Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanecká sněmovna – přehlídka strůjců neúspěchu

Další demokratické parlamentní volby jsou naštěstí za námi. Teď nastala doba komplikovaných koaličních vyjednávání.

Volby dopadly, tak jak dopadly, pro mnohé politiky, doposud zvyklé bojovat, řečeno fotbalovou mluvou, o pohárové posty, nastala nová doba.

Jak se opět ukázalo, není v politice ani tak důležitý konečný výsledek, jako schopnost jeho interpretace. Klasickým příkladem toho je ODS, ještě na počátku tohoto desetiletí vůdčí strana domácí politické scény. V letošních volbách skončila, díky umnému řízení profesora Fialy, v nevídaně rozdrobené devítičlenné PS, nakonec druhá. Ve srovnání s posledními volbami si polepšila o deset poslanců a může se pyšnit postavením nejsilnější pravicové strany v zemi. Na druhou stranu, ODS prohrála s vítězem voleb – hnutím ANO o neskutečných a zároveň v české politice rekordních 53 poslanců. To vše po čtyřech letech v opozici proti zejména v posledním roce vládnutí totálně rozhádané koalici. V tomto kontextu se docela ztotožňuji s těmi, podle kterých není zisk 25 poslanců, rovnající se v případě ODS k historicky druhému nejnižšímu počtu hlasů, důvodem k bujarým oslavám.

Další zajímavý úkaz letošních voleb lze charakterizovat sloganem hry bývalého prezidenta Václava Havla Audince: „To jsou ale paradoxy“. Do poslaneckých lavic totiž zasednou všichni architekti drtivých, či méně drtivých proher svých stran. Jmenovitě třeba pan Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec (ČSSD), Vojtěch Filip, Pavel Kováčik (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP 09), Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jak si vysvětlit tuto nelogickou skutečnost? Voliči zmiňovaných stran nejspíše usoudili, že v politice nesmrdí ryba od hlavy a svou frustraci nad stavem svých partají přenesli ze skutečných viníků na „obyvatele“ spodních pater stranických struktur.

Vzhledem k tomu, že je vysoce nepravděpodobné, řekla bych spíše prakticky nemožné, aby všichni výše zmiňovaní pánové vyvodili z výsledků voleb poslaneckou odpovědnost a přepustili své posty mladším a perspektivnějším kolegům, bude se muset volič všech „neúspěšných stran“ smířit s celkem paradoxní situací. Za naplnění voličských idejí se totiž budou prostřednictvím médií, zejména pak televizních kamer bít ze všech sil ti, kteří se svou politickou strategií více (TOP 09, ČSSD, KSČM) či méně (KDU-ČSL) zasloužili o to, že se jejich oblíbené politické formace výrazně přiblížily na hranici bezvýznamnosti. Troufám si proto tvrdit, že tento stav může fungovat pouze v politice. Ale také o tom demokracie je a nikdo nic lepšího zatím ještě asi nevymyslel.

Tímto ovšem paradoxy neúspěšných vůdců nekončí. Pánové Bělobrádek a Kalousek ohlásili složení funkcí, tlaky členských základem lze očekávat i v ČSSD a KSČM. Bude proto nutno zvolit nové předsedy, nejlépe z řad poslanců či senátorů. Platí, že kdo se v české politice nevyhřívá ve světle televizních kamer znamenajících politický svět, jako by nebyl. Nebo snad někdo z Vás zná jméno předsedy ještě stále parlamentní strany Úsvit? Nejsnáze se s tímto úkolem nejspíše vypořádá sedmičlenný klub TOP 09. Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek jsou mimo hru, ze zbylých pěti zákonodárců se tak jako logická varianta jeví pan Dominik Feri. Při této příležitosti si tedy říkám, že politika není o logice, na druhou stranu může být někdy docela zábavná. 

Autor: Eva Kislingerová | středa 25.10.2017 20:43 | karma článku: 24,85 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Empiricky potvrzeno: Regulace inflaci nezastaví

Už je na čase, aby se mnozí „inovátoři“ omluvili klasickým ekonomům a na základě zcela zdrcujících důkazů, které poskytuje realita, uznali: Mýlili jsme se, inflace je skutečně funkcí měnové zásoby a nelze ji srazit regulacemi.

23.3.2023 v 12:38 | Karma: 22,16 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Docela dost mrtvých na chřipečku

Ekonomové mají nepříjemnou vlastnost, že když něco zaslechnou, co se jim nezdá, začnou si hledat čísla. Onehdy to právě byly tři roky (1.3.2020) od prvního případu kovidu v ČR. A sítě zaplnily výkřiky: Vždyť to byla je chřipečka?

7.3.2023 v 9:11 | Karma: 25,67 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Rozbíjením oken ekonomika neroste

Před časem s tím přišla agentura Bloomberg a následovaly vlny komentářů všude možně včetně českých médií – průmyslová produkce v Ruské federaci se loni nesnížila, ale naopak možná i vzrostla. Část ohlasů zněla: Sankce nefungují.

7.2.2023 v 9:49 | Karma: 27,43 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Biliony vyhozené oknem nebo pouhý učený omyl?

Politolog a ne zcela úspěšný politik Petr Robejšek sepsal článek, ve kterém v principu tvrdí, že výdaje do obnovitelných zdrojů za posledních deset let spolkly (celosvětově) 3,8 bilionu dolarů s nulovým výsledkem.

10.1.2023 v 8:11 | Karma: 19,07 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Ale no tak, pane poslanče!

Jistý vlivný politik jisté vlivné parlamentní strany oslavil konec roku vcelku radostným postem na Facebooku, kde se potěšil silnou korunou. Mezi řádky naznačil, že je nám s rostoucí měnou lépe než by nám bylo s eurem.

6.1.2023 v 10:59 | Karma: 30,58 | Přečteno: 4597x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik