Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Veřejná lež - tichá bolest naší společnosti

Velmi důstojným uctěním výročí vzniku samostatného československého státu se v pondělí 28. října stalo uvedení autobiografického filmu scénáristy Jiřího Křižana - Tichá bolest na druhém programu České televize.

28.10.2013 - Melancholické drama s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli, zachycující na pozadí příběhu lidí, kteří se nebáli postavit moci, jedno z nejtragičtějších období našich dějin, svým významem symbolicky zastínilo i paralelně vysílané každoroční předávání státních cen a vyznamenání z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana.

           Ten pojal slavnostní akt jako vhodnou příležitost k vyřizování si osobních účtů a veřejnou proklamaci svých antipatií. Na seznam hostů se bez vysvětlení Hradu nevešla, až do léta předsedkyně Poslanecké sněmovny a současně třetí nejvyšší ústavní činitelka republiky, Miroslava Němcová. Stejně tak nedostali pozvánku rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek ani rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Na protest proti Zemanovu kádrování poté odmítla účast na tradičním ceremoniálu většina z šestadvaceti pozvaných rektorů českých vysokých škol. Kvůli postoji hlavy státu ke komunismu letos poprvé své kandidáty na ocenění nenavrhla Konfederace politických vězňů České republiky. Z důvodu rostoucí nevole z některých prezidentových rozhodnutí se rozhodl Zemanem nabízené státní vyznamenání odmítnout hudebník Vladimír Mišík. Ze stejných příčin nepřevzal ocenění pro jednoho z mluvčích Charty 77 Jiřího Hájka jeho syn Jan. Velkou vlnu diskuzí naopak vyvolal fakt, že se na seznamu oceněných ocitli bývalý člen KSČ a šéf slušovického zemědělského družstva František Čuba nebo Miroslav Grégr, ministr průmyslu v někdejší Zemanově vládě, který je mimo jiné také zakladatelem Sdružení přátel Miloše Zemana.

           Jen aby pan prezident příští rok neslavil tento státní svátek úplně sám…nebo pouze se svým nohsledem Michalem Haškem, kterého si i s jeho čtyřmi kamarády pozval hned večer po skončení parlamentních voleb do Lán, aby jim nadiktoval, jakým způsobem má proběhnout puč ve vedení jejich strany. To, že se většina veřejnosti postavila na stranu legitimního předsedy Bohuslava Sobotky a odsoudila jednání pučistů, svědčí snad o tom, že veřejná lež je v naší společnosti stále ještě věcí zcela nepřípustnou a odsouzeníhodnou. V západních politických kulturách by prezident země, organizující na tajné schůzce s vrcholnými představiteli vítězné strany puč proti jejímu předsedovi, patrně zvažoval rezignaci na svůj úřad. Od Miloše Zemana se však takovéhoto gesta asi jen stěží dočkáme.

           Předvolební průzkumy nám předpovídaly katastrofický scénář, v podobě krajně levicové vlády ČSSD s komunisty a zemanovci, pod diktátem prezidenta. Tyto plány však po předčasných volbách vzaly za své, když se SPO po půlroční výstavní reprezentaci svého guru do Sněmovny vůbec nedostala, a obě velké strany nezískaly dohromady potřebný počet mandátů k sestavení vlády. Rýsovala se tak relativně přijatelná středolevá koalice ČSSD s hnutím ANO a lidovci. Z Hradu řízený rozklad sociální demokracie však opět oddálil sestavení funkční vlády a odložil návrat standardního fungování české politiky. Když se Zemanovi nepodařilo uchopit moc prostřednictvím pučistů z ČSSD, získal alespoň další čas k vládnutí prostřednictvím Rusnokova prozatímního kabinetu.            

           Film Tichá bolest končí zasněným monologem Rudolfa Hrušínského o soudku zakopané slivovice: „A ten, kdo ju potom vykope, najde v bečce jenom jediný hlt. Ten bude jako zázrak. Bude vonět velice silně a milost to bude pro toho, kdo ten hlt polkne. A myslím, že cosi pozná, cosi se dozví, a otevře mu ta slivovica oči. Ale možná ju nenajde nikdo, ale bude tam pořád, i kdyby z ní měla zůstat jen kapka, jako rosa na pavučině, a v té kapce bude všecko, celá moudrost.“

           Modleme se, aby ten zmíněný hlt slivovice jednou polkl současný český prezident...

Žádám diskutující, aby nekomentovali (ne)aktuálnost příspěvku, ale pouze jeho věcný obsah. Jak je uvedeno výše, je na blog vložen zpětně. Děkuji...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Klabal | čtvrtek 14.1.2016 17:00 | karma článku: 18,39 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 276x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 375x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz