Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také máte raději zvířata než lidi?

Vyrvané nebo pořezané stromky v lese, rozkopané houby, hromady odpadků, povalujících se ve volné přírodě (většinu z nich bude příroda rozkládat stovky let), týraná zvířata, týrané děti, okrádaní důchodci, pomluvy, lži, krádeže,

prospěchářství, faleš, závist, arogance ……a tak bych mohla pokračovat ještě dlouho.

Díky těmto projevům jsem vlastně zcela přestala sledovat zpravodajství, ze kterého jsem začala mít úzkostné stavy a nebyla schopna zbavit se myšlenek na zvěrstva, jež je člověk schopen napáchat.

Po zhlédnutí zpravodajství jsem usínala s hromadou hnoje v hlavě, který se často promítal i do mých snů a já se ráno budila s mokrým pyžamem a občas i polštářem.

Nejen ve snech je mi ale z některých lidí do breku.

Jeden by očekával, že při nedostatku empatie, která je člověku dána do vínku, zafungují etické zásady vštípené od rodičů. Ono se však často nelze divit, že toto není zrovna funkční model, když člověk vidí, jak někteří rodiče své dítě vychovávají.

Dnešní trend ostrých loktů, k němuž jsou děti od malička vedeny, mi není příliš sympatický. Nenávist, bezohlednost, odplaty, jít si tvrdě za svým, to přece nejsou synonyma sebevědomí a moudrosti a určitě nepřispívají k budování kvalitních jedinců a mezilidských vztahů.

Z takových dětí pak rostou jedinci, mající pocit, že mohou všechno, nemusí nic a vše jim projde. Když jim pak dospělý něco vytkne, dívají se na něj s pohrdáním, bez špetky úcty a respektu. Nechci ani domýšlet, jaký bude z takového dítěte jednou dospělý,……. ale myslím, že není těžké to odhadnout, určitě jeden z těch, vůči kterým neoplývám sympatiemi.

Člověk si podmanil zvířata a má pocit, že je jim nadřazen. Cítí se být mentálně na vyšší pozici. Znám však pár lidí, jejichž mentální úroveň nedosahuje zdaleka ani úrovně inteligentního šimpanze. To, že má takový člověk dar řeči, ještě neznamená, že je jeho IQ vyšší.

Zanechme však povídání o intelektu, mnohem důležitější roli v životě člověka totiž hraje EQ, neboli emoční inteligence a v tomto případě by se lidé mohli od některých zvířat učit.

Určitě jste si mnohokrát všimli, že lidé s vysokým IQ jsou často mnohem méně úspěšní než průměrní jedinci. Může za to právě ta zmiňovaná emoční inteligence, které řada lidí, ač s IQ průměrným, zato však vysokým EQ, vděčí za své úspěchy.

Nedávno mě má žákyňka zarazila vyprávěním o svém bratranci, který je v jejích očích úplný „blbec“. Když jsem se jí zeptala, na jakém základě ho tak kriticky hodnotí, odvětila mi slovy: „představte si, on se domnívá, že zvířata necítí bolest.“

Nevěřícně jsem na ni zírala. Je vůbec možné, že ještě dnes v 21. století existuje člověk, věřící dávno překonaným tezím? A kdo ho takové nesmysly učí?

Ano, kdysi si lidé skutečně mysleli, že zvíře je pouhou věcí bez duše, necítící bolest. Tuto myšlenku prosazoval již v 17. století jinak velmi racionální člověk René Descartes. Později, díky bohu, Charles Darwin přesvědčil lidi, že člověk není ničím jiným, než velmi chytrým zvířetem, díky čemuž se vědecká veřejnost začala zvířecí duši věnovat více.

Mezi nejchytřejší zvířata patří třeba delfín, slon, šimpanz, papoušek Ara, vrána.

A co ta zmiňovaná empatie? Jak jsou na tom představitelé zvířecí říše?

Tak třeba slon. Jen pro představu, sloni mají celkem 257 miliard neuronů, zatímco lidský mozek obsahuje 86 miliard neuronů, tedy třetinu...  Sloni jsou velmi altruistická zvířata, která si navzájem pomáhají. A nejen sobě, ale i jinému zvířecímu druhu včetně lidí. Zároveň jde o jediná zvířata, u kterých byla vypozorována přítomnost rituálu smrti. Někteří sloni dokonce navštěvují hrob mrtvého druha.

Dalším empatickým zvířetem je třeba překvapivě potkan, který díky empatii zachraňuje své společníky ze zajetí a nenechá se podplatit ani kusem čokolády.

Známá je věrnost labutí, milující až za hrob.

Určitě nesmím zapomenout na psy, milující svého pána, kteří jsou schopni steskem po něm i zemřít.

A z těch nejmenších druhů jsou to třeba včely a mravenci.

Někdo by zřejmě podotknul: „ta s tím nadělá, vždyť jsou to jen blbá zvířata“.

Já bych však oponovala: „Nikdy jsem nezažila, že by samice se zjevným potěšením týrala vlastní mládě, že by mládě ubližovalo svým starým rodičům. Naše kočka přesně ví, kam vykonat svou potřebu a neznečišťuje své okolí, tak, jak to běžně činí člověk, aniž by si uvědomil, že třeba takový les, ve kterém odhodí odpadky, je vlastně společným obývacím prostorem nás všech. A my všichni se pak namísto kochání přírodními krásami brodíme hromadou odpadu. Náš pes je takový grand, že se o své jídlo pravidelně rozdělí s máminým pejskem a nad cizím psem, který mu sebere hračku, vrtí radostí ocasem.

Pak se nedivme, že někteří lidé preferují zvířecí společnost před tou lidskou.

Nechci zde propagovat víru v Boha a hrát si na kazatele, určitě však mohu směle říci, že kdysi, když lidé ještě věřili, že tam nahoře někdo je a hodnotí je kritickým pohledem, bylo to s morálkou snadnější. Existovalo dané desatero Božích přikázání, kterým se lidé snažili řídit. Neustále nad nimi bdělo Boží oko a visela Boží ruka. Ne, že by tehdy měli lidé, na rozdíl od těch dnešních, větší svědomí, ale strach, který ovlivňoval jejich chování, určitě.

Dnes nemají lidé strach z ničeho a některým z nich chybí i to svědomí a empatie, což je vražedná kombinace.

A to jsou právě ti představitelé v úvodu popsaných činů, tedy ti, které fakt nemusím. A to i přes skutečnost, že si obvykle jakékoliv negativní emoce zakazuji.

 

Autor: Klára Manová | sobota 4.2.2017 20:49 | karma článku: 26,88 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Klára Manová

Z vrcholu na dno…to je ostuda! … aneb výchova blbců v Čechách.

Pomalu se nám blíží konec školního roku a s ním rekapitulace nabytých znalostí za celých těch deset měsíců strávených za zdmi školy.

27.5.2018 v 21:56 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Jak rovnost plodí nerovnost

Ze současných ideálů a směřování českého školství by člověk snadno nabyl dojmu, že nejlepší možnou cestou je rovnost pro všechny. Trochu mi to celé připomíná doby poměrně nedávné, jež má většina populace stále v živé paměti.

19.5.2018 v 20:06 | Karma: 46,67 | Přečteno: 6987x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Přestaňte už s těmi nesmysly, paní Valachová! aneb Valachová versus Klaus

V posledních dnech jsem zaznamenala několik článků, v nichž bývalá ministryně školství (právnička) Kateřina Valachová otevřeně kritizuje Václava Klause mladšího za předložení návrhu novely školského zákona.

4.2.2018 v 18:16 | Karma: 48,49 | Přečteno: 15241x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“.

11.6.2017 v 13:03 | Karma: 31,31 | Přečteno: 2740x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Sebevědomí, je muškou jenom zlatou?

Když se narodíme a máme navíc to štěstí, že do šťastné rodiny, stojíme v centru pozornosti svých rodičů, kteří se snaží vytvořit nám ideální podmínky pro život.

6.6.2017 v 20:55 | Karma: 18,84 | Přečteno: 559x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2374x
Speciální pedagožka se zájmy v oblasti výchovy, vzdělávání, současných pedagogických problémů a mezilidských vztahů. S praxí ve speciální i běžné ZŠ. Tak trochu knihomolka,cestovatelka, sportovkyně, ale zejména pisatelka.

 

Seznam rubrik