku přes půl miliardy korun utrpěly aerolinky ztráty přes 800 milionů To je „sekyra“ více než 1 miliarda korun. Za jeden rok.
   V roce 2005 to nebylo o nic lepší. Tvrdíkovo vedení naplánovalo zisk takřka o miliardu vyšší, než byl ve skutečnosti. Tedy další miliarda. O rok později přibyly další dvě miliardy. Tvrdíkovo působení v ČSA tedy přineslo celkem čtyřmiliardovou ztrátu za pouhé tři roky. Takový člověk nyní aspiruje řídit veškeré státní finance.

Řešení? Dražší manažeři, luxusní audi
Čím Jaroslav Tvrdík k uvedeným čtyřem miliardám došel? Nemýlíte se, bylo to často citované a doposud tak vágně formulované projídání zisku. Socialista Tvrdík však nepřidal chudým, jak by se dalo podle jeho stranické příslušnosti čekat. Jeho štědré kapsy si totiž užili hlavně top manažeři ČSA (kterými mezitím jmenoval svoje lidi): zvýšil jim platy a koupil 50 luxusních vozů Audi (nenavrhoval právě šéf socialistů Jiří Paroubek snížení platů těmto skupinám?). Vedle toho měnil klíčové posty jako na běžícím pásu a zaváděl linky, které nepřinášely žádný zisk. V rozporu s celosvětovým trendem obnovoval lety na krátké a střední tratě, zatímco celosvětový vývoj šel cestou rozvoje dálkových letů. V roce 2005 tak ČSA již měla dvoumiliardovou ztrátu, zatímco německá Lufthansa vykázala 50% zisk.
   ČSSD se často chlubí, jak kvalitní předkládá ekonomické návrhy a jak erudované odborníky nabízí. Renomované zahraniční instituce posuzují hospodářskou politiku socialistů jako neodpovědnou a ruku v ruce s ní z ČSSD odchází i ekonomové, jako poslední například Jiří Rusnok. Teď k tomu přibývají i příklady z minulosti, které dokazují, že i kdyby měli socialisté nějakou koncepci a našli i člověka, který jí realizuje, svojí nekompetentností dovede dotčenou společnost či oblast řízení na pokraj krachu, jako se to stalo v případě ČSA. Svěřili byste takovým lidem svoje finance?

Autor: Zbyněk Klíč | středa 9.9.2009 13:07 | karma článku: 36,99 | přečteno: 2351x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.