Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

31 vteřin sobectví

V nedávné době se objevil v televizi reklamní spot na Aquilu Aqualineu. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Ta slova v něm - to je to, co mě zaujalo - jsou v divném pořadí a s ještě podivnějším důrazem.

Tři muži, s náležitě vysportovanými postavami a čtyři dívky, minimálně dvě z nich na hranici anorexie (jinak docela kočky), se prochází pod tekoucí vodou.
Celý spot je podkreslený muzikou – tuším od Support Lesbiens. Pořád by se zdálo: nic zvláštního.
Zvykl jsem si na skotačící „missky“, které doufám nebudou vzorem pro mou dceru (pokud budu ještě nějakou mít, protože zatím se mi daří jen kluci). Nechci totiž, aby jednou moje dcera jediné co sleduje, byla její váha a při prvním náznaku skutečné fyzické námahy se sesypala, nebo nastydla při teplotě klesající pod dvacet stupňů. Nakonec asi nejsem sám, kdo si myslí o současném modelingu, že by návrháře měli zavírat (nebo alespoň ignorovat) za ohrožování zdraví dívek!
Tenhle spot je mnohem horší. Jde za hranice vkusu propagace značky, jde za hranice morální odpovědnosti a je symbolem dnešní, mírně řečeno, debilitu podporující doby.
Proč téměř sprosté slovo debilita? Protože sobectví patří mezi nejdebilnější projevy lidské povahy a to i z pohledu psychiatrické diagnózy.
Proč si to myslím, když v reklamě poskakují dokonalé kočky a hošíci s „buchtičkama“ na břiše?
Možná jim závidím postavu, možná je můj názor projevem neschopnosti „sbalit“ hezkou holku. Tak to asi není. Nejsem starý a zapšklý, nejsem tlustý a moje žena je kus (ti co jí znají by to jistě dosvědčili).
Co mě zaujalo a zároveň zvedlo ze židle, jsou slova.


Zní v tomto pořadí: žiju, běžím, miluju, sním, hledám, chci, můžu, vítězím, raduji se, mám, jsem...a co ty, ukaž co je v tobě...Aquila...bla bla bla...
Na slovech žiju, miluju, chci, můžu, vítězím, raduji se, mám, jsem - je pomocí echa v podobě druhého hlasu dán zvláštní důraz.
Z těch prvních deseti slov jsou ze své podstaty pozitivní a nesobecká čtyři. Z těch osmi s důrazem tři.
Když se na to podívám z hlediska významu, musím podotknout, že žít a milovat, snít a radovat se je vyjádřením něčeho, co bychom měli chtít všichni.
Jenže když si to pustíte třikrát, čtyřikrát za sebou celé, dostávají slova zcela jiný význam.
Dovolím si nejprve v nezměněném pořadí „postavit“ souvětí z těch slov: „žiju v běhu, miluju snít a hledat to co chci a můžu-li si to vzít, zvítězím a budu se z toho radovat, protože to mám a tedy jsem.“
Když to upravím, jak slova působí v tomto pořadí a s důrazem na mě, dostanu větu: „Miliju život, když něco chci, vezmu si to, abych mohl zvítězit a radovat se z toho, že to mám – tedy být.“
Dál a dál by se dalo skládat slova do vět, které budou více či méně evokovat touhu po vlastnictví, milování vítězství a sny o vítězství, ze kterého se raduji – teprve potom jsem šťastný. To, že je celá reklama jen v první osobě jednotného čísla, celou věc jen dokresluje.


Možná mi někdo z těchto slov postaví větu, která bude o tom, že i ti kolem nás jsou důležití a že milovat, je slovo, které se spíše hodí pro dva lidi, než věci.
Možná z těchto slov někdo postaví větu, která bude říkat, že není důležité radovat se z vlastního vítězství, ale mnohem hezčí je pocítit radosti z vítězství toho druhého.
Možná mě někdo přesvědčí, že naše děti ustojí ten obrovský tlak, aby se zaměřily pouze na sebe a na svou svobodu vzít si co chtějí.
Posledních pár vět je plných klišé. Já se ptám, proč se z nich stala? Proč to nejsou věty vyjadřující samozřejmost dnešního světa?
Mohl bych se ptát donekonečna.
Nemyslím si, že by tuto reklamu měl někdo snad zakazovat, bojkotovat balenou vodu (která je možná horší, než ta z kohoutku), nebo jakkoliv omezovat média v tom co na nás chrlí. Tudy cesta nevede a nevede ani přes takové názory, které jsou prezentované třeba v knize „No Logo“ od Naomi Klein.
Kudy povede se musí rozhodnout každý z nás. Doufám, že ani na takovou chvíli, jakou je 31 sekund sobectví, nepovede stejným směrem, který ukazuje tenhle spot.
P.S.:http://www.youtube.com/watch?v=X7RTPiL_pzo

Autor: Sebastián Kazowski | úterý 23.6.2009 15:15 | karma článku: 30,55 | přečteno: 3533x
  • Další články autora

Sebastián Kazowski

Sociální síť LinkedIN ohlásila problémy s hesly

Jedna z nejznámějších sociálních síti LinkedIN ohlásila problémy s hesly některých uživatelů, které se dostaly do rukou hackerů! Problém ohlásila mailem všem uživatelům. LinkedIN patří k sociálním sítím, které využívají lidé hlavně pro práci. Znovu se tak otevírá otázka, nakolik jsou účty na podobných službách skutečně bezpečné a především jak se chovat při práci s hesly k veřejným internetovým službám.

9.6.2012 v 15:58 | Karma: 5,68 | Přečteno: 377x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Koukej pořádně trpět - vrahu!

Takový trest si přeje hodně lidí pro mladíka Nifesta, který pobodal tři děti. Znovu vyvstává otázka - kdo za to může nejvíc a koho potrestat - samozřejmě kromě útočníka, který si to zcela nepochybně zaslouží. Kdo vlastně selhal? Kdo nese za celou smutnou situaci největší díl odpovědnosti a jak trestem zamezit, aby se něco podobného nestávalo v budoucnu?

1.12.2010 v 11:19 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Patří Islám mezi ideologie, které je třeba zakázat?

Francie se přidala a zakázala nošení určitého oděvu, který je součástí kulturních, náboženských a v podstatě i etnických zanků. V Afgánistánu a Iráku bojuje NATO, v Palestině Izrael, Íránský prezident vyzývá k vymazání Izraele z mapy i za cenu použití jadernýh zbraní. Je to jen pár dní po výročí, kdy ve jménu Islámu zahynulo po teroristickém útoku několik tisíc lidí instantně v jeden okamžik. Fakticky na světě zuří urputná válka hodnot, postavená na sporu dvou zcela odlišných světů. Je to smutné - víc než smutné! Nejhorší na tom je, že mě osobně to vede k myšlenkám a srovnáním, které ať jsou jakkoliv nebezpečné (z pohledu trestní odpovědnosti), je třeba je říci nahlas a nahlas o nich mluvit (nebo psát).

15.9.2010 v 10:25 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Mračno - povídka o tom, jak bylo konečně ve vesmíru něco "slyšet"

je to jen takový pokus... SciFi filmy jsou plné hovadin a svištící laserové střely nebo rány tachyonových děl jsou jedny z nich...tady je nabídka, jak by to "mohlo být"...abychom ve vesmíru měli možnost slyšet něco jiného, než jen náš vlastní dech ve skafandru.....a byla to pokud možno "menší" blbost... :-) Bude-li se líbit, třeba pro pobavení budu psát dál...je to na vás...

16.8.2010 v 16:00 | Karma: 8,94 | Přečteno: 867x | Diskuse| Věda

Sebastián Kazowski

Hloupý T-mobile

Zase jedna povedená reklama, která dle mého názoru jde za hranice dobrého vkusu, odpovědnosti a stává se skutečně nebezpečnou! V první chvíli, když jsem "megaboard" viděl z auta, mě napadlo, že se jedná o kampaň na úplně jiné téma...

16.8.2010 v 12:00 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Zajímají mě hvězdy a to nejen ty na nebi - i o ty politické se zajímám...

Seznam rubrik