Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vidí matka prvorodička

To se mě kdysi ptala jedna moje těhotná kamarádka, jaké to je, stát se matkou. Tedy matkou prvorodičkou. Jestli se ten život opravdu tak změní. Popsala jsem jí to následovně:

Hele, vylíčím ti to z mojeho pohledu. Určitě existujou matky, které to prožily jinak, ale já takhle. Pro začátek-s něčím takovým jsem ani já, pediatr, vůbec nepočítala. Spadneš do toho hned po tom porodu, kdy jsi totálně mrtvá, bolavá, nevyspalá a vyděšená. Přesvědčuješ se, že i šťastná, ale věř mi-po svém prvním porodu, po té strašlivé bolesti a vyčerpání si přeješ hlavně to, ať máš na chvíli pokoj, a ať můžeš spát. Myslíš tak trochu neplánovaně sobecky na sebe, fakt. Je to pud sebezáchovy, má ho každá prvorodička, ale málokterá to přizná. Je to podle mě něco jako dozvuk tvého starého způsobu uvažování, nikdo ti to nemůže zazlívat. Prvním porodem přestane doživotně existovat nárok na tvé vlastní potřeby, nedá se s tím smířit ze vteřiny na vteřinu. 

I když ti to odjakživa přijde "jasné"-dítě se potřebuje najíst zhruba co tři hodiny, minimálně kvůli tomu, aby se rozběhla laktace - tak prostě po tom porodu, kdy se to pro tebe stane realitou, je to šok jako prase. Protože ti dojde, že doba, kdy "je deset večer a ty ráno vstáváš do práce, a tak by bylo dobré jít spát..." je definitivně pryč. Že se po tobě najednou chce, abys nejen že nešla spát, nejenže během celé noci makala a ráno nastoupila na další čtyriadvacítku, ale ani si v mezidobí nemohla na chvíli odpočinout. Protože tu dobu mezi kojením prostě strávíš huškáním řvoucího dítěte v náručí. To si pak už jen říkáš, díkybohu, že je ráno, a ta strašná noc za mnou. Jenže ono to pokračuje během dne, až do večera-kdy to bez pauzy najíždí do dalšího kola.  Večery a noci se pro tebe stanou nekonečnou šňůrou přebalování, huškání, zoufalství a breku. Vás obou. A tak se začneš těšit na ty rána, kdy aspoň bude světlo a tvé biologické hodiny můžeš trochu zmást, že spát vlastně nechceš, když není tma…

Míjejí dny za dnem, pondělí, pátek, víkend-nic, co bylo dřív už neexistuje, každý den je stejný-ve dne nespíš, v noci nespíš a víš, že tě nečeká žádné "volno", kdy to doženeš... 

Kojení je umění. Než se to oba naučíte, nepočítej s možností odpočinku v mezidobí. Matěj se neuměl chytit prsa, bradavky vpáčené, kloboučky padaly, mlíko teklo stranou, všechno bylo lepkavé a vlhké. Převlíkání (miminka i tebe-co nebylo od mlíka,  bylo od poblití, nebo pokadění), přebalování a huškání. Jakmile dokončíš fázi jednoho kojení, můžeš prakticky plynule přejít do toho dalšího, protože tři hodiny mezidobí uplynuly ani nevíš jak. Je to takhle během celého dne a celé noci, každý den…

Myslela jsem si, že se budu nějak s Radkem v odpočinku střídat, ale kvůli kojení to nejde. I když nakrásně dítě nakrmíš a uspíš, k dobru je maximálně pár hodin, pak tě stejně vyburcují příšerně nalité, tvrdé a bolavé prsa. A ani ten mateřský pud ti nedá spát, budíš se a dítě kontroluješ, vycvičená být neustále v pohotovostním režimu. Nemáš zkrátka šanci se "vyspat" i když jsi k smrti unavená…. 

Nechápeš řeči o tom, jak je mateřství to nejkrásnější, co ženu může potkat. Ne, když se ti narodí dítě, jako náš Matěj.

Těšila jsem se, že se budu jen tak procházet s kočárkem, a vůbec nic nedělat“. A že to vezmu okolo mojí práce a bude mi děsně dobře z toho pocitu, že nic nemusim.

Procházky s naším Matějem byly za trest. Ono se vlastně ani nedalo mluvit o procházkách, spíš o výjezdech „do normálního světa“, třeba když jsem potřebovala nakoupit. Bylo to pokaždé něco tak strašného, že jsem nedokázala pochopit, že některé maminy si vyjdou s dítětem v kočárku dobrovolně, když vlastně nikam nemusí. Matěj to totiž pokaždé celé prořval. Já s takovou buď prolítla mezi regálama a nastrkala do tašek to nejnutnější, nebo věci vyřizovala s Matějem přehozeným přes ruku. To byla totiž jediná poloha, kterou akceptoval a tvářil se spokojeně….

Mateřská rozhodně není dovolená. Ale stejně se pokaždé najde nějaká dobrá duše, která to popře, vyfotí se s kafem a nohama na stole a tvrdí, že není jak matkám na mateřské, neboť mluví z vlastní zkušenosti.

Můžeš být ztělesněním klidu a pohody, pokud se ti narodí dítě jako náš Matěj, je mu to jedno, dá ti to mateřství prostě sežrat. 

No, hele, doufám, že jsem tě moc nevyděsila. Ono každé dítě je jiné. Konkrétně to mé druhorozené, náš Jonáš, se s Matějem nedá absolutně srovnat. Mít jako prvního jeho, nejspíš bych se s těma nohama na stole fotila já.

Takže dobře mi tak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Karolová | čtvrtek 28.12.2017 20:30 | karma článku: 37,65 | přečteno: 5945x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma: 45,08 | Přečteno: 16133x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

3.10.2021 v 21:51 | Karma: 42,54 | Přečteno: 8612x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma: 40,60 | Přečteno: 3938x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma: 42,71 | Přečteno: 6873x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé!

Tak jsem si z Moravy vyjela do Prahy. S partou holek, navštívit kamarádku, jen tak na otočku, oslavit její narozeniny. Ráno tam, večer zpátky. Chtěly jsme se vyhnout D1, takže vlakem. Zážitek, který mi vydrží až do důchodu.

18.7.2021 v 22:54 | Karma: 47,33 | Přečteno: 20933x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)