Kvasinky. Mrchy jedny nenažraný!

Když se řekne kvasinky, pánům se zřejmě jako první vybaví pivo. Kéž by se jako první totéž vybavilo mě.

Když si vygúglíte slovo kvasinky, zjistíte, že v potravinářském průmyslu jsou to velké kámošky pomocnice, hlavně při výrobě chleba, piva a vína. Nicméně existují i kvasinky potvory, říká se jim candida albicans. V určité míře se v lidském organismu vyskytují přirozeně, ovšem jakmile se přemnoží, je to průser. K přemnožení potřebují hlavně cukr. A tady je můj kámen, nebo spíše balvan úrazu. Jsem na cukru závislá. Už jako prtě jsem si za kapesné kupovala hlavně sladkosti. Sníst tabulku čokolády denně? Žádný problém. Že mám s cukrem problém, jsem si uvědomila, až když se začaly objevovat jisté zdravotní potíže.

Je známo, že kandidóza (kvasinková infekce) zasahuje ona vážená místa, ale může oslabit také kůži, ústní dutinu, dýchací orgány, močové cesty a velmi často také střeva. Tuším, že u mne je potvora také zabydlená na více místech a střídavě se mi ji daří a nedaří eliminovat. Jím přitom jinak zdravě a jsem velkou milovníci česneku – úhlavního nepřítele candidy.

Asi tisíckrát jsem zkoušela cukr z jídelníčku vyřadit. Tisíckrát jsem také selhala. Několikrát se stalo, že jsem vydržela třeba týden, pak se ale na návštěvě u rodičů objevila kávička se zákuskem – řekla jsem si, pro jednou, to přece nevadí. A těch pár kvasinek, co v malém množství sedí někde v koutě a též popíjí kafe, se vrhlo na rozmnožovací orgie. Grupáč hadra. Že si to rozdala snad každá s každou, to jsem pocítila na vlastní kůži!

Vyzkoušela jsem v boji proti několik let se opakujícím kvasinkovým infekcím už snad všechno, co odborníci, laici i léčitelé doporučují. Nicméně vím, že dokud nezatočím se svou závislostí na cukru, je veškerá snaha marná. Někde jsem vyčetla, že přemnožené kvasinky přímo chuť na sladké způsobují. Mrchy jedny nenažraný! Milují také alkohol a vše, kde probíhá proces kvašení.

Takže v tichém zoufalství jeden rým na závěr: Chceš-li potěšit kvasinky, kup si rumové pralinky!

Autor: Karla Miková | pondělí 20.4.2015 21:42 | karma článku: 17,37 | přečteno: 925x