Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na radost

I v době krize, nechuti k politikům a nedůvěře k věcem veřejným dováděli na ulicích lidé. Velela tak pozapomenutá tradice; s maškarními průvody se v únoru roztrhl pytel. I já jsem zažila tuhle společnou a společenskou radost.

Stalo se to v sobotu 13. února, kdy jsem zažila jednu spontánní (ale dobře připravenou) lidovou veselici. Ne ve městě, ale v malé středočeské vesnici, kde se všichni znají a kde je všechno jinak.

V deset hodin dopoledne se před obecním úřadem sešlo dobře sedmdesát masek, malá dechovka a desítky přihlížejících. Starosta předal rychtáři a vůdci masek „rychtářské právo“ a vládu nad obcí pro tento den.

Vedle obecního úřadu, před hospodou, se konala zabíjačka. U stánku visely dvě půlky prasete a my, vylézající z auta, jsme volali: „Honem děti, pojďte se podívat, zabíjačku jste ještě neviděly!“ A vůbec jsme nebyli zklamaní, když jsme zjistili, že veškeré zabíjačkové produkty byly připraveny předem a na praseti visela cedule Na prodej.

Průvod masek se s křepčením a muzikou vydal dům od domu, aby s předříkávačkou a sborovou recitací vykoledoval odměnu za vyzdobenou návštěvu. A že bylo na co se dívat! Na indiánské rodiny, pralidi typu pana Humla, baletky, kominíky, pošťáky, žoldnéře, vojáky, mušketýry, řezníka s čuníkem na provaze, mužnou nevěstu a jemného ženicha… Kdyby chtěli vyhlásit soutěž o nejlepší masku, byla bych proti. Každá měla to své a udivovaly mě po celý den.

Průvod měl doprovodné vozidlo: valník lóru, tažený malým traktorem. Lóra byla vyložená balíky slámy na sezení a vládly jí dvě zkušené hospodyňky. Rozdávaly potřebným horký čaj, panáky kořalky, plátky uzené kýty na krajíčku chleba, koláče a buchty. V dolním rohu valníku byla šatlava, kam biřicové zavírali provinilce. Zprvu se vozily děti, později i unavení pocestní.

U každého stavení se předříkávalo, hrálo a tancovalo. A konzumovalo se a „blblo“. Na silnici žandáři stavěli auta, nabízeli koláče a od uznalých řidičů vybírali mýtné. Šaškovské veselí ale všichni projíždějící řidiči nesdíleli. Ještě ten den jsme se dozvěděli o stížnosti na obtěžování. (Asi to byla ta znechucená telefonující řidička.)

I u některých domů se hrálo a recitovalo zbytečně, ale dobrou náladu to nikomu nevzalo. Byla to legrace: vlčák v oranžové vestě záchranáře toužil po ohromné kosti, kterou měl pračlověk přivázanou v pase; řidiče, odvedeného z auta a strčeného do šatlavy, musela u volantu zastoupit manželka; rozjetá babka (bez masky) ukazovala bombarďáky a unavený muzikant, sedící a spící na slámě po paměti mačkal klapky nástroje…

Masky obcházely ves v zimě a mrazu až do čtyř odpoledne bez nároku na honorář. U hospody pak „zastřelily medvěda“ a ukončily průvod. Večer pokračovaly v tradiční zábavě v místní hospodě a my litovali, že odjíždíme.

Do téhle vesnice jezdím čtyřicet let a zažila jsem pár zábav a tancovaček, ale takovou společnou radost poprvé. Společenská zábava nevyžaduje tolik úsilí, času a přípravy jako maškarní průvod. Ženy pro něj napekly koláče z patnácti kil mouky, nachystalo se pití a jídlo. Cítila jsem sounáležitost a společnou chuť se bavit.

Jaký rozdíl oproti minulým desítkám let, kdy jsme jen s nechutí nosili na prvního máje transparenty a mávátka. Musela dorůst nová generace, která se umí bavit bez ohlížení. Dokazovaly to mladé tváře v maskách.

Snad to vymírání vesnice nebude tak hrozné, říkala jsem si. A ještě jedna věc mě potěšila. Ve vsi s pěti sty obyvateli, rozdělené kvůli sympatiím ke starostovi na dva tábory, se lidi domluvili, sešli, společně připravili a prožili pěknou veselici. A založili novou tradici.

Taková vesnice přece nevymře a ani nezajde na hádky!

Autor: Karla Kubíková | pátek 26.2.2010 0:29 | karma článku: 9,93 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Karla Kubíková

NÁVOD NA FACE-LIFTING

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Na setkání s Naďou jsem byla zvědavější víc než jindy. Jestlipak se svěří, říkala jsem si. Měla by. Říkaly jsme si všechno, skoro všechno. Už od školy. Věděla jsem, že já se nesvěřím. Bylo na to brzy. Já jsem potřebovala vědět.

4.8.2013 v 23:59 | Karma: 10,91 | Přečteno: 423x | Diskuse| Poezie a próza

Karla Kubíková

STARAT SE O ZDRAVÍ JE PRO SMÍCH

LETNÍ POVÍDKA pro VÍKEND MF DNES Já vám řeknu, že mi připadá směsný, polykat ty různý doplňky stravy, co se inzerujou. Ty laktobacily, koenzymy, enzymy, ženšeny a já nevím, co ještě. Pít bylinný čaje, to je něco jinýho, ale já to nikdy nepotřebovala. Nepozorovala jsem se a makala.

2.8.2013 v 14:07 | Karma: 18,13 | Přečteno: 710x | Diskuse| Poezie a próza

Karla Kubíková

Nový článek

HOSPODYNĚ Můj muž se uplatnil se v jisté telefonní firmě a jeho kariéra oslňovala jako ozářený alpský ledovec. Nic proti tomu. Doma sice pobýval asi jako v nedělní škole, ale dalo se to zvládnout. Tedy, já jeho nepřítomnost zvládala; děti už méně.

9.7.2012 v 9:21 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Ona

Karla Kubíková

Na čas se dalo spolehnout.

Začal letní čas. Nemám tu změnu ráda a nevidím v něm žádnou výhodu. Každého půl roku porovnávám čas s tím minulým: takže teď by bylo teprve (nebo už) tolik a tolik ... Buď je všechno o hodinu dřív nebo o hodinu později. Kdyby tak šlo hodiny ignorovat!

31.3.2011 v 21:22 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Ostatní

Karla Kubíková

Existuje smrt? Pravděpodobně ano!

Zase se blíží dušičkový čas, ve kterém budeme nosit květiny na hroby a vzpomínat. Možná si uvědomíme i vlastní smrtelnost.. A někoho z nás napadne, co tu po nás zbude. Jaká bude – ona příslovečná - stopa v písku.

26.10.2010 v 18:47 | Karma: 15,18 | Přečteno: 960x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1284x
Žiju, dívám se a píšu. Moje knihy najdete na www.eroika.cz

Seznam rubrik