Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má ODS pud sebezáchovy?

Zítra bude výkonná rada rozhodovat o dalších změnách na kandidátkách. Hovoří se nejčastěji o Pavlu Bémovi a Ivanu Langerovi. O jména však v tomto případě ani tak nejde jako spíše o samotnou myšlenku změn kandidátek sedm týdnů před volbami.

Chatrné jsou zejména důvody. Oba zmiňovaná, ale i řada dalších, na které také jistě přijde v kampani ČSSD řada, měli problémy již před uzavřením kandidátek do květnových voleb a od té doby v jejich případech nepřibyly nové informace. Není tedy důvod je z kandidátek škrtat. Pokud těmto, ale i dalším lidem vedení ODS nedůvěřovalo, mělo je vyškrtnout již při schvalování kandidátek, nikoliv nyní ex post. Opencard je kauza stará několik měsíců a kandidátky se podávaly 24. března, kdy již celá kauza byla probrána ze všech stran, a bylo možné Béma odvolat. Výpověď Karla Tichého o spisu Krakatice v případě Ivana Langera snad ani důkazem být nemůže, vzhledem k tomu, že je Tichý dnes vyšetřován policií pro pomluvu a je o něm známo, že své výpovědi konzultuje přímo s Lidovým domem, konkrétně s mediálním guru Jiřího Paroubka Petrem Dimunem.
   Stejně tak otevírání starých ran krátce před volbami nepůsobí jako promyšlená strategie. Odchod Topolánka se dal ospravedlnit jeho „úletem“ pro gay časopis a obavou o další peprná vyjádření, v případě Béma s Langerem takové důvody neexistují. Veřejnost by naopak jejich odstranění nevnímala jinak než jako rozhádanost strany, což by ODS před volbami zásadně poškodilo. Chcete řídit stát a nedokážete se dohodnout ani mezi sebou? Proč bychom Vás potom měli volit?
Hrozba destabilizace
Třetí argument proti změnám kandidátek je destabilizace celé strany. Pokud si odpůrci dua BL myslí, že jejich odstraněním se ODS zbaví všech negativně vnímaných tváří, šeredně se mýlí. Kampaň ČSSD je totiž postavena na skandalizaci JAKÝCHKOLIV představitelů ODS. Takže odejde-li Bém a Langer, najde si Paroubek nové oběti. Již dnes je možné sledovat skandalizaci náměstka ministryně Šnajdra, jihočeského lídra Bauera a dalších.
   Ještě před zahájením diskusí o změnách na parlamentních kandidátkách kolovala médii spekulace, že parlamentní porážka ODS podnítí voliče v podzimních komunálních volbách vyvažovat a dát tak preferenci pro změnu ODS. To by zajistilo pokračování stávající koalice na pražské i jiných radnicích. Taková myšlenka je však fantasmagorií. Spory zažehnuté odvoláním dalších kandidátů z parlamentních voleb by pokračovaly i po volbách a stranu by poškodily i na podzim. Navíc mezi oběma volbami je příliš krátká doba na to, aby voliči změnili svoji preferenci. Pravděpodobnější je spíše potvrzení prvotní volby. Chce-li tedy ODS vyhrát komunální, ale i parlamentní volby, měla by vnitřní spory řešit až po nich, nikoliv před nimi.     

Autor: Zbyněk Klíč | pondělí 12.4.2010 9:07 | karma článku: 10,90 | přečteno: 1142x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Nechtěla to hlásit, líčila matka, jejíž dcera viní nevlastního dědu z osahávání

3. června 2024  15:49

Výslechy příbuzných pokračovalo jednání u českobudějovického krajského soudu, který se zabývá...

Otevřená válka na největším soudu? Čelíme bossingu, stěžují si úředníci

3. června 2024  15:41

Z Městského soudu v Praze, který je největší v zemi, odchází stále víc zaměstnanců, a to nejen v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.