Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havel a Klaus, Klaus a Havel

aneb debata o základech s trochou politické archeologie. Asi nepotěším pana Weisse z Lidovek.

Občas mne něco raní. Protože jsem fyzicky na sebe poslední dobou poměrně opatrný, ranívají mne jenom obzvláště vypečené myšlenky, zprostředkovávané mi nejrůznějšími médii. Dnes to byly konkrétně Lidové noviny a článek pana Weisse – Co Havel začal, Klaus zúročil. Promnul jsem si oči, zda to pan autor myslí vážně. Opravdu myslel. Chvíli jsme přemítal, vzpomínal a nakonec usedl ke klávesnici.
     Pana Havla jsem poprvé viděl a slyšel na první demonstraci, kterou komunistický režim koncem osmdesátých let povolil. Když jsem sotva uzřel onu postavičku a slyšel ráčkující hlas, zhrozil jsem se. Probůh, co to je za brebtu? Nedovedl jsem si tohoto pána představit ve vůdčí roli a v duchu proklínal další desetiletí možné komunistické vlády. Reputaci si u mne později napravil, když prokázal, že onu roli zvládne. V prvotní euforii jsem nekladl přebytečné otázky, například jak je možné, že ten režim tak snadno padl, nebo jakým způsobem dokázal pan Havel zpacifikovat komunisty, aby ho zvolili presidentem. Později na to nebyl čas. První závan pochybností nastal v okamžiku, kdy jsem shlédl a později pro jistotu přečetl téměř všechny Havlovy aktovky. No, ne každý může být Shakespeare nebo Čapek, připustil jsem. Když následně pověřil pány Jičínského a Rychetského k tomu, aby naroubovali na komunistické právo snad ještě horší zmršilosti, se kterými se dodnes potýkáme, vytvořili naší milou ústavu a Pitharta prosadil jako předsedu vlády, začaly pochybnosti opravdu bujet. Naštěstí se po jeho boku vcelku rychle vyprofiloval pan Klaus. Z pokusu frakce OF, jejíž tehdejší členy část našich občanů pejorativně dodnes nazývá „bratrstvo pravdy a lásky“ prosadit socialismus s lidskou tváří po dvaceti letech, vytvořil hnusný kapitalismus, který tu díky Bohu máme dodnes.
     S panem nynějším presidentem to mám zajímavější. Ve stejné době, jako byla ona demonstrace, mne vzdělaný kamarád zavedl na přednášku jakéhosi prošedivělého vlasatce Klause, kterou prý pořádá Státní banka spolu s VTSkou (Vědeckotechnická společnost, pro nevědomé). Pán upoutal naši pozornost už tím, že přednášet uměl. To, co povídal, mělo hlavu a patu a navíc by se soudruhům jistě nelíbilo. Trochu se mi opotily záda, když jsem si uvědomil, jak jsem daleko od dveří. Z přednášky jsem si toho naneštěstí odnesl pramálo. Ač jsem politickou ekonomii měl za výbornou, jména Friedmann, Hayek apod. mi říkala pramálo a na jejich teorie jsem koukal jako troglodyt na atomovou ponorku. Pro aplikaci v socialistickém hospodářství byly podle mého tehdejšího přesvědčení tyto vědomosti k ničemu. Ze sálku jsem se po ukončení přednášky tiše vypařil, protože diskusi jsem stejně nerozumněl, na zádech mne svědil pozůstatek po obuškovém pohlazení během Palachova týdne a další pomyslný vulkanizát se v sálu citelně vznášel. Jaké bylo mé překvapení, když se po bujném listopadu tento pán objevil spolu s Komárkem vedle Havla.
     Tak. Tady někde bychom měli hledat Weissovy základy. Havel je presidentem, Klaus nejdříve ministrem financí (podle mne nejlepším, kterého jsme dodnes měli), později premiérem. Tady někde měl Havel budovat základy, na kterých si potom bude v budoucnosti Klaus ohřívat polívčičku. Že by to bylo v době, kdy se dělila republika? To asi ne. Havel měl prý z Mečiara kopřivku a potilo se mu čelo. Že by za ten základ považoval pan Weiss presidentovu abdikaci? Určitě ne. To by musel stavět na zástupném presidentu Stránském. Nebo velkou a malou privatizaci, kdy většina dutolebců dala své body do fondů a pak se divila výsledku? To nejspíš také ne. Tošovského bankovní socialismus, kdy jmenovaný pán poskytoval licence jako na běžícím pásu a zdvihl úrokové sazby tak, že jsem platil 29 % úroků? To doufám jistě ne. Potom už zbývají pouze Klausovy balíčky, které vzdor pohrdavým výrokům přežily vlády Tošovského, Zemana, Grosse, Paroubka a platí snad ještě za Topolánka, nebo pověstný Havlův projev, po kterém následovalo vbrzku Sarajevo? Opět ne? Tak kde hledat ty základy? V presidenstské morálce? Tady by to možná šlo. Podle hradních klevet, obdržel pan bývalý president a jeho pozdější druhá první dáma od paní Olgy několik facek, když ta na ně přišla. No ano, Klause zase chytli paparazzi s milenkou. Ale jistě budete souhlasit, ani toto není pravé, ořechové. Prostě s těmi základy je to ošidné. Trochu mi celá záležitost připomněla dílko dvojice Š+G, ve kterém se postava tatínek ptá postavy maminky:“ Strýček Baloun je tvůj příbuzný?“ „Ne, můj není!“ Maminka se podivila. „Čí pak je tedy strýček Baloun?“ Kde tedy ty čerchmantské základy hledat? Nebylo by možná nakonec od věci si připustit, že oba pánové jsou natolik originály, že hledat základy, kde jeden navazuje na druhého, je už od začátku hloupost? To ovšem jistě nebrání panu Weissovi, aby hledal další základy základů. Například u pana Paroubka.

Autor: Antonín Karoch | pondělí 28.1.2008 18:42 | karma článku: 14,06 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik