Říznout hlava nehlava?

Moudří předkové nás vybavili příslovím, že máme dvakrát měřit, než jednou řízneme. Měřit by se mělo zvláště pečlivě ve stavu zmatku, protože následky nepromyšlených řezů mohou být věru krvavé.

A nečekané vyjádření Ústavního soudu nás do zmatku uvedlo, nač si to zastírat. Nijak se tím nechci dotknout respektu k této instituci. Závěr Ústavního soudu je nedotknutelný, ale to neznamená, že se nemůžeme vyjádřit k jeho následkům. Máme překlenovací vládu na jasně vymezené období do předčasných voleb, ale teď náhle nevíme, kdy budou. Patrně ne v první říjnové dekádě, ale ani to není ještě stoprocentně jisté. Kampaně se rozjíždějí, smlouvy s agenturami jsou uzavřeny, ale nikdo neví, k jakému strategickému vyvrcholení mají směřovat. Úřady státní správy fungují v dohodnutém a respektovaném provizoriu, ale nikdo teď neví, jak dlouho bude trvat.
A aby toho zmatku nebylo málo, ozve se od lidovců volání po demisi úřednické vlády a jednáních o vládě s plným politickým mandátem. Tak nevím, na které planetě jejich politici v posledních letech přebývali, protože my, co žijeme zde, si pamatujeme, jak se předchozí plně politická vláda konstituovala přes půlrok, jak byla pravidelně v parlamentu ostřelována a nakonec stačil rozmar dvou uražených poslankyň k jejímu doražení. To chtějí absolvovat znovu?
Jistěže úřednická vláda není ideálním řešením, však to také bylo řešení na přechodnou dobu, než se volbami zpřesní politická mapa. Jednodušším a praktičtějším lékem na současné problémy proto bude stanovit termín těchto voleb v souladu s ústavou, ne kácet vládu, která i při nijak silném mandátu vládne kvalifikovaně a bez velkohubých prohlášení či skandálů. Není příliš prozíravé zbavovat se něčeho, co funguje, s vidinou čehosi dokonalejšího, co s pravděpodobností hraničící s jistotou je zcela nedosažitelné.
Už trochu úsměvnější je pak lidovecké tvrzení, že za odložení voleb nesou odpovědnost všechny parlamentní strany kromě nich, protože pro zkrácení volebního období nehlasovali. Nepodali ovšem ani ústavní stížnost, protože daný stav respektovali a myšlenku předčasných voleb přijali. Jinými slovy přijali, ale tak, aby se zvednutím ruky nenamočili. Přijali, ale odpovědnost přenechali jiným. Nemyslím, že je to postoj hodný obdivu.
Kam se jen poděla klidná síla a vyrovnanost někdejší KDU - ČSL?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Tureček | středa 2.9.2009 16:15 | karma článku: 12,82 | přečteno: 1593x
  • Další články autora

Karel Tureček

Co by asi řekl král Jiří?

20.10.2013 v 15:31 | Karma: 7,91

Karel Tureček

Co by bylo, kdyby…

5.10.2013 v 20:58 | Karma: 13,63