Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála premierovi.

Nejsem kompetentní plně kvalifikovaně se vyjadřovat k Margaret Theatcherové ani ke všem našim dosavadním premiérům. Zkusím se vyjádřit podle svého zdravého rozumu. Zprivatizovat to znamená rozprodat (a následně prožrat), nechat rozkrást nebo zašantročit společný majetek není podle mne zrovna chvályhodné.Je to však nejjednodušší způsob jak vylepšit stav státní pokladny.

Co se týká Železné lady (dnes je výroči co se stala premierkou),  její politikou bylo snižování role státu: prodej státního majetku a státních podniků, snižování daní a zároveň snižování sociálních příspěvků a zavírání nerentabilních provozů. Je otázkou, zda rozhodnutí uzavřít 20 uhelných dolů, ve kterých pracovalo 20 000 lidí, bylo pro stát výhodné vzhledem k tomu, že bylo nutné těmto nezaměstnaným vyplácet sociální dávky a podpory. Já souhlasím s tím, že i u nás jsou nutné změny v systému sociálních dávek. Souhlasím s tím, že Železná lady zkrotila odbory. Řekl bych, že do značné míry nešlo odborářským bosům o pracující, ale o posílení vlastní moci.

Připomíná mi to trochu sedláka, který prodá kus pole, aby mohl jet na luxusní dovolenou. Potom prodá další pole, aby si koupil lepší auto. Ne proto,že by bylo špatné, ale přestalo se mu líbit. Potom další a další. Nezapomněl na syna a při prodeji zajistil, aby synek mohl u dalšího majitele dělat čeledína. Teď už bývalý sedlák čekal, že mu syn bude vděčný a bude chválit jeho moudrá rozhodnutí, ale byl velmi zklamán. Synek měl představu, že bude sám hospodařit a byl by vděčný tomu, kdo by ho to dobře naučil.

Investice zahraničního kapitálů a privatizace nebyly ve prospěch našich občanů. To si může myslet jenom idiot nebo někteří naší politici. Samozřejmě se investovalo v zájmu investorů.. Investice se musí vracet. A některé velmi rychle. Jak vím někdy i do pěti let. Pokud někdo ivnestoval a po deseti letech se mu investice vrátila, potom už jenom vydělával. Pokud dál dobře hospodařil a zveleboval svou investici zaslouží pochvalu.

Pochvalu by si zasloužil premiér, který by dokázal, aby se ve státních podnicích a v podnicích s účastí státu hospodařilo tak jako v soukromých. Nebylo by to tak složité. Definovat podmínky hospodaření. V soukromých podnicích se například nejdříve zaplatí státní závazky a řádoví zaměstnanci, potom, provozní náklady a investice, materiály a zboží. Až z toho co zbude se zaplatí vedení a majitel. Ve státním podniku si nejdříve mezi sebou rozdělí peníze vedení, potom jako v soukromém podniku a až z toho co zbude dostane něco stát. Každý by měl být zaplacen za práci, kterou odvede. Za co má takový plat jaký má šéf českých drah? Ve výběru vedoucích pracovníků by neměla rozhodovat stranická příslušnost jako v minulém režimu. Vedoucí místa by neměla být trafikami pro zasloužilé. Za minulého režimu se někdy i zřizovaly zbytečné, dobř placené místa pro zasloužilé. Asi se to osvědčilo, protože mám dojem, že je to i dnes. Kdo ví, zda při celá reorganizaci územního rozdělení státu na kraje se toto hledisko neuplatnilo. Taky by to nebylo tak složité, definovat podmínky výběru lidí na vedoucí funkce. Anonymní výběr na základě testů a následně podle profesní kariéry. V minulém režimu stačilo na místo náměstka být něčím vyučen a spolehlivým a aktivním straníkem. Dnes je třeba k tomu koupit i titul. Nejlíp v Plzni. V minulém režimu mnohdy pro profesní neschopnost byli zasloužilí členové vykopnutí výš. Pokud soukromý podnikatel udělá pár špatných rozhodnutí může přijít o všechno, čeho v potu tváře nabyl. Říká se tomu odpovědnost. Pokud vedoucí pracovník státního podniku udělá cokoliv k jakékoliv škodě zaměstnavatele v nejhorším případě ztratí koryto. Totéž by mělo platit i v politice. Politici jako zaměstnanci státu a tím vlastně občanů by měli konat v první řadě ve prospěch občanů. Souvisí to i s mým minulým článkem o porušování lidských prav v Česku. Šéf Sazky měl odejít s holým zadkem a ne s nemovitostmi na Malorce. Tvrdé sankce by byly nejlepší motiv a výchovný prostředek. Nejen ve státních podnicích ale i v politice. Nedovedu spočítat, jaké jsou celkové zisky privatizovaných podniků, bank a ostatních. Pokud by v nich hospodařil stát tak, jako soukromník nebyli bychom zadlužení a nechyběly by peníze na důchody ani ve zdravotnictví.

Pokud jste dočetli do konce vidáte, že já osobně neznám premiéra, kterého bych pochválil

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vavřinec Karst | sobota 4.5.2013 17:18 | karma článku: 16,75 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Vavřinec Karst

Diskriminace organizovaná státem

V parlamentu je 200 křesel. Podle volebního zákona je diskriminováno 20% voličů, kteří volili strany s menším ziskem než 5% a v zastupitelské demokracii nemají zástupce. Jejich 40 křesel v parlamentu si rozeberou velké strany.

10.2.2024 v 23:45 | Karma: 16,60 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Teoreticky možné řešení energií?

Slunce dodává zdarma neuvěřitelné množství energie, využívané ve fotovoltaických elektrárnách. Napadla mne jiná možnost, kterou moje dcera komentovala slovy„Je to jednoduché a pokud by to bylo možné už dávno by to někoho napadlo"

7.2.2024 v 1:10 | Karma: 8,66 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Referendum je cesta k demokracii

Když jsem si přečetl několik článků o tom, že referendum je cesta do pekla, nabyl jsem dojem, že pro někoho jsem boží hovádko (vůl). Jde o to, co si autoři představovali pod pojmem referendum.

2.2.2024 v 0:19 | Karma: 17,58 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Přečetl jsem si článek „Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení“

Sněmovna schválila manželství pro homosexuály v prvním čtení. Došlo k tomu jen díky výdobytku minulého režimu některých stran a sice stranické disciplíně a naopak hlasování jiných stran. Pohledem na tabulku kdo jak je to zřejmé.

30.6.2023 v 16:21 | Karma: 27,91 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost

Vavřinec Karst

Zase ta D jednička.

Včera sem si přečetl na seznamu článek o rozšíření dálnice D1 O problému D1 sem napsal 20.8.2020 článek „Problémy dálnice D1 vyřeší až dokončení D35“. Pořád pochybuji o nutnosti rozšíření a nevidím relevantní, prokazatelný důvod.

14.4.2023 v 23:13 | Karma: 9,63 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:31

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které narazilo do stromu....

Potvrzeno, francouzští vojáci míří na Ukrajinu. A F-16 mají dorazit do 14 dnů

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1159x
Jeden z těch, kteří si vývoj po roce 1989 představovali jinak.

Seznam rubrik