Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebevědomí, je muškou jenom zlatou?

Když se narodíme a máme navíc to štěstí, že do šťastné rodiny, stojíme v centru pozornosti svých rodičů, kteří se snaží vytvořit nám ideální podmínky pro život.

Jsme zahrnováni pozorností, láskou, chváleni za každou drobnost, která se nám podaří a naše osobnost se vyvíjí ruku v ruce se zdravým sebevědomím.

 První rozčarování přichází v době docházky do mateřské školy, obzvláště vymykáme-li se čímkoliv průměru. Co si budeme povídat, malé děti umí být díky své bezprostřednosti a neschopnosti empatie pěkně zlé. Někdo tak odchází s pochroumaným sebevědomím již z mateřské školy.  

Dalším místem, podepisujícím se na člověku, je základní škola. Zde jsme neustále srovnáváni s ostatními dětmi a poprvé si uvědomujeme nikoliv svou výjimečnost a individuální hodnotu, jak by tomu mělo být, ale naopak svou malost. Náhle už nejsme těmi nejlepšími, nejchytřejšími a nejúžasnějšími dětmi. Ztrácíme chuť projevovat své názory ze strachu z výsměchu a ponížení. Přicházíme o svou fantazii, kreativitu a výjimečnost. Jsme zatlačeni do šedého průměru, ve kterém se jeden od druhého příliš neliší. Pro někoho mohou být tyto roky skutečně těžké a nemálo dětí si následky základní školy přenáší do dalšího života v podobě frustrací, traumat, komplexů. Naučili jsme se však spoustu věcí. Například: příliš se nevymykat, poznávat svou hodnotu na základě srovnávání s druhými, než říct blbost, je lepší mlčet.

Přichází čas puberty. Člověk už nehodnotí pouze své výkony, talenty a nadání. Na řadu přichází fyzická stránka. A tak se dívky srovnávají s vyhublými modelkami, zírajícími na ně ze všech dívčích časopisů, se svými spolužačkami a kamarádkami, porovnávají svou krásu, vyzrálost, oblečení, zájem kluků…Kluci srovnávají své svaly a schopnost působit na dívky. A to je teprve rána pro sebevědomí. Zvláště je-li člověk odmítnut druhým pohlavím. Polštáře spolykají hromady slz, zrcadla si vyslechnou nepřeberné množství nadávek, peněženka rodičů se ztenčí díky životně důležitým věcem, jako je nové oblečení, kosmetika, mobilní telefony (nebudu přece mezi ostatními za trapáka se starou Nokií po babičce).

 Můžeme hovořit o velkém štěstí, pokud člověk za všech těch, ne příliš ideálních podmínek, dokáže nalézt své já, jeho hodnotu a správný směr pro svůj další život. Ještě větším štěstím je, pokud je takový jedinec na své cestě úspěšný. Začne si vážit sebe sama a jeho sebevědomí se navrací do svých původních kolejí bez ohledu na nějaké to kilo nebo pupínek navíc.

Stejně jako štěstí, je však i sebevědomí velice vrtkavé. Jak těžce jej nabýváme tak lehce o něj můžeme přijít. Stačí srážka s jedincem nesoucím si své frustrace a komplexy jako závaží a naše sebevědomí jde ke dnu. Není přece snadnější cesta k vytvoření vlastní hodnoty, než je pošlapání hodnoty druhého člověka. Pěkně si po takovém človíčkovi vyšlapat až do nebes a zadupat jej přitom do země. Hned je frustrovanému jedinci na světě lépe. Je totiž zvyklý již od školy srovnávat sám sebe s druhými a ten chudáček je v zemi tak hluboko, že mu nesahá ani po kotníky. Zdravý člověk se pochopitelně nechce dát a snaží se zpod země opět vydrápat, tu však přichází nově sebevědomý jedinec a připomene mu, kde je jeho místo. Stačí pár slov a sebevědomí se k člověku obrací zády.

Pokud člověk není naprostým flegmatikem, málokdy dokáže výše popsané situace ustát bez šrámů na duši. K poznání vlastní hodnoty nás nikdy nikdo nevedl. Nenaučili jsme se mít se rádi pro svou originalitu a výjimečnost. A stejným způsobem vnímat i druhé lidi. Bez hodnocení postaveného na srovnávání se sebou samým a vlastními hodnotami.

Úctě k sobě samému a druhým lidem by měly být učeny již malé děti. Jsou to stejně důležité dovednosti, jako je čtení, psaní a počítání, ne-li důležitější. Čekárny u psychologů by se vyprázdnily a na ulici bychom potkávali mnohem více lidí s úsměvem na tváři. Co myslíte?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Manová | úterý 6.6.2017 20:55 | karma článku: 18,84 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Klára Manová

Z vrcholu na dno…to je ostuda! … aneb výchova blbců v Čechách.

Pomalu se nám blíží konec školního roku a s ním rekapitulace nabytých znalostí za celých těch deset měsíců strávených za zdmi školy.

27.5.2018 v 21:56 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Jak rovnost plodí nerovnost

Ze současných ideálů a směřování českého školství by člověk snadno nabyl dojmu, že nejlepší možnou cestou je rovnost pro všechny. Trochu mi to celé připomíná doby poměrně nedávné, jež má většina populace stále v živé paměti.

19.5.2018 v 20:06 | Karma: 46,67 | Přečteno: 6987x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Přestaňte už s těmi nesmysly, paní Valachová! aneb Valachová versus Klaus

V posledních dnech jsem zaznamenala několik článků, v nichž bývalá ministryně školství (právnička) Kateřina Valachová otevřeně kritizuje Václava Klause mladšího za předložení návrhu novely školského zákona.

4.2.2018 v 18:16 | Karma: 48,49 | Přečteno: 15241x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“.

11.6.2017 v 13:03 | Karma: 31,31 | Přečteno: 2740x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Zbláznil se? Ne, už tomu rozumím.

Cesta za životními hodnotami, poznáním svých limitů a vyčištěním přetížené hlavy může být různá. Někdo tuto potřebu ani nepocítí, pro jiného člověka se stane téměř nutností.

23.4.2017 v 20:17 | Karma: 15,23 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2374x
Speciální pedagožka se zájmy v oblasti výchovy, vzdělávání, současných pedagogických problémů a mezilidských vztahů. S praxí ve speciální i běžné ZŠ. Tak trochu knihomolka,cestovatelka, sportovkyně, ale zejména pisatelka.

 

Seznam rubrik