Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A kdo ctí parlament?

Souhlasím s Tomášem Němečkem, který v Lidových novinách napsal, že vůbec nejhorší na dnešní politické krizi by bylo, kdybychom nectili rozhodnutí Ústavního soudu. Když se bouříme proti neúctě k soudům, proč stejná nevole nepanuje, když není uznáváno rozhodnutí Parlamentu.

Pro příklady není třeba chodit daleko – v době, kdy Poslanecká sněmovna schválila zdravotnické poplatky, sociální demokraté otevřeně vyzývali pacienty k jejich nehrazení. Na samotném odporu nakonec postavili i celý systém proplácení poplatků. Proč proti tomu tehdy nikdo neprotestoval?
Česká republika je parlamentní systém, který je charakterizován centrálním postavením Parlamentu. Existuje více modelů jeho vztahu s exekutivou, dominantí postavení je však stejné. Hlavní legitimita parlamentu vyplývá z voleb, jimiž podstupuje v pravidelných intervalech testu své kvality před voliči.
Existuje taková kontrola u ústavního soudu? Nikoliv, ústavního soudce nelze s výjimkou trestného činu a kárného prohřešku odvolat. Ani pro opakované chybné rozhodnutí. V tom je největší rozdíl a zároveň hrozba.

Hrozí nám soudcokracie?
Nezávislé soudnictví je jistě pro demokratický vývoj v zemi důležité. Ještě důležitější než soud je však kontext, ve kterém působí. A jistě nelze o tom našem říct, že by překypoval úctou k tradici, k demokratickému a právnímu státu či stabilní politické kultuře. Samovolná rozhodnutí soudu v takovém prostředí nevystavená veřejné kontrole hrozí zneužitím soudní moci jako takové. Toho jsme byli svědky. Jinými slovy, neexistují dosud „neviditelné“ struktury, které by přiměly soudce chovat se zodpovědně. Nelze také předpokládat, že by také patnáct soudců bylo těmi nejcnostnějšími lidmi v republice, kteří jsou oprávněni určovat veřejnou morálku.
Pro takový stav, kdy demokratické struktury nejsou plně vyvinuty, je nejlepším řešením silné postavení parlamentu, který agreguje různé zájmy společnosti a ve střetu myšlenek hledá optimální řešení. Zároveň je však vystaven oné kontrole. K nalezení nejvhodnějšího stavu sice nedojde hned, ale dojde, na rozdíl od rozhodování nikomu neodpovědnému Ústavnímu soud a soudnictví, často navíc stále uzavřeného v komunistickém způsou uvažování. Jistě i legislativní moc trpí tímto syndromem, nicméně je snažší najít demokrata v plénu 281 volených a kontrolovaných lidí než mezi patnácti jmenovanými a neodvolatelnými...
Ústava předjímá řízení státu, jeho fungování. Soud má zejména vykládat, zda-li tomu chování státu a občanů odpovídá. Jakmile však přistoupí na fikci, že má určovat i samotný právní chod země, máme co do činění se snahou prolomit demokratický a právní systém země, a to určitě není dobře.

Autor: Zbyněk Klíč | pátek 4.9.2009 6:59 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1393x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Policie jako nová politická síla? Děkuji, nechci!

Po zveřejnění druhého usnesení o zahájení trestního stíhání Jany Nagyové, Romana Bočka a tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy je to jasné. Policie ve spolupráci se státními zástupci a zřejmě i soudy usiluje o zásadní přesměrování českého polistopadového systému rozdělení moci.

19.6.2013 v 8:36 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Vyměnil lepší post za horší. Zkorumpovali ho?

Policie, státní zástupci a dnes i soud se rozhodly posunout vnímání slova korupce. Tím, že obžalovaly a vzaly do vazby čtyři vysoce postavené politiky a státní úředníky (budu dále mluvit pouze o první linii současně vyšetřovaného případu, a sice domnělé korupci tří poslanců za vzdání se mandátu), do něj nově zařazují i přijetí postu ve státní správě. Tím ale významně posunují nejen právní, ale politický systém v této zemi. Jestli je to správným směrem, o tom je tento článek.

15.6.2013 v 18:31 | Karma: 18,65 | Přečteno: 851x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč by pan Hudeček neměl být pražským primátorem

Dlouho očekávané, a tak trochu předpovídané rozhodnutí, je tady. Tomáš Hudeček se bude ucházet o post pražského primátora. Podaří-li se mu pro svoje zvolení získat většinu, je ve hvězdách. Co je však nepochybné, jsou důvody, proč by kandidát TOP 09 primátorem být zvolen neměl.

15.6.2013 v 12:40 | Karma: 18,96 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

12.2.2012 v 12:27 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous.

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

6.2.2012 v 19:57 | Karma: 12,76 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.