Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Micka

Jméno tak obyčejné, že vlastně mnohdy ani není jménem. Přesto, nebo právě proto, jedna taková micka Micka zanechala hlubokou stopu nejen ve mně.

Micinku přivezla moje sestřenice od starého strejdy ze Zlivic (možná o něm někdy napíšu) někdy koncem 80. let. Jelikož film byl vzácný, nedokážu přesný rok ze starých alb identifikovat. Asi 89? Už si nevzpomenu. Prostě jsme jednou přijeli k babičce a sotva odrostlé kotě sedělo v sednici na židli. Drobná mourinka měla být oživením genů babiččiny smečky. Dostala prosté jméno Micka. A že už jedna želvička Micina na hospodářství byla? Nevadilo. Začali jsme jí říkat Martina...

Netrvalo dlouho a Micka přivedla na svět první kotě. Všechny babiččiny kočky mívaly jen jedno a obvykle to byl kocourek. Prý to byly zvláštní kočky, aspoň to říkali všichni rodiče i babička. Černobílý kocourek dostal jméno Honzík. Start do života neměl jednoduchý. Zmatená prvorodička svého potomka přinesla do chalupy a častovala nás prosebnými pohledy. Bylo dost chladno a pršelo. Dospělí však byli neoblomní. V baráku to kotě nezůstane, zvyklo by si na něco, co mu nenáleží. Kočky měli tehdy uvnitř jen cvoci a měli od nich zničené příbytky. Aspoň to říkali všichni rodiče i babička.

A tak mladá maminka i s potomkem byli vyhozeni na déšť. Bylo nám jich líto. Nakonec se babička smilovala (spíš nad svými vnoučaty) a vytvořila pelíšek na půdě, kam rodinku uložila. Radost netrvala dlouho, Micka malého někudy vynesla ven a po chvíli opět čekala u dveří. Přesto Honzík zdárně vyrostl a potkal ho obvyklý osud vesnických kocourů. Prostě zmizel.

Na další Micinčina koťátka jsme čekali dlouho. Zřejmě jí chyběly nějaké instinkty, nedokázala své potomky ukrýt před polodivokými kocoury a o většinu vrhů záhy přišla. Jen občas jí prcka vyvedla z kritického období jiná kočka. Už to nebyla výše zmiňovaná Martina, ta si dávala na kukaččí děti pozor a navíc ji potkal jeden z obvyklých osudů vesnických koček. Zemřela rukou strážce pořádku při toulkách v lese.

Micka byla naprosto neuvěřitelná. Nechala se tahat doslova jako mimino. Dlouho nám díky tomu trvalo pochopit, že takto nelze zacházet s každou kočkou. Nechala se zakrýt utěrkou a dělala nám stoleček. Až když ji to konečně přestalo bavit a v klidu si odkráčela, došlo nám, kde jsme to panenkám slavnostně prostřeli. Vozili jsme ji ve starém kočárku, se kterým si hrála naše mamka a teta. A pak i my. Ještě ho na chalupě máme...

V roce 96 nějakým zázrakem odchovala Mourečka. Byl úžasným opakem své matky, takový hyperaktivní. Můžou kočky mít ADHD? Tehdy se tomu říkalo LMD. Poklidně ležící kočka a kocourek obcházející kolem byli koloritem těch prázdnin. Mourečka si vymazlil můj bratranec, ale i tohoto miláčka bohužel potkal osud vesnických kocourů.

Pak začala Micka nemocnět. Bolely ji zuby, ale na veterinu drsní venkované s kočkou nechodí. Prosili jsme, ale vše bylo marné. Dodnes nechápu, že to ta kočka přežila. A dokonce se uzdravila, jen jí nějaké ty zuby vypadaly. A v roce 98 sama vychovala trojčata. Isabelku, Adélku a Mikeše.

V již pokročilém kočičím věku nás Micka neuvěřitelně překvapila. Bylo to v létě roku 99. Přivedla dva již odrostlé černé kocourky, kteří dostali jména Felix a Filip. Nevšimli jsme se, že by s námi trávila méně času než jiné roky. Nevšimli jsme si, že by vypadala jako kojící matka. Předpokládalo se, že o malé přišla jako obvykle. Byla to její poslední koťata.

Micku nakonec potkal jeden z obvyklých osudů vesnických koček. Když ulehla ve stodole po nepovedeném porodu, nechalo se to na přírodě. Na veterinu drsní venkované s kočkou nechodí. Stalo se to na jaře roku 2000. Její dcera Adélka přivedla toho léta na svět bílomourovatou kočičku, které jsme začali říkat Malá Micinka. Bohužel brzy někam zmizela a tak se nám z chovu ztratila celá linie.

(Fotky jsem přefocovala z alb, takže se omlouvám za ne-kvalitu.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Tůmová | neděle 25.10.2015 20:33 | karma článku: 18,91 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 273x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:21

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz