Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střet civilizací aneb bláhové ideály energetické bezpečnosti

Dostali jsme studenou sprchu. Ano, my v tzv. východní oblasti západní Evropy. Rusko utáhlo kohoutky a ukázalo, kdo je tu pánem. Potom kohoutky opět roztočilo a Evropská unie hledá v současnosti za vzniklé vakuum viníky. Krom toho, snad aby si zachránila pomyslný politický Gesicht(česky ksicht pozn. př.), operuje termínem „energetická bezpečnost“. Autorovi to připadá téměř totožné a stejně směšné, jako kdysi výzvy „VI. pětiletku splníme s předstihem“.

Když je na smetišti mnoho kohoutů, většinou to má na populaci slepic ne zrovna prospěšný vliv. Když se perou dominantní samci, situací využívá nekvalitní chcípáček, který se v běžném životě, aby měl naději na přežití, maskuje jako slípka. Stejné je to i v politickém boji, kde se mezi levicí a pravicí objevili chcípáčci v podobě zelených a tzv. multi-kulti intelektuálů, u nás oblíbeně zvaných Pravda a láska. Protože síly levice i pravice bývají v rovnováze, získává politický apendix na důležitosti a do společnosti krásným slovem inkorporuje čili včleňuje své vadné geny. Výsledky bývají jednoznačné. Jsou neobyčejně finančně nákladné a zanechávají na evropské populaci nezanedbatelnou stopu. Vezměme například, co pro nás znamenají pojmy jako globální oteplování, romská otázka nebo tolerance k jiným civilizacím, obecně označovaná již použitým termínem „multi-kulti“. Postiženým asi nemá cenu vysvětlovat význam oněch slov. Autora při jejich poslechu bolí hřbet, pěsti i peněženka.

Co to má společného s energetickou bezpečností? Vcelku hodně. Zásoby energetických surovin se totiž bohužel nacházejí na území států, jejichž civilizace si dělají oprávněně z otázky lidských práv legraci, náboženské svobody prosazují právem šaríja a případné nákupčí energetických surovin hodnotí podle toho, kolik věnují vládcům oblasti úplatků, kolik dodají zbraní či jakou politickou ochranu jsou schopni poskytnout. Ještě veselejší je situace v Africe, kde lidský život prakticky nemá cenu a drtivá většina rozvojové pomoci končí v kapsách kmenových vůdců. Zcela svébytná situace je v Rusku, kde se z komunistického jádra vyloupnul systém demokraticko oligarchní diktatury. Obhospodařuje více než 60 % pro nás dostupných zdrojů a dokáže svým oponentům, jak jsme viděli, docela slušně zavařit. Asijské kaspické republiky zabírají sotva pět procent těžby, zásobyx odhadují na max. Deste let a zdroje navíc vlastní ruské společnosti, nebo jsou jinak Rusy ovládané. Na to, co ještě zbývá, si brousí zoubky Čína. Z toho vyplývá, že za této situace stavět plynovod Nabuko přes navíc politicky nestabilní kaspické teritorium, je nebetyčná a drahá hloupost. Kdyby ji neprosazoval pan Topolánek, jistě by ho zastoupil pan bývalý ministr financí Sobotka, protože si stran myšlení mohou oba pánové podat ruce. Dá se lehce spočítat, že nás v budoucnosti zrovna zářné zítřky nečekají. Buď přikývneme na plíživou muslimizaci Evropy a obětujeme poslední výspu evropské civilizace na Blízkém východě, Izrael, mohamedánům za ropu, ustoupíme ruskému vlivu, popřípadě uděláme obé. Nebo to budeme muset udělat trochu jinak. Jak, to zatím autor neví, ale je si jistý, že nám Obama nepomůže.

Mluvit v Evropě o energetické bezpečnosti je podobné, jako snít v koncernu General Motors o nadějné budoucnosti. Firma je díky odborářům jistě sympatickým sociálním programům a podivuhodně nevšímavého vývojového oddělení konkurence neschopná a Buschovy či Obamovy příspěvky jenom prodlužují její agonii. Ve fungování firmy EU nahraďte odboráře jedinci práce se štítícími (autor míní především bruselské byrokraty), sociální dávky vyžírajícími etniky a mizerné vývojáře zaměňte za politiky a hlavně zástupce strany zelených popřípadě hordami nápaditých intelektuálů. Budoucnost lze sice prožírat vcelku dlouho a úspěšně, o to horší je však výsledek a pozdější vystřízlivění. Asi jako kdysi v Argentině nebo dnes v současné Americe či u nás. Jako tikající bomba se v tomto kontextu jeví doba, kdy si za ropu a plyn budou říkat majitelé ložisek stále více, starý kontinent jich bude, díky zeleným experimentům s biopalivy a touze po ekologicky udržitelném životě, žádat také stále více a zdroje k financování dovozu energetických surovin nenajde ani pověstmi opředený pan Špidla.

Takže jaké nabízí autor východisko? Nezaměří pozornost čtenářů na jadernou energii, plasmovou fúzi, popřípadě nebude propagovat návrat k hnědému uhlí? Těžko. Nevyzná se v tom. Návrat do zemljanek, lov a sběr spolu k obrácením se k půdě by si sice dovedl představit na regionální či rodinné bázi, ale jen jako sci-fi. Ani tolik populární šetření energiemi a popudy k zateplování rodinných domků, propagované panem Bursíkem, pokládá pro rodinu sice za přínosné, ale v celostátním měřítku za hloupost. On totiž také šetřil a zateplil. Peníze, ušetřené za izolace, prožírá v současnosti ještě energeticky náročněji, než když dříve více topil. Například svítí a přitápí zákonem povolené cizokrajné květeně, na což by, kdyby nezateplil, jistě neměl. Proto vidí energetickou budoucnost Evropy velice černě a hodlá spolu s panem Paroubkem počkat na Marťany, kteří tuto zapeklitou situaci ve spolupráci s panem V. Havlem jistě vyřeší. Na problémy, hýbající zeměkoulí, byl náš bývalý president vždycky kanón.


Autor: Antonín Karoch | sobota 31.1.2009 15:45 | karma článku: 12,40 | přečteno: 1126x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik