Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč v rodinném právu není pojem společná péče se střídavým pobytem

Již v momentě, když si toto sousloví člověk rozebere z filologického hlediska, leccos ho trkne. Dítě je potřeba vychovávat, usměrňovat. Na tom se všichni shodneme. Vychovávají-li rodiče dítě ve vzájemné shodě, je to ten nejlepší základ pro rozvoj osobnosti malého človíčka. Jsou eliminovány neurózy z nejistoty a zároveň se zamezuje rozvoji některých charakterových vad plynoucích ze situace „co mi jeden rodič zakáže, druhý naschvál dovolí.“, která vlastně motivuje dítě již odmala být malým vyčůránkem. A z malých vyčůránků nám rostou… víte kdo, abych tak nějak parafrázovala Heineho.

Byl-li by tedy v rodinném právu zaveden pojem společná péče se střídavým pobytem, určitě by šlo o více než jen kosmetický zásah. Pojem jako takový je jednoznačný a klade důraz na vzájemnou kooperaci rodičů. Tedy pokud by kooperace prokazatelně neexistovala, nebylo by ji možné uplatnit, jednalo by se bezesporu o porušení smyslu tohoto institutu. Potažmo o jednání v rozporu s rozsudkem, kterým by tento způsob výchovy byl býval případně nařízen. Takovéto jednání by bylo možné okamžitě žalovat u soudu a kooperaci důrazně vyžadovat a bylo by na soudu, aby posoudil, zda je taková kooperace vůbec možná. Zda je ke kooperaci vůle a pokud není, tak z které strany sporu, z jakého důvodu. Soud by byl nucen prošetřovat aktuální situaci a vyvodit z toho patřičné závěry.

 

Zároveň by orgány OSPOD byly nuceny jednat v zájmu dítěte, jednat v zájmu kooperované, jednotné výchovy a tuto podporovat a naopak nedoporučovat „společnou“ péči tam, kde je shoda mezi rodiči nemožná.

 

Určitě by se během soudního řízení o takovémto typu péče dostalo na přetřes, je-li možné společnou péči o dítě uplatňovat v případech, kdy nikdy žádná společná péče nebyla, respektive ač vztah mezi rodiči fungoval, výchova (psaní úkolů, návštěvy lékaře, paragrafy etc) byla výhradně na bedrech rodiče jednoho. Popřípadě, jestliže se jeden z rodičů o své dítě řadu let nestaral a poté, co se kupříkladu rozešel s dosavadním partnerem, náhle se začne po dítěti shánět. Nebo výjimečné avšak přesto se vyskytující případy otců, kteří nutí svou těhotnou partnerku k umělému potratu, rozejdou se s ní a náhle, když se dítě narodí a vyroste z plínek, by se chtěli stát plnohodnotnými otci, protože jim to přijde „spravedlivější“ než platit výživné na dítě, které ani nechtěli.

 

My zde však máme pojem střídavá péče. Cítíte ten rozdíl? Je to alibismus nejhrubšího zrna. Absolutně zbavuje zúčastněné orgány zodpovědnosti za to, co rozhodnutím o střídavé péči dítěti navaří. Vždyť je již předem počítáno s tím, že péče bude střídavá – tedy pokaždé jiná! Dítě je předhozeno znesvářeným rodičům, kdy často tomu bývá tak, že jedna (nebo obě) ze stran záměrně maří veškeré snahy o jakékoli výchovné působení strany druhé. Toto je u maminky dobře a u tatínka špatně a naopak.

 

Nejabsurdněji takováto rozhodnutí o střídavé péči působí v případech, kdy soud svěří dítě dosud v péči výhradní do péče střídavé, pokud jeden z rodičů je chronickým neplatičem výživného. V tomto ohledu jde skutečně o jednoznačné zbavení se „horké brambory“ věčných návrhů na exekuci dlužného výživného ze strany těchto soudů. Orgány OSPOD, pokud jsou v těchto případech zastánci střídavé péče, činí tak rovněž v souladu s vlastními zájmy. Není snad v zájmu statutárního orgánu ušetřit na sociálních dávkách pro samoživitelky (samoživitele)? A hlavně – jen žádnou zodpovědnost rozhodujících orgánů za to, jakým způsobem se střídavá péče jimi nařízená podepisuje na psychice dítěte, vždyť už z pojmu samotného vyplývá, jak takováto péče může vypadat.

 

Zase slovíčkařím? Neřekla bych. Sami zhodnoťte, jak na vás působí například pojmy nedůvěřivec a xenofob.

A jak jsem vůbec přišla k pojmu v nadpisu uvedenému? Ze zahraničních zdrojů, kde tato forma péče rodičů nebydlících ve společné domácnosti funguje. Takto je tam tento pojem vymezen. Společná péče se střídavým pobytem totiž skutečně není totéž co střídavá péče. Náš Absurdistán holt zase musí mít něco extra. Samoúčelné uplatňování státní moci bez zodpovědnosti za následky tohoto. Proč se divím.

 

V závěru musím podotknout, že existují i rodiče, kteří přes zmatenost pojmů skutečně upřednostňují blaho dítěte, přestože je k takovémuto jednání nikdo nenutí. Byla bych nespravedlivá a křivdila bych jim, kdybych je opomněla. Těmto rodičům patří má hluboká poklona.

Autor: Kateřina Bartošová | pátek 3.2.2012 13:37 | karma článku: 11,74 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Kateřina Bartošová

Slovensko – první exekuce v souvislosti s druhým důchodovým pilířem

Jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom života. Či ještě lépe, po ovoci jejich poznáte je. Nebudu zde rozvláčně popisovat (ne)smysl druhého důchodového pilíře, který se náš ministr práce a sociálních věcí v demisi snaží ještě na poslední chvíli, takřka ve smrtelné křeči s plnými botami i kalhotami a pořádnou hroudou másla na hlavě protlačit, i kdyby to mělo být tím posledním, co kdy v životě udělal. Jen mi dovolte zdůraznit velmi podstatnou záležitost. Druhý důchodový pilíř je N E V Y P O V Ě D I T E L N Ý.

15.10.2012 v 13:16 | Karma: 47,12 | Přečteno: 21333x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

O čem je Holešovská výzva? O nás všech!

Jelikož je jasné, že kapři si svůj rybník nevypustí, jsme svědky rozsáhlé diskreditační kampaně tohoto hnutí. Lidé dnes už nevědí, čemu vlastně věřit. Chtěla bych to trochu rozebrat. Dovolte mi tedy, abych nejprve citovala ze stránek těchto aktivistů:

19.3.2012 v 0:59 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Počítání brambor

Jedna brambora, druhá brambora, třetí brambora – jupí! Můj stolní pašák to má rychle. Že nevíte, o čem je řeč? Já to do předvčerejška taky nevěděla.

6.2.2012 v 23:01 | Karma: 9,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Láštnosti, utrina, lyby

Nekoukám moc na TV. Jen někdy, než přepnu režim AV na PC, něco zaslechnu, zahlédnu. Abych unikla blbostem, jež se na mě řinou z tohoto média, nutícího mi kupovat si věci, které nepotřebuju, názory odporující logice či rovnou čirou propagandu, za kterou by se nemusel stydět ani Goebbels, koukám na záležitosti - většinou dokumenty – umístěné na internetu. To když vařím, umývám nádobí, zašívám, žehlím či vyvíjím jakoukoli jinou činnost, při které nelze číst.

24.1.2012 v 15:00 | Karma: 18,11 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Milý občane, polib si

Původně jsem chtěla nazvat článek v tom smyslu, že stát je jako šílený overclocker. I když to funguje, musí se v tom prostě hrabat. A dělá to tak dlouho, dokud to neklekne (nehodí blue death).

19.1.2012 v 0:51 | Karma: 21,56 | Přečteno: 1841x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2315x
Jinak. Stručně. STRAŠNÁ ŽENSKÁ!

Seznam rubrik