Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Siemens ukazuje paty aneb odborářské Waterloo

Být odborářem je zajímavé povolání. Ti v odborářské kachlíkárně na Churchilově náměstí si určitě nestěžují. Platy zdejších bossů by jim nejspíš záviděl i Topolánek dohromady s Kalouskem. Horší už to mají ti na fabrikách. Členů odborů prý stále ubývá, dobrý zvyk, čokoládové kolekce k vánocům, je dávná historie a odborářská výběrová rekreace jakbysmet. Ty pražské odboráře navíc potkalo neštěstí. Německá firma Siemens se rozhodla uzavřít zdejší pobočku na výrobu kolejových vozidel. Odboroví činovníci dostali okamžitě nápad, jak této zrůdné myšlence zamezit:“Budeme proti uzavření stávkovat!“

Odboráři bohužel nemívají ekonomické znalosti. Také jejich logika nebývá silná, natož aby mysleli o něco málo dopředu. Jaksi nepočítají s tím, že vlastník má opravdu tendenci svůj majetek aktivně vlastnit. A pokud ho vlastní, tak s ním může podle libosti nakládat. Dokonce ho nechat zavřít, prodat nebo vytunelovat, podle toho, co je pro něj ekonomicky a právně nejvýhodnější. Tisícovka pražských zaměstnanců je pro koncern Siemens kapička v moři, kterou když ztratí, tak ho to moc bolet nebude. Navíc je to německá firma, která přes řečičky o evropanství či světovosti své germánství nezapře. Mají tam před volbami a problémy s možnou stávající i budoucí vládou si ani tak velká firma v domovské zemi nemůže dovolit. Tam se proto zavírat nebude. O kolik dotací by mohla přijít, ví pouze ona. Proč co se ohlížet boehmského trpajzlíčka? Asi nebude platit ani soudružská solidarita s odboráři v IG Mettal. U nich fabriky horko těžko, ale jedou. Možná, aby internacionálně podpořili, zamávají několikrát prapory, popřípadě řeknou :“Bu...bu..bu!“ To bude vše. Oba, management i němečtí odboráři vědí, o co jde. Je to bolet nebude.

Když socánci začali prodávat prakticky za hubičku, rodinné stříbro, proti jehož prodeji dříve tak urputně bojovali, značka Siemens se jim zdála dostatečnou zárukou. Bývalý ministr Sobotka, některými nevraživými spolustraníky zvaný ozubená pleš, si mnul jemné tlapičky a ve chvílích podpisu smluv se šťastně a přihlouple usmíval. Po šeti letech mu úsměv zatrnul. Jeho kůň pomalu odchází nejspíše asi do Číny. Situace se bohužel dala očekávat. Když loni sjednávali odboráři kolektivní smlouvu a vymohli si prý podstatné zvýšení platů, byli informováni, že se může stát, že zdejší odbočka bude pro jejich mateřskou firmu moc drahá. Siemens dále nezískal zakázku pro pražské metro, šušká se, že měl i nějaké kvalitativní problémy s jinými výrobky. Praha se stala nejen pro německý management drahým městem a navíc koruna výrazně posílila a tedy zdražila, především díky mzdám a sociálním odvodům, výrobu. Management je, ať se to odborářům líbí či nikoliv, především odpovědný vlastníkům, tedy akcionářům. Výroba kolejových vozidel se bude nadále koncentrovat do tří kompetenčních center: v německém Krefeldu-Uerdingenu budou vyrábět vozidla z hliníku, ve Vídni z oceli a v Mnichově se i nadále budou vyrábět lokomotivy. V Praze možná sádroví trpaslíci, pokud vůbec. Už protože podle generálního ředitele a reprezentanta Siemens v České republice Pavla Kafky, Siemens stále zůstává s více než 11.000 zaměstnanci jednou z největších firem v České republice. Takže Praho, Grüss Gott.

Odborářští bossi zaveleli ku stávce. Konečně proč ne? Karty jsou na stole, výpovědi v počítačích, trochu humbuku kolem neuškodí. Alespoň lidi vídí, k čemu jsou odbory a jak se za ně hrdinně bijí. Na druhé straně si těch několik desítek milionů může za stávku firma velikosti Siemense dovolit. O to méně dostanou v nejhorším zaměstnaci na odstupném. Ani čacký tisk nebude moc jásat nad odborářskou statečností. Sice nám tu dodnes neřádí inflace financí, ale určitě přebývá inflace stávek. Ta poslední, paroubkovská stávka, proti ne zrovna horlivému odesáckému pokusu o sanaci zlodějin, projídání budoucnosti a neschopnosti bývalých socialistických vlád, jaksi silně dopředu znehodnocuje pověst jakékoliv stávky budoucí.




Autor: Antonín Karoch | pátek 25.7.2008 6:57 | karma článku: 42,23 | přečteno: 7264x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik