Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Benelux 2014 (II.)

Letní dovolená je v nedohlednu, ve hvězdách, nebo možná ve tmě, tak proč si nedopřát aspoň nějakou jarní? Druhý díl cestopisu.

...

Po odjezdu mě zmůže únava z neobvyklé aktivity i probdělé noci, takže navzdory dávce kofeinu prostě usnu. Probudím se akorát na oběd a ten je už doprovázen výkladem o belgickém hlavním městě Bruselu a dobrotách, které tam můžeme a máme zakoupit. Před druhou dorazíme na místo určení a jsme vysazeni téměř v samém centru. Jdu s davem, takže se nikoli překvapivě ztratím a trvá mi hodnou chvíli, než zjistím, kde vlastně jsem. Nakonec mě zachrání nákupní galerie králů a královen, kde koupím nezbytné dary v podobě pralinek. Obsluhující dáma mluví rovnou anglicky, čímž mi to usnadní jen zdánlivě, jelikož má sama s angličtinou asi problém, na možnost platby kartou se musím ptát několikrát. Moje hotovost je poměrně útlá, bankomat však jako na potvoru ne a ne najít, snad se nebude opakovat loňská historie z Pompejí! Radši se vydám hledat čůrající holčičku, cestou mě však zastaví uniformovaný mladík u jedné z restaurací. Vysvětlím mu, že jsem již po obědě, on se však nedá a pozve mě po zavíračce na drink. Bohužel těsně vedle, jednak jsem nucena abstinovat a jednak tou dobou už budu na hotelu někde úplně jinde, takže se mě aspoň zeptá, odkud pocházím. Následně vyjádří České republice „big respect“ a já o pár minut později najdu Jeanneke pis v zapadlé slepé uličce, do které proudí davy lidstva. Návrat na hlavní třídu se mi podaří, najdu ve směnárně bankomat a požádám ho o 200 euro. Mašina mi dokonce nabídne možnost směny za české koruny, což odmítnu, sbalím éčka a vydám se dál. Nákup pohledů se zvrhne ve frašku, když na moji francouzsky vyřčenou žádost o známky frajer (od pohledu přistěhovalec) odpoví německy a rozpoutá tak Babylon. V domnění, že mi nerozuměl, zopakuji požadavek anglicky, na což odpoví „da, da“. Naštěstí známky buď prodat neumí, nebo nemůže, takže povolá kolegu a ten s mojí francouzštinou problém nemá.

Pobavená se vydám hledat staršího a slavnějšího bratra zmíněné holčičky, povede se mi zabloudit, ale nevadí, Manneken pis ve slavnostním oblečku je obklopen davem, který nelze přehlédnout, zřejmě se tu něco slaví. U okénka k prodeji belgických vaflí požádám o „café au lait“, jenže s mlékem nedělají a musím se spokojit s černou. Navíc kelímek nějak teče nebo co, káva mi kape po ruce, hlavně že jsem dostala obligátní varování před horkou tekutinou! Sednu si na náměstí na schody, napiju se a záhy začnu milovat svůj outdoorový outfit, neboť si poliju bundu i kalhoty. Materiály i barvy do nepříznivých podmínek však mají tu výhodu, že „se to vsákne“, a to doslova, takže po rychlém uschnutí nebude po nehodě ani památky. Sundám tedy víčko z kelímku a dojde mi, kde se stala chyba, prostě netěsní, vlastně vůbec nedrží!

V klidu si projdu město, jediný další zádrhel spočívá v uzavřených obchodech, takže se pro láhev vody musím vrátit do přeplněného centra. Rovnou si koupím i prý jedinečně dobré hranolky, bohužel ale jejich údajnou kvalitu zazdí hnusný laciný kečup, který si na ně poručím. Navíc jsem si nevzala vidličku (klesající IQ se nadále projevuje) a tím kečupem se celá umatlám. Smažená pochoutka mi nijak jedinečná nepřijde, ale je fakt, že mám možná problém s oceněním kvality něčeho, co běžně nekonzumuji vůbec. Napatlám si ruce čistícím gelem a zamířím na poslední štaci, do katedrály, kde se ženil i belgický král. Půl šestá, čas odjezdu, se velmi přiblížila, ale na místě výsadku se čekat moc nedá, takže posedáváme na náměstíčku před nádražím a pozorujeme okolí. Žlutý povoz nás odveze k Atomiu, které je již zavřené včetně záchodů. Nafotíme exteriér a hurá zpátky do busu, doufám, že hotel nebude daleko!

Doufám, jenže marně, na pokoje číslo 506 antverpského zařízení se dostaneme až před osmou, je čas tak akorát na rychlou sprchu a v půl deváté jsme očekáváni v jídelně na seznamku. Kvůli abstinenci se docela nudím, ale zjistím, že s námi jede i kolega z vysoké školy, z předchozího ročníku. On si mě pamatuje, já mám dost velké problémy si vzpomenout, hm, divné, nemělo by to být naopak? No, aspoň se dozvím novinky z Hradce a dojde mi, jakou dobu jsem už pryč. Zábava dlouho nevydrží, máme všichni dost, takže před jedenáctou zalezeme do peřin.

Tento text je též na mých soukromých stránkách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Tůmová | neděle 4.5.2014 12:20 | karma článku: 7,01 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Vlak u Uherska srazil člověka, doprava je řízená odklonem

26. května 2024  8:28

Na Pardubicku v neděli ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Vlaky na železničním koridoru ve směru...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu Pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz