Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mňága a Žďorp nechce být zbytečná a trapná

Dvacetsedm let, třináct cédéček. Mňága chce objevovat, bavit a srát na rádiovej pop. V duchu jsem si říkala - nevěř nikomu, komu je přes třicet. Ale stejně jsem se tam vydala. Do Lucerna Music Baru na křest alba Takže dobrý! A bylo to fakt docela dobrý.

Vydupala jsem si své místečko v kotli a čekala. Jako obvykle se sem nahrnulo spousta lidí, jako obvykle měli předražený (hnusný) víno a jako obvykle se nezačalo včas. Ale tím výčet negativ končí. Když pánové začali hrát Rajčata a růže, bylo mi to všechno jedno a začala se vlnit a jásat.

Nové album této valašské partičky vznikalo v uplynulých dvou letech, v místech jako jsou kluby, šatny, hospody, hotelové pokoje, nebo dodávky. Přirozený zvuk, melancholické texty a humor – oblíbené ingredience, ze kterých Mňága míchá svůj koktejl, pořád dokážou „opít“ a bavit.

První šílenství  přišlo při Nagasaki Hirošima, druhé při křtu a třetí  vydrželo až do konce. Mardí (ten z Vypsaný fixy), jako obvykle trochu mimózní, pokřtil album Takže dobrý! šampaňským, které pak předal fanouškům pod pódiem. Statečně mu sekundoval Ondřej Ježek, producent nového alba. Pak se Mardí chopil mikrofonu a naprosto nemimózně s Mňágou vystřihnul dvě písníčky. Asi největší vrchol celého koncertu.

Ačkoliv frontman Petr Fiala sliboval (a snad i dodržel) zahrání všech písní z nového alba, největší úspěch měly staré známé „odrhovačky“. Fanoušci nejvíce ocenili písně Hodinový hotel, Písnička pro tebe, nebo Spaste svoje duše.

Mňága a Žďorp se se svými fanoušky rozloučila v půl dvanácté, po přídavcích a nekonečných ovacích. Nebyla ani trapná, ani zbytečná a bavila znamenitě.

Mňága a Žďorp (slova tvořící  název kapely pochází ze slezského dialektu a podle Petra Fialy znamenají sračky a krámy) vznikla v roce 1987 a první album Made in Valmez vyšlo v roce 1991. Fiktivní historii kapely přiblížil ve svém díle Mňága – Happy end Petr Zelenka. Na svém kontě má kapela třináct alb a jak říká její lídr Petr Fiala: „Už máme desek tolik, kolik je prstů na rukou plus palec od levý nohy…Takže dobrý.“ Kapela hraje v současnosti v sestavě: zpěvák a kytarista Petr Fiala, kytarista Martin Knor, baskytarista Petr Nekuža, bubeník Pavel Koudelka, kytarista Jaromír Mikel a saxofonista a klávesista Jiří Tibitanzl.

Pro Studentpoint

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Hüttlová | pondělí 12.4.2010 15:39 | karma článku: 4,91 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 647x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 858x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1726x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2607x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky