Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha se nemusí konce devizových intervencí bát

Jeden hot a druhý čehý, je název filmu s nezapomenutelnými Lousiem de Funés a Annie Girardotovou, který lze použít v souvislosti se zahájením devizových intervencí ze strany ČNB v neprospěch síly české koruny.

Jejich začátek se datuje do listopadu 2013 a určitě nejsem sama, komu se při této příležitosti vybaví vzrušené diskuse z jara 2014 nejen na půdě VŠE. Jejími hlavními aktéry byli exprezident a profesor Václav Klaus a viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Mimochodem, byť se tehdy oba vážení kolegové neshodli takřka na ničem, konstatoval Mojmír Hampl po několika týdnech v časopise Ekonom, že jedna diskuse nic nemění na tom, že je Václav Klaus velkou postavou transformace a moderních dějin…

Vzhledem k tomu, že intervencím za účelem oslabení koruny nejspíše zvoní definitivně hrana, zabývám se z titulu svého pracovního zařazení možnými dopady konce intervencí na ekonomiku hlavního města. Logicky vzato, měla by snad silnější koruna ubrat Praze z pohledu turisty na atraktivitě? Ostatně, ředitelka Institutu turismu státní agentury Czech Tourism Markéta Vogelová před časem v rozhovoru pro ČTK potvrdila, že slabší koruna v posledních letech zvyšovala příjezdy zahraničních návštěvníků z okolních zemí. Tito pak Praze nechali loni jen v rámci poplatků za rekreační pobyt a ubytování 280 miliónů korun. Z této částky se pak až polovina vrací zpět v turistickém ruchu angažovaným subjektům, další část je investována do rekonstrukcí a oprav turisticky vyhledávaných objektů a infrastruktury.

Jsem přesvědčena o tom, že v tomto případě bude logika v rozporu s realitou a předpokládaný konec devizových intervencí bude mít na v posledních letech stále rostoucí pražské příjmy z cestovního ruchu dopad buď žádný, nebo marginální. Moje pro někoho možná přehnaně odvážná prognóza vychází z několika faktů a vysoce pravděpodobných předpokladů. Jak ukázala nedávná minulost, „vypořádala“ se Praha s protiruskými sankcemi a propadem ruské ekonomiky, které zapříčinily úbytek ruských turistů. Tyto totiž nahradili návštěvníci z tzv. dolarových destinací, převážně z Asie. Naše metropole pak nikdy nepatřila mezi „freeporty,“ tedy cíle jednodenních návštěvníků dojíždějících za nákupy. Navíc změna kurzu koruny zisky z rekreačních poplatků neovlivňuje, neboť tyto jsou stanoveny pevnou sazbou, nikoli procentuálním podílem.

Má prognóza dále vychází z cíle ČNB v podobě 2% - 3% inflace, z čehož lze usuzovat, že se případný po intervenční kurz koruny bude pohybovat v rozmezí 25.5 Kč až 25.8 Kč za jedno euro. Takové navýšení nebude mít vliv na motivaci turistů a Praha tak zůstane na základě neomezené a mimořádné nabídky nadále jednou z turistického hlediska nejpříhodnějších destinací v poměru cena/nabídka.

V souvislosti s Prahou a turistikou nesmíme zapomenout na jeden mimořádně závažný faktor. Prakticky nepřetržitý nárůst počtu turistů od roku 2014, který se tak překrývá s časem intervencí, je dán pochopitelným zájmem o bezpečné destinace. A přestože mě události z Madridu, Londýna, Paříže, Bruselu či Berlína upřímně děsí, bude bezpečnostní faktor sehrávat při volbě turistů stále větší roli. Praha proto drží v rukou hodně silné karty.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 30.3.2017 20:00 | karma článku: 19,25 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Empiricky potvrzeno: Regulace inflaci nezastaví

Už je na čase, aby se mnozí „inovátoři“ omluvili klasickým ekonomům a na základě zcela zdrcujících důkazů, které poskytuje realita, uznali: Mýlili jsme se, inflace je skutečně funkcí měnové zásoby a nelze ji srazit regulacemi.

23.3.2023 v 12:38 | Karma: 22,16 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Docela dost mrtvých na chřipečku

Ekonomové mají nepříjemnou vlastnost, že když něco zaslechnou, co se jim nezdá, začnou si hledat čísla. Onehdy to právě byly tři roky (1.3.2020) od prvního případu kovidu v ČR. A sítě zaplnily výkřiky: Vždyť to byla je chřipečka?

7.3.2023 v 9:11 | Karma: 25,67 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Rozbíjením oken ekonomika neroste

Před časem s tím přišla agentura Bloomberg a následovaly vlny komentářů všude možně včetně českých médií – průmyslová produkce v Ruské federaci se loni nesnížila, ale naopak možná i vzrostla. Část ohlasů zněla: Sankce nefungují.

7.2.2023 v 9:49 | Karma: 27,43 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Biliony vyhozené oknem nebo pouhý učený omyl?

Politolog a ne zcela úspěšný politik Petr Robejšek sepsal článek, ve kterém v principu tvrdí, že výdaje do obnovitelných zdrojů za posledních deset let spolkly (celosvětově) 3,8 bilionu dolarů s nulovým výsledkem.

10.1.2023 v 8:11 | Karma: 19,07 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Ale no tak, pane poslanče!

Jistý vlivný politik jisté vlivné parlamentní strany oslavil konec roku vcelku radostným postem na Facebooku, kde se potěšil silnou korunou. Mezi řádky naznačil, že je nám s rostoucí měnou lépe než by nám bylo s eurem.

6.1.2023 v 10:59 | Karma: 30,58 | Přečteno: 4597x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik