Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smutné vítězství Václava Klause?

Lisabonská smlouva je podepsána. Mnozí si oddechli, někteří lamentují, že to je konec samostatné ČR. Novináři téma rebelujícího preidenta opustili. V novinách proběhl poslední štěk o tom, že chtěl Klaus odstoupit. EU si žije dál svým spokojeným byrokratickým životem a nic nebrání našim světlým zítřkům, coby Čechevropanům. Klausovi je však nutné přiznat jedno malé vítězství a jen čas ukáže, zda bylo smutné či nikoliv.

Ústavní soud ČR rozhodl, že Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem a Klaus splnil (bez ohledu na to jak těžce či lehce) své slovo a podepsal. V tuto chvíli je jedno v jistém smyslu, co si kdo o rozhodnutí ÚS myslí, je jedno co si kdo myslí o Lisabonské smlouvě.

Lisabonská smlouva je platná a jasně určuje směr EU. Není si myslím na světě síla, která by jí dokázala zastavit – jestli to vůbec někdo chce...

Česká Republika si vydupala prostřednictvím svého presidenta výjimku o Benešových dekretech a i zde je vlastně jedno, jakou podobu ve finále tato výjimka bude mít. Jestli byla k něčemu, nebo to byl jen obstrukční krok z hlavy Klause a nemá ve svém důsledku žádný význam, ukáže až čas.

Byl zvolen „prezident“ EU a „ministryně zahraničních věcí“ EU – sice se tyto funkce jmenují jinak, ale to je jedno – důležitější je, jak o nich hovoří média, jak je vnímají občané (jestli je vůbec nějak vnímají).

Zdálo by se, že tento skromný výčet několika událostí není nijak zajímavý a padne jistě otázka jak to souvisí s Klausem a jeho „nějakým“ vítězstvím?

 

Václav Klaus, coby člověk označovaný za „euroskeptika“ (dle mého názoru trochu neprávem, ale to je na samostatnou diskusi), nyní může s klidem předstoupit před občany a říci: „Vidíte, já vám to říkal!“

Ve skutečnosti se totiž stalo několik věcí, které jeho slova o směřování EU k superstátu, potvrzují. Sociální demokraté (resp. odboráři) tvrdí k jeho výjimce, že navíc budou omezena práva vyplývající z Listiny základních práv EU a z Čechů budou občané druhé kategorie (zřejmě měli na mysli občany EU) – po volbách se to změní - prý.

 

Nyní jsme členy instituce, která chtě nechtě přešla do formy unijního státu.

Máme svého evropského presidenta (o kterém toho jako "občané" EU víme ještě méně, než o tom vlastním), svůj evropský parlment, máme svou evropskou zahraniční politiku, svou evropskou ústavu, svůj evropský rozpočet (do kterého přispíváme a ze kterého čerpáme – byť trochu neprůhledným, resp. nesrozumitelným způsobem), svou evropskou chartu lidských práv (Základní listina práv a svobod nestačila - zřejmě není dostačující pro Evropana), budeme mít společnou vojensko-obrannou politiku, možná i armádu...co ještě je třeba k fungování státu? Nic víc.

Je tu jeden malý rozpor, který stojí za zmínku – máme se sice cítit jako suverénní občané ČR, ale zároveň máme být uvědomělými Evropany – to nejde, buď jsme jedno, nebo druhé (už jednou jsme se necítili jako Čechoslováci, ale jako Češi a Slováci).

Co to je, takový Evropan? Lze cítit nějakou odpovědnost vůči Evropě? Lze ctít nějaké Evropské povinnosti a práva? Je pan president EU i můj president? Atd.

To jsou otázky na které nepochybně existují velmi hezké odpovědi od pisatelů projevů pro čelní představitele EU. Jestli si na ně ale tak hezky dokáží odpovědět „občané EU“ si nejsem jist. Totiž to „kde mají všechny evropské instituce občané“ volící jistou část zástupců v EU, ukazuje tristní volební účast ve všech zemích EU.

Je to samozřejmě jejich chyba – ale minimálně stejný díl viny (pokud se o vině dá hovořit) leží na bedrech i celého megabyrokratického aparátu EU.

O presidentovi EU se hovoří jako o moderátorovi, o ministryni jako o ženě bez diplomatických zkušeností – ale to je jedno. Takže - takový Leoš Mareš a Adéla Banášová z Novy - co bude ve scénáři a schválí produkce - "odmoderuje" Rompuy a Ashtonová.

Nepředpokládám, že Francie se svým hyperaktivním premiérem, nebo taková Angela jsou evropští filantropové. Jsou to tvrdí politici, kteří hájí především – nebojím se říci: své vlastní zájmy.

Takže jsme tam kde jsme byli i před Lisabonem, jen na to mají ti jež skutečně vládnou – bez ohledu na naše hlasy; papír(y). Vlastně to mají trochu jednodušší.

 

A Klaus? Vyhrál. Splnil slovo, má svou výjimku a navíc pravdu v tom, že EU není ničím jiným, než superstátem, kde nerušeně vládnou úředníci, které nelze odvolat a o jejichž práci k nám informace jen po kapkách prosakují. Až budou další volby do parlamentu EU – bude volební účast ještě horší. To nevěstí nic dobrého – jednou by z toho mohla být revoluce se všemi důsledky a Klausovo nyní možná úsměvné vítězství, by se mohlo stát velmi smutným.

Zbývá jen dodat: nejsem euroskeptik – chci aby tu byla Evropská unie – jen jiná, než nám byla nenápadně naservírována, z té současné mám spíš strach.

P.S.

Napoleon myslím teď tiše tleská...

P.P.S.

Rád se nechám přesvědčit o opaku...

Autor: Sebastián Kazowski | pondělí 23.11.2009 17:01 | karma článku: 36,69 | přečteno: 4473x
  • Další články autora

Sebastián Kazowski

Sociální síť LinkedIN ohlásila problémy s hesly

Jedna z nejznámějších sociálních síti LinkedIN ohlásila problémy s hesly některých uživatelů, které se dostaly do rukou hackerů! Problém ohlásila mailem všem uživatelům. LinkedIN patří k sociálním sítím, které využívají lidé hlavně pro práci. Znovu se tak otevírá otázka, nakolik jsou účty na podobných službách skutečně bezpečné a především jak se chovat při práci s hesly k veřejným internetovým službám.

9.6.2012 v 15:58 | Karma: 5,68 | Přečteno: 377x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Koukej pořádně trpět - vrahu!

Takový trest si přeje hodně lidí pro mladíka Nifesta, který pobodal tři děti. Znovu vyvstává otázka - kdo za to může nejvíc a koho potrestat - samozřejmě kromě útočníka, který si to zcela nepochybně zaslouží. Kdo vlastně selhal? Kdo nese za celou smutnou situaci největší díl odpovědnosti a jak trestem zamezit, aby se něco podobného nestávalo v budoucnu?

1.12.2010 v 11:19 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Patří Islám mezi ideologie, které je třeba zakázat?

Francie se přidala a zakázala nošení určitého oděvu, který je součástí kulturních, náboženských a v podstatě i etnických zanků. V Afgánistánu a Iráku bojuje NATO, v Palestině Izrael, Íránský prezident vyzývá k vymazání Izraele z mapy i za cenu použití jadernýh zbraní. Je to jen pár dní po výročí, kdy ve jménu Islámu zahynulo po teroristickém útoku několik tisíc lidí instantně v jeden okamžik. Fakticky na světě zuří urputná válka hodnot, postavená na sporu dvou zcela odlišných světů. Je to smutné - víc než smutné! Nejhorší na tom je, že mě osobně to vede k myšlenkám a srovnáním, které ať jsou jakkoliv nebezpečné (z pohledu trestní odpovědnosti), je třeba je říci nahlas a nahlas o nich mluvit (nebo psát).

15.9.2010 v 10:25 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Mračno - povídka o tom, jak bylo konečně ve vesmíru něco "slyšet"

je to jen takový pokus... SciFi filmy jsou plné hovadin a svištící laserové střely nebo rány tachyonových děl jsou jedny z nich...tady je nabídka, jak by to "mohlo být"...abychom ve vesmíru měli možnost slyšet něco jiného, než jen náš vlastní dech ve skafandru.....a byla to pokud možno "menší" blbost... :-) Bude-li se líbit, třeba pro pobavení budu psát dál...je to na vás...

16.8.2010 v 16:00 | Karma: 8,94 | Přečteno: 867x | Diskuse| Věda

Sebastián Kazowski

Hloupý T-mobile

Zase jedna povedená reklama, která dle mého názoru jde za hranice dobrého vkusu, odpovědnosti a stává se skutečně nebezpečnou! V první chvíli, když jsem "megaboard" viděl z auta, mě napadlo, že se jedná o kampaň na úplně jiné téma...

16.8.2010 v 12:00 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Zajímají mě hvězdy a to nejen ty na nebi - i o ty politické se zajímám...

Seznam rubrik