Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová reforma se selským rozumem

O důchodovým systému a jeho reformě naší politici umí jenom mluvit. Přitom jde o jednoduchý problém a sice o peníze na důchody z rozpočtu. Největší příjem státního rozpočtu jsou daně, a odvody na zdravotní a sociální pojištění. 

 

Politici si nedovedou představit, že  je možné přesunout i peníze z jiných daní a že je nutné ušetřit jinde. Nějak jim nedochází, že je nutné reformu důchodového systému řešit komplexně v návaznosti na celkový systém organizace státu.   Když se zřizoval senát tak spousta občanů nebyla přesvědčena o jeho nutnosti a viděla v tom jenom další koryta a vyhozené peníze. Patřil jsem mezi ně. Pochopil bych to, pokud by o počet senátorů snížili počet poslanců. Kolik zbytečného času by se ušetřilo, kdyby se  „žvanírna“ (jak říkal Babiš) změnila v dobře fungující orgán. Zatím jenom mrhá časem na nesmyslné řeči a dělání si naschválů. Jako například vyvoláváni důvěry vládě, když je dopředu jasné, že neprojde..  Z účasti v parlamentu je zřejmé, že i jeho funkce je problematická. Stejně platí to na čem se dohodnou předsedové parlamentních stran. O stranické disciplíně by bylo možné diskutovat.  Není pravdou, že máme zastupitelskou demokracii. Máme stranickou demokracii.

Do devadesátého třetího roku jsem spočítal výplaty zaměstnanců podle tabulek a odvedené smysluplné práce a peníze převedl na jediný účet. Vybrané peníze se převáděly na zdravotnictví, důchody a ostatní položky výdajů státního rozpočtu. Potom „chytré hlavy“ vymyslely systém, který mi přidal práci a zavedl zvlášť  vedení evidence odvodu na zdravotní a sociální pojištění a daně.    Peníze jsem odváděl na tři  různé účty a navštěvoval tři úřady.  Kontrolu odvodů, kterou dříve dělal  jeden pracovník začali dělat tři. Stejně tak případné vymáhání dluhů a penále.  Kolik nových úřednických míst bylo zřízených nevím. Pak přišla  reorganizace státní správy a zrušily se okresy. Pokud si někdo myslí, že se snížil počet úředníků tak to neuhodl. Je možné dohledat počty úředníků. Zajímalo by mne jaký vliv na počty úředníků mělo zavádění výpočetní techniky kromě nárůstu počtu  pracovníků k  zajišťování chodu informačních sítí. Tak jak má každá banka svoje elektronické bankovnictví  tak si  taky úřady nekoordinují využívání výpočetní techniky.

Neobsazená místa na různých úřadech jsou dobrá k tomu, aby se na ně plánované mzdové náklady rozdělili mezi ostatní, místo aby se neobsazená místa zrušily. Domnívám se, že složitý daňový systém má taky vliv na počet úředníků finančních úřadů a přidělává práci firmám a živnostníkům. Taktéž soustava zákonů zaměstnává spoustu úředníků. Smysluplné dotace je pro politiky španělská vesnice.  

Pořád slyším, jak chybí policisté, kteří většinou chytají pořad stejné zloděje a podvodníky.  Pokud by se zvýšily sazby za trestní činy nebylo by třeba tolik policistů, protože  by byl menší počet recidivistů na svobodě. Ulehčilo by se tím i soudům.  Občané by se mohli cítit bezpečněji, protože by bylo méně mrtvých na silnicích a potencionální vrazi by seděli v kriminálech. Když někdo „pod vlivem“ někoho na silnici zabije, dostane poměrně nízký trest ve srovnání s trestem za vraždu.  Kvalita zákonu není problém, problematický je jejich výklad a mnohdy výklad postrádá špetku zdravého rozumu. O tom taky svědčí odškodňování  různých případů.

Kde vzít peníze na důchody, když v rámci nepovedené privatizace  se spousta rozkradla, zašantročila a cizí kapitál odvádí z republiky více než 300 miliard ročně na dividendách.  A politici v devadesátých letech hýkali blahem, když  zajistili cizí kapitál. Jenom škodovka se podařila. Jenom úroky státního dluhu dělají přes padesát miliard korun ročně.Žasnul jsem, jak se na cementárnách napakoval zahraniční kapitál. Teď politikům došlo, že strategické oblasti má obhospodařovat stát.

Z předchozího je zřejmé, že je možné šetřit na státní správě. Jednou mi spolužák, profesor na vysoké škole na otázku jeli málo peněz ve výzkumu odpověděl, že peněz je dost  problém je v tom, jak se s nimi hospodaří. Dalo by se ušetřit na předražených zakázkách. Dalo by se šetřit i ve zdravotnictví,  dopravě a dalších oblastech. V minulém režimu platilo, že když někdo něco dobrovolně ušetřil o to mu bylo příště přiděleno méně. Proto se nevyplatilo šetřit. Mám pocit, že to se platí i dnes.  Dalo by se pokračovat podle jednotlivých ministerstev.

Je otázka kolik je opravdu smysluplných činností v hospodaření státu. Skoro každý v této zemi zná nějaké případy, kde by stát mohl šetřit. Je třeba si taky uvědomit, že daň z přidané hodnoty platí občané a je třeba převést na účet důchodu část peněz které musí ušetřit nenažraný stát.

 

Autor: Vavřinec Karst | pátek 24.2.2023 23:16 | karma článku: 27,34 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Vavřinec Karst

Diskriminace organizovaná státem

V parlamentu je 200 křesel. Podle volebního zákona je diskriminováno 20% voličů, kteří volili strany s menším ziskem než 5% a v zastupitelské demokracii nemají zástupce. Jejich 40 křesel v parlamentu si rozeberou velké strany.

10.2.2024 v 23:45 | Karma: 16,60 | Přečteno: 391x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Teoreticky možné řešení energií?

Slunce dodává zdarma neuvěřitelné množství energie, využívané ve fotovoltaických elektrárnách. Napadla mne jiná možnost, kterou moje dcera komentovala slovy„Je to jednoduché a pokud by to bylo možné už dávno by to někoho napadlo"

7.2.2024 v 1:10 | Karma: 8,66 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Referendum je cesta k demokracii

Když jsem si přečetl několik článků o tom, že referendum je cesta do pekla, nabyl jsem dojem, že pro někoho jsem boží hovádko (vůl). Jde o to, co si autoři představovali pod pojmem referendum.

2.2.2024 v 0:19 | Karma: 17,58 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Přečetl jsem si článek „Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení“

Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení. Došlo k tomu jen díky výdobytku minulého režimu některých stran a sice stranické disciplíně a naopak hlasování jiných stran. Pohledem na tabulku kdo jak je to zřejmé.

30.6.2023 v 16:21 | Karma: 27,91 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Zase ta D jednička.

Včera sem si přečetl na seznamu článek o rozšíření dálnice D1 O problému D1 sem napsal 20.8.2020 článek „Problémy dálnice D1 vyřeší až dokončení D35“. Pořád pochybuji o nutnosti rozšíření a nevidím relevantní, prokazatelný důvod.

14.4.2023 v 23:13 | Karma: 9,63 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 14,28
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik