Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik „Bartáků“ máme ve vládě?

Tak se dnes už veřejně mluví o tom, že pan Barták třískal nejen své asistentky, ale i své manželky. Pan doktor se tato tvrzení snažil různými způsoby bagatelizovat, jak jistě všichni víme. Dnes už málokdo uvěří tomu, že pan doktor Barták není domácí násilník. Jak je možné, že mu to takto dlouho procházelo, přestože už konečně máme zákon o domácím násilí?

(Ten zákon o domácím násilí, proti kterému tolik brojili a brojí různí členové různých spolků na ochranu mužů/otců...)

Současný zákon řešící domácí násilí je krok správným směrem, to bezpochyby. Ale má svá ale. Jako například, když je násilník vykázán z bydliště a oběť nesežene včas jiné ubytování, dokonce ani azylový dům. Násilník se vrací domů, a co následně nastává, k tomu člověk ani nemusí být psycholog, aby si to dokázal představit. V mnohých případech je ono „vykázání“ úplně k ničemu, protože oběť je zraněná natolik, že ani není fyzicky schopná do deseti dnů se odstěhovat. Na pomoc příbuzných bych nesázela, ve vztahu skutečně již zdeformovaném domácím násilím jako takovým je oběť již zpravidla „odříznuta“ od všech přátel i příbuzných.

Nejabsurdnější podobu však toto provizorní řešení dostává v momentě, kdy si uvědomíme, že ve většině takovýchto vztahů jsou děti. Ruku na srdce – musí být každý člověk titulovaným psychologem, aby si dokázal představit, jak zničující vliv má na psychiku dětí probíhající domácí násilí? Drtivá většina obětí domácího násilí sebere sílu takovýto vztah ukončit právě až v momentě, kdy vidí, že právě děti začínají být faktem probíhajícího násilí ohroženy. Ale jak to vypadá v praxi? V praxi to vypadá tak, že „dítě má právo na oba rodiče“. Takže oběť domácího násilí vyhledá pomoc, stávajícími spolky na ochranu před domácím násilím jí pomohou zažehnat akutní bezprostřední ohrožení násilím a pak už nic. Oběť má pár měsíců pokoj, najde si bydlení, začne nový život, načež tento jí v souladu se zákonem začne násilník opět narušovat. Jistě, máme zde zákon o stalkingu, ale ten také nic neřeší. Ono se to totiž zpravidla stane tak, že oběť žijící si svůj poklidný nový život je náhle navštívena zástupcem nějaké té instituce nebo nějakého toho spolku jako je třeba FOD s tím, že porušila „právo“ násilníka vidět své děti a „právo“ svých dětí být ve styku se svým druhým – násilnickým – rodičem.

Lze toto systémově řešit? Ano, určitě by to šlo. Určitě existují hypotetické možnosti, jako jsou psychologické posudky řešící konstruktivní či destruktivní vliv násilníka na výchovu dětí, předkládané soudu. Bohužel, neznám jediný případ, kdy by soud rozhodl ve prospěch poklidného života oběti a dětí – rovněž obětí. Naopak znám spoustu absurdních rozsudků schovávajících se za mantru „práva dětí na oba rodiče“. Nejkřiklavější je případ chlapce, který byl svědkem vraždy své matky svým otcem... a rozsudkem soudu je povinen každý měsíc tohoto vraha navštěvovat ve vězení... Jak je toto možné?

Statisticky vzato, okolo třiceti procent lidí se stává obětí domácího násilí (z toho jsou asi 2% mužů). Tedy opět přísně statisticky vzato, třicet procent dospělých je domácími násilníky (cca 28% mužů). Tato statistika jde napříč sociálním spektrem obyvatelstva. Prý. Takže třicet procent soudců, úředníků, politiků, doma tříská svého partnera. A jsou tedy zaujatí. Zůstaňme v politice. Tam se ustavují zákony, směrnice. A statistika se nám začíná deformovat, protože kolik žen je ve skutečnosti v politice? Takže mezi pány poslanci bude těch domácích násilníků možná ještě více, než je oněch zmíněných třicet procent. Nehledě k jistým povahovým „kvalitám“, jimiž musí člověk disponovat, aby se vůbec do politiky dostal. Idealismus a altruismus k nim nepatří.

Proto se domnívám, že systémové řešení fenoménu domácího násilí ve vztahu k dětem je v nedohlednu. Vidím to zřetelně, protože jsem domácí násilí prožila. Dvakrát. A jeden náběh na ně, utekla jsem včas, ještě před prvním monoklem. Takže i těch třicet procent mi přijde hodně zkreslených, řekněme poddimenzovaných. Nehledejte chybu v mém chování, tito násilníci se následně dopustili téhož i na jiných ženách, nebyla jsem v tom sama. Jeden z nich dokonce napadl i své dítě.

Neochotu a nechuť k systémovému řešení tohoto vidím a vnímám; a stejně tak ji vidí a vnímají i ostatní oběti domácího násilí, ať už prožitého a přežitého, či aktuálně probíhajícího. Oběti domácího násilí – zpravidla ženy – se nestaví proti domácímu násilí právě z toho důvodu, že radši samy přežijí pár kopanců a ran, než aby riskovaly nejistotu, co se bude dít s jejich dětmi ve dnech, které soudy vyhradí mantrou „práva dítěte na oba rodiče“ jejich trýznitelům.

Ono by třeba i stačilo oběhnout naše zákonodárce a optat se na jejich názor na nějaké to systémové řešení ohledně úpravy právě styku s dětmi a péče o děti v souvislosti s domácím násilím. Všech. Opravdu, ale opravdu by mě zajímalo, nakolik by takto sebrané poznatky korelovaly s již dříve nasbíranými statistickými daty ohledně fenoménu domácího násilí ve společnosti. Myslím si, že měrou nebývalou. A dokud to tak bude, nic se nezmění.

(Víte, pánové, ty vaše spolky by pro mne osobně byly daleko důvěryhodnější, kdyby podobná systémová řešení podporovaly. Vzhledem však k vaší rétorice vás všechny - řekla bych že odůvodněně - podezírám z osobní zainteresovanosti. Vy víte v kterém slova smyslu. A dámy také vědí.)

Autor: Kateřina Bartošová | pondělí 17.10.2011 15:13 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1316x
  • Další články autora

Kateřina Bartošová

Slovensko – první exekuce v souvislosti s druhým důchodovým pilířem

Jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom života. Či ještě lépe, po ovoci jejich poznáte je. Nebudu zde rozvláčně popisovat (ne)smysl druhého důchodového pilíře, který se náš ministr práce a sociálních věcí v demisi snaží ještě na poslední chvíli, takřka ve smrtelné křeči s plnými botami i kalhotami a pořádnou hroudou másla na hlavě protlačit, i kdyby to mělo být tím posledním, co kdy v životě udělal. Jen mi dovolte zdůraznit velmi podstatnou záležitost. Druhý důchodový pilíř je N E V Y P O V Ě D I T E L N Ý.

15.10.2012 v 13:16 | Karma: 47,12 | Přečteno: 21333x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

O čem je Holešovská výzva? O nás všech!

Jelikož je jasné, že kapři si svůj rybník nevypustí, jsme svědky rozsáhlé diskreditační kampaně tohoto hnutí. Lidé dnes už nevědí, čemu vlastně věřit. Chtěla bych to trochu rozebrat. Dovolte mi tedy, abych nejprve citovala ze stránek těchto aktivistů:

19.3.2012 v 0:59 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Počítání brambor

Jedna brambora, druhá brambora, třetí brambora – jupí! Můj stolní pašák to má rychle. Že nevíte, o čem je řeč? Já to do předvčerejška taky nevěděla.

6.2.2012 v 23:01 | Karma: 9,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Proč v rodinném právu není pojem společná péče se střídavým pobytem

Již v momentě, když si toto sousloví člověk rozebere z filologického hlediska, leccos ho trkne. Dítě je potřeba vychovávat, usměrňovat. Na tom se všichni shodneme. Vychovávají-li rodiče dítě ve vzájemné shodě, je to ten nejlepší základ pro rozvoj osobnosti malého človíčka. Jsou eliminovány neurózy z nejistoty a zároveň se zamezuje rozvoji některých charakterových vad plynoucích ze situace „co mi jeden rodič zakáže, druhý naschvál dovolí.“, která vlastně motivuje dítě již odmala být malým vyčůránkem. A z malých vyčůránků nám rostou... víte kdo, abych tak nějak parafrázovala Heineho.

3.2.2012 v 13:37 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Láštnosti, utrina, lyby

Nekoukám moc na TV. Jen někdy, než přepnu režim AV na PC, něco zaslechnu, zahlédnu. Abych unikla blbostem, jež se na mě řinou z tohoto média, nutícího mi kupovat si věci, které nepotřebuju, názory odporující logice či rovnou čirou propagandu, za kterou by se nemusel stydět ani Goebbels, koukám na záležitosti - většinou dokumenty – umístěné na internetu. To když vařím, umývám nádobí, zašívám, žehlím či vyvíjím jakoukoli jinou činnost, při které nelze číst.

24.1.2012 v 15:00 | Karma: 18,11 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2315x
Jinak. Stručně. STRAŠNÁ ŽENSKÁ!

Seznam rubrik