Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaká by byla vláda, kdyby v ní zůstaly VV (alternativa Víta Bárty)

Dnešní odpoledne zřejmě přinese rozuzlení, jestli bude pokračovat trojkoaliční projekt ODS-TOP09-VV, nebo z něj nejmenší partner odejde. Ať již je druhá varianta nejistá z toho důvodu, že zatím neexistuje dostatek poslanců pro jeho většinovou podporu, je stále lepší variantou, než že by vláda stála na 118 hlasech, avšak vykoupených ekonomickým zájmem Víta Bárty. Pojďme si ukázat, jak by vláda pokračovala podle představ Věcí veřejných, resp. Bártových.

„Zastrašováním vládní elity je nutíme pod konkurenčním tlakem k odpovědnějšímu chování,“ uvedl na poradě ABL v polovině října 2008 Vít Bárta. Tak by zřejmě fungovala vláda pod subtaktovkou Víta Bárty. Na druhou stranu, nešlo by o žádnou změnu oproti současnosti:  VV držely vládu pod krkem od začátku její existence – ať již to byla hrozba menšinovou vládou na začátku vyjednávání, hrozbou zrušení školného, postojem v kauze SFŽP, protikorupčním balíčkem či Petrem Lessym.

„Kde bereme odvahu se domnívat, že my budeme lepší elity než současné? Zvláště pokud k pokoření současných elit použijeme metody stejně nevybíravé, ne-li zákeřnější, než které ony samy používají?“ znějí další slova Víta Bárty ve zmíněném dokumentu a naznačují, kam by vláda směřovala. I to nám naznačil v průběhu půlročního vládnutí, když vyšlo najevo sledování politiků na Praze 11 a Praze 1.

Že nešlo o ojedinělý exces, ale promyšlenou strategii, vysvětluje Bárta o kus dál. "Já si naprosto dokážu představit, že když mám opravdu velkého zajímavého zákazníka – a teď říkám extrém – že na něj na dva dny nebo na týden posadíme někoho, abychom věděli, kde je, co dělá, s kým se stýká. A potom se pokusíme infiltrovat natvrdo do toho jeho prostředí. Já si to dokážu představit, že to uděláme. Že provedeme výslovně infiltraci do jeho prostoru. Jsou zákazníci, u kterých tomu dám z fleku zelenou.“ Sledování Kočí, Škárky by tak zřejmě mělo další pokrašování.

Bárta přiznává, že v zájmu zachování moci by byl ochoten i k dalším krokům.  „Je třeba si přiznat, jak se chováme – například děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionismus.“

Bárta vyslal i vzkaz voličům, jak vnímá jejich podporu a je samotné. „Pokud nemáte zmapovaného zákazníka, nemůžete ho ovládat," začíná Bárta a ukazuje, jaké metody na voliče platí. "Je potřeba člověka nechat vykecat. Musíte mu umět naslouchat. Jen tak uděláte byznys…“ Proto pro ně vytvořil sociální poradnu. „Naše typická přednost, kterou umíme nabídnout, je, že máme vlastní advokátní kancelář,“ potvrdil i sám Bárta.

Stejně tak Bárta věděl, jak podchytit nové spolupracovníky typu Kubáček, Telička nebo Zeman a získat si veřejné mínění. "Musíte umět nabídnout vybraným lidem práci. To je skvělá cesta, jak se jim dostat pod kůži. Je to elegantní způsob,"  říká Bárta, když navazuje spolupráci s populárními osobnostmi.

No a věděl, jak jednat s politickými partnery:  „Já se neustále zákazníkům omlouvám. Za blbosti. Já když přemýšlím, že někomu zavolám, tak si nejdříve vymyslím důvod, za který se mu omluvím." uvedl Bárta a tuto teorii měl zřejmě na mysli, když se omlouval premiéru Nečasovi za sledování politiků na Praze 11.

Citace z jeho práce opakovaně dokazují, že s voliči, veřejností i politickými partnery hrál hru, která měla vést k jeho ekonomické a potažmo politické dominanci. ODS a TOP09 by byly hloupé, kdyby chtěly s takovým člověkem a jeho stranou dále spolupracovat…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyněk Klíč | sobota 9.4.2011 14:22 | karma článku: 16,43 | přečteno: 2494x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.