Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane prezidente, ústavní činiteli.........

Před nedávnem jsem na svém blogu publikovala článek nesoucí název „ Začíná u nás opět totalita, tentokrát prostřednictvím sedmé velmoci?“.

Po včerejších událostech na TV Prima, která neodvysílala Show Jana Krause, v níž měl vystoupit pan Brady se svým synovcem, ministrem kultury, panem Hermanem a řada dalších významných osobností, jež nesouhlasí se stávajícími hradními praktikami, bych svůj minulý článek rozšířila nejen na tisk, ale i na další média a veřejnoprávní skupiny.

Vzhledem k tomu, že pan Jan Kraus není typem člověka, který by se nechal zastrašit a své názory otevřeně dlouhá léta prezentuje, nezůstala ani tato aféra bez povšimnutí. Nakonec prý pořad bude sice odvysílán, není však jisté, zda v ucelené podobě. TV Prima prohlásila, že nelze vyloučit porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti, zejména v úvodní části pořadu.

Nad tímto nelze jinak, než se pousmát. Už jen skutečnost, že obsah médií je dílem lidí, těžko u nich lze obecně spoléhat na jakoukoliv objektivitu. Do lidské tvorby vždy vstupuje vnímání daného člověka, ovlivněné jeho světonázorem a zkušenostmi. Na základě čeho tedy vyhodnocujeme objektivitu a vyváženost? Jsou neobjektivní a nevyvážené pocity skupiny lidí nesouhlasících s tím, co se okolo nich děje? A o co víc jsou objektivní a vyvážené pocity a názory lidí přisluhujících panu prezidentovi?

Zdá se, že ideálním stavem v této zemi je - držet hubu a krok. Opak se nevyplácí, stejně jako za bývalého režimu. Jeden by pak třeba nemusel být jmenován profesorem, popřípadě získat státní vyznamenání, v lepším případě by byl jen zcenzurován….. Naopak, kdo ji drží a kráčí stejným krokem, případně předzpěvuje panu prezidentovi hymnu apod., už ať si připravuje mikinu na metál.

Česká republika se prezentuje jako demokratický stát, v němž žijí lidé svobodně. Vezmeme-li v potaz co demokracie, svoboda a především pak svoboda slova, která se svobodou jako takovou přímo souvisí, vlastně je, těžko můžeme mít pocit, že žijeme v zemi demokratické a svobodné.

TGM jako hlavní představitel demokracie říkal, že i ona má své chyby, protože lidé prostě mají své chyby. Prý jaký pán, takový krám. S tím nelze než souhlasit. Náš krám – Česká republika je odrazem jejího pána. Ne však pána v demokratické podobě, tedy pána jako lidu, ale v podobě totalitní, tedy pána jako prezidenta, obklopeného posluhovači s výstižnými jmény (Nomen Omen), naplňujícími staré dobré přísloví o stádu tupých ovcí. Natolik tupých, že se nestydí dennodenně mlžit, lhát a obhajovat nesmyslná tvrzení člověka, který v mých očích již dávno nenaplňuje poslání instutuce prezidenta republiky.

Prezidentem republiky může být jedině člověk moudrý, zralý, nestranný, ale především Člověk.To znamená i se svými chybami, které umí přiznat, nemá problém se omluvit, není ješitný, egoistický a své ego si nebuduje na ponižování a mstou na druhých lidech.

Obzvláště v dnešní době, kdy chybí ve společnosti jakékoliv morální vzory, by měl být tímto vzorem především prezident republiky.

Jak můžeme od našich dětí očekávat slušnost, pravdomluvnost a sociální cítění, když vidí pana prezidenta, veřejně se projevujícího vulgárními výrazy jako je - cituji s mírným uzarděním: „kunda“,… který neustále lže, upravuje si realitu ku svému prospěchu, neumí přiznat svou chybu (ani po vynesení soudního rozsudku) a k mnoha významným lidem se chová bez naprosté, či dostatečné úcty.

Tak strašně ráda bych byla pyšná na to, že jsem Češka. A kdysi bych možná i byla. Musela bych se však narodit v jiné době. Dnes už mohou být Češi pyšní jen na své sportovní reprezentanty.

Naprostou jedničkou jsme však v jiném sportovním odvětví a tím je anální alpinismus.

Pak se jeden nemůže divit, že nám to v té naší krásné zemičce tak zavání. Nejen díky odéru z alpinismu, který s Alpami bohužel nemá nic společného, ale možná také díky té rybí hlavě. Říká se přece, že ryba smrdí vždy od hlavy.

A tak, pane prezidente, když máte tak strašně rád ty filosofy a tak hojně je citujete, zkuste si přečíst také něco od Kanta. Řekl totiž jednu hodně důležitou myšlenku: Má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého člověka……

Třeba tuto myšlenku pochopíte a přestanete omezovat svobodu českého národa.

Vím, že nebudu u určité části populace pochopena.

Nedělám to však pro popularitu či politické diskuze, jen mám potřebu poukazovat ve svých článcích na věci, které trápí mě a mé blízké okolí.

Autor: Klára Manová | čtvrtek 27.10.2016 18:03 | karma článku: 27,91 | přečteno: 1305x
  • Další články autora

Klára Manová

Z vrcholu na dno…to je ostuda! … aneb výchova blbců v Čechách.

Pomalu se nám blíží konec školního roku a s ním rekapitulace nabytých znalostí za celých těch deset měsíců strávených za zdmi školy.

27.5.2018 v 21:56 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Jak rovnost plodí nerovnost

Ze současných ideálů a směřování českého školství by člověk snadno nabyl dojmu, že nejlepší možnou cestou je rovnost pro všechny. Trochu mi to celé připomíná doby poměrně nedávné, jež má většina populace stále v živé paměti.

19.5.2018 v 20:06 | Karma: 46,67 | Přečteno: 6988x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Přestaňte už s těmi nesmysly, paní Valachová! aneb Valachová versus Klaus

V posledních dnech jsem zaznamenala několik článků, v nichž bývalá ministryně školství (právnička) Kateřina Valachová otevřeně kritizuje Václava Klause mladšího za předložení návrhu novely školského zákona.

4.2.2018 v 18:16 | Karma: 48,49 | Přečteno: 15241x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“.

11.6.2017 v 13:03 | Karma: 31,31 | Přečteno: 2741x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Sebevědomí, je muškou jenom zlatou?

Když se narodíme a máme navíc to štěstí, že do šťastné rodiny, stojíme v centru pozornosti svých rodičů, kteří se snaží vytvořit nám ideální podmínky pro život.

6.6.2017 v 20:55 | Karma: 18,84 | Přečteno: 559x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Podle médií vyhrálo eurovolby na Slovensku hnutí PS, těsně před Ficovým Směrem

9. června 2024  10:07,  aktualizováno  22:18

Sledujeme online Sobotní volby do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku podle neoficiálních údajů vyhrálo se...

Přísaha a Motoristé čekají, zda budou černý kůň. Turek vyhlíží post europoslance

9. června 2024,  aktualizováno  22:18

Češi už v evropských volbách své hlasy odevzdali, politici tak netrpělivě vyhlíží nedělní...

Ideální je vítězství, řekla šéfka TOP 09 při příchodu do štábu SPOLU

9. června 2024,  aktualizováno  22:12

Sledujeme online S očekáváními, že se koalici SPOLU podařilo vymazat náskok ANO, vyhlížejí výsledky eurovoleb...

Odhady: v eurovolbách posílila krajní pravice a konzervativci, ztratili Zelení

9. června 2024  7:47,  aktualizováno  22:08

Sledujeme online V Evropské unii vrcholí volby do Evropského parlamentu. Ve 20 členských zemích se v neděli volební...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2205x
Speciální pedagožka se zájmy v oblasti výchovy, vzdělávání, současných pedagogických problémů a mezilidských vztahů. S praxí ve speciální i běžné ZŠ. Tak trochu knihomolka,cestovatelka, sportovkyně, ale zejména pisatelka.

 

Seznam rubrik