Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

Začalo to vcelku nenápadně. Pan poslanec Melčák si podal stížnost k Ústavnímu soudu, protože se mu zdálo, že když ho voliči zvolili na celé funkční období, tak žádní papaláši (zvláště jeden z nich) nemají právo ho odvolávat. Mimochodem tento strojírenský odborník, vlastník mnoha zlepšovacích návrhů a vynálezů, přesvědčený socialista a nepřítel demagogie, vyloučený z KSČ i ČSSD, už jednou dal najevo, že s ním nelze šíbovat, jako s ostatními pohůnky. Stížnost strategicky podal v době, kdy na ní bude moci Ústavní soud obtížně včas reagovat. Zvláště při jeho poměrně laxní pracovní morálnce. To znamená, že i přes různé proklamace, jen těžko můžeme očekávat, že předčasné volby(tady se omlouvám, naše ústava prý termín předčasné volby nezná) budou v dohodnutém termínu.

Malé strany se ozvaly prakticky okamžitě s argumentem, že to znamená vzhledem k nákladům na volební reklamu jejich zánik. Dovolil bych si pochybovat. Beztak je není vidět a díky tomu, že jsou malé, mohou reagovat rychleji a laciněji. Pokud chtějí excelovat na bilboardech, dobře jim tak. Mimochodem odborníci na propagaci kdysi vypočítali, že osamělý silniční velkoformátový poutač má propagační účinnost zhruba 3-5 %. Diskuse s voliči zas až tak nákladná není.

Kdo ovšem začal prskat mnohonásobně více, a já se mu ani trochu nedivím, je předseda ČSSD, pan Paroubek. Koukneme-li se na oranžovo kolem nás a jen malinko zauvažujeme, dojde i tomu méně zdatnému počtáři, kolik spíše set milionů to muselo stát. Schváleně si spočítejte oranžová veledíla z Prahy do Brna na D1. Pan Tvrdík, volební manager ČSSD dokonce tvrdí, že jen zastavení kampaně by je stálo 100 miliónů. Nyní si představme, že volby budou o měsíc později. Slyšíte cinkat poctivé české koruny, opouštějící v mohutném toku Lidový dům či peněženky pánů Babiše či Kellnera? To však ještě nic není proti tzv. demodaci popřípadě demódnosti (našel jsem tyto termíny, které znamenají totéž, v odborné literatuře) hesel a portrétů. I ti pomalejší si je časem přečtou, a možná i pochopí, že jde o snůšku polopravd či lží, a že proklamované sociální cíle a výdobytky půjdou především z jejich kapes. Ti bohatější vědí, jak se tuzemským přitroublým daňovým i jiným předpisům elegantně vyhnout. Vezměme například pana bývalého ministra financí B. Sobotku s jeho doplňováním domácího rozpočtu prakticky provozními penězi. A to nemluvím o jednom bývalém premiérovi, nyní mnohonásobném milionáři, který už dnes strýčka Vika nepotřebuje. Hrozí nebezpečí, že i prostému, malinko myslícímu voliči, který se třese o své pracovní místo, dojde, že na 13. důchody prostě není, bezplatné zdravotnictví je mýtus a přídavky rodinám s více dětmi či větší podpory v nezaměstnanosti především přivítají naši snědší spoluobčané. Ti si nelámou hlavu s budoucností potomků a každá další koruna jim jistě přijde vhod.

Brblají i modří ptáci, přestože k tomu téměř nemají důvod. Kampaň pořádně ještě ani nezačali (nebo že bych si toho ještě nevšiml?), nejlepší místa na plakáty už jim stejně vyfoukli socani, a šíření jejich pravidelně diletantské volební propagandy mi nijak nechybí. Konečně největším volebním hitem modré strany je pan Paroubek a Pan Ráth. Ti každého jen trochu namodralého k volbám spolehlivě doženou. Jen jestli dají hlas zrovínka ODS. Proto má pan Topolánek jediný problém s Kalouskovým TOPem. I tady jsou ale karty rozdány. Divím se, že se pan předseda diví, jak tato nová stranička nabývá na síle. Svými činy si o to jasně řekl. Přes usnesení kongresu ODS, podepsal velice hloupou, jak je čím dále, tím zřetelněji, vidět pro republiku nevýhodnou Lisabonskou smlouvu a vyštval z partaje ochrannou známku, bývalého předsedu, nyní presidenta, Klause. Navíc do čela strany posunul členy, kteří v minulých volbách zcela propadli nebo se na výsluní dostali pomocí technologie moci, kterou použili na severu sociální demokraté, když odsunuli nebo-li upozadili pana Foldynu. Snad mu ono tvrdé jádro ODS, nyní často hostující u pana hraběte, nahradí nově příchozí láskyplní US-ED. Takže možná získají ODS i TOP díky panu Melčákovi na stmelení více času. Pan Melčák zase uštědřil své, od dob Zemana hodně dočervena modifikované, partaji v pořadí již druhý peprný kopanec. Ani se nedivím, že nebere telefony.


Autor: Antonín Karoch | úterý 8.9.2009 11:13 | karma článku: 23,37 | přečteno: 1483x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10