Mňága a Žďorp nechce být zbytečná a trapná

Dvacetsedm let, třináct cédéček. Mňága chce objevovat, bavit a srát na rádiovej pop. V duchu jsem si říkala - nevěř nikomu, komu je přes třicet. Ale stejně jsem se tam vydala. Do Lucerna Music Baru na křest alba Takže dobrý! A bylo to fakt docela dobrý.

Vydupala jsem si své místečko v kotli a čekala. Jako obvykle se sem nahrnulo spousta lidí, jako obvykle měli předražený (hnusný) víno a jako obvykle se nezačalo včas. Ale tím výčet negativ končí. Když pánové začali hrát Rajčata a růže, bylo mi to všechno jedno a začala se vlnit a jásat.

Nové album této valašské partičky vznikalo v uplynulých dvou letech, v místech jako jsou kluby, šatny, hospody, hotelové pokoje, nebo dodávky. Přirozený zvuk, melancholické texty a humor – oblíbené ingredience, ze kterých Mňága míchá svůj koktejl, pořád dokážou „opít“ a bavit.

První šílenství  přišlo při Nagasaki Hirošima, druhé při křtu a třetí  vydrželo až do konce. Mardí (ten z Vypsaný fixy), jako obvykle trochu mimózní, pokřtil album Takže dobrý! šampaňským, které pak předal fanouškům pod pódiem. Statečně mu sekundoval Ondřej Ježek, producent nového alba. Pak se Mardí chopil mikrofonu a naprosto nemimózně s Mňágou vystřihnul dvě písníčky. Asi největší vrchol celého koncertu.

Ačkoliv frontman Petr Fiala sliboval (a snad i dodržel) zahrání všech písní z nového alba, největší úspěch měly staré známé „odrhovačky“. Fanoušci nejvíce ocenili písně Hodinový hotel, Písnička pro tebe, nebo Spaste svoje duše.

Mňága a Žďorp se se svými fanoušky rozloučila v půl dvanácté, po přídavcích a nekonečných ovacích. Nebyla ani trapná, ani zbytečná a bavila znamenitě.

Mňága a Žďorp (slova tvořící  název kapely pochází ze slezského dialektu a podle Petra Fialy znamenají sračky a krámy) vznikla v roce 1987 a první album Made in Valmez vyšlo v roce 1991. Fiktivní historii kapely přiblížil ve svém díle Mňága – Happy end Petr Zelenka. Na svém kontě má kapela třináct alb a jak říká její lídr Petr Fiala: „Už máme desek tolik, kolik je prstů na rukou plus palec od levý nohy…Takže dobrý.“ Kapela hraje v současnosti v sestavě: zpěvák a kytarista Petr Fiala, kytarista Martin Knor, baskytarista Petr Nekuža, bubeník Pavel Koudelka, kytarista Jaromír Mikel a saxofonista a klávesista Jiří Tibitanzl.

Pro Studentpoint

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hüttlová | pondělí 12.4.2010 15:39 | karma článku: 4,91 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25