Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nostalgie po guláši za války billboardů

Zatímco zemědělci mají v letošním deštivém létě žně slabší, PR agentury sklízejí plnými hrstmi. Billboardy nejrůznějších velikostí visí už opravdu úplně všude. Rád bych poznal nějakého občana, který si pamatuje, co se mu na nich sděluje. Já si matně vzpomínám, že oranžová strana vyzývá občany, aby zabránili návratu strany modré, modrá strana děkuje – asi za hlasy, ale to není v rychlosti z auta k přečtení. A frekventovaná dáma nechce radar, čert ví proč, když o něm nikdo už půl roku neslyšel. PR agentury jednou na plné obrátky, ale co mají pořád vymýšlet, když jsou volby dvakrát do roka. Vyretušované tváře matně připomínají originály, člověk žasne, kolik filmově krásných lidí u nás míří do parlamentu. Nějaké heslo se k nim přidá, to je úzus, stejně na obsahu nezáleží.

Zajímalo by mne, proč se tak často hledí s despektem na tradiční volební guláš. Dobře, je to populismus doufat ve voličský hlas za kus žvance. Jenže je to také gesto pohostinnosti: Ochutnejte u nás, my vám zatím povíme, co pro vás chystáme. Za tisícovku ho navaříme deset kilo, to nakrmí na padesát lidí. Ať už budou dárce gulášku volit nebo ne, aspoň jejich zažívací trakt je na chvíli v pohodě.Dárce billboardů o nic takového nepečuje, z vyretušovaného nosu nikdo nepoobědvá a za tisícovku se ho pořídí sotva pár čtverečních decimetrů. Pastva pro oko ta počítačová magie také není, když se nad ní rozesmějete, až se za břicho popadáte, jen ohrozíte bezpečnost silničního provozu. Že by tedy pozvedlo vašeho ducha, že někdo chce spravedlivější rozdělení čehosi nebo jistoty pro kohosi? Vždyť kdo by nechtěl, že. Jak to hodlá udělat, to vám tam stejně nenapíše, to byste možná našli ve volebním programu, ale ten vy stejně číst nebudete, rozkošný kandidát si myslí o vaší inteligenci své. Vám stačí heslo a už jste na háku a kroužkujete ho, až se z vás kouří.Omlouvá ho jen to, že je realista. Když zbrojí soupeř, může si on dovolit zůstat s holýma rukama? Když ho volič v té záplavě nezahlédne, nebude si myslet, že zmizel nebo dokonce zchudl? A tak i kníže Karel už visí s výrazem „musíme tam všichni.“

Jako nenapravitelný optimista si však říkám, že se to snad jednou přece jen zlomí. Že se billboardáři konečně uzbrojí. Možná až se volič začne ptát, jak věrohodné jsou sliby stran, že po volbách zabrání rozhazování, když teď rozhazují přímo zběsile. A dají za to marnotratníkům palec dolů, jak jsem to nedávno viděl na nějakém billboardu, už nevím jakém, ale je to jedno, volit ho nebudu.

Autor: Karel Tureček | úterý 18.8.2009 9:44 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1849x
  • Další články autora

Karel Tureček

Respekt si na Vysočině zaslouží venkov i města

Když jsem přemýšlel o svém heslu pro letošní volební kampaň a vycházelo mi „Nelhat, nepodvádět, neurážet,“ uvědomoval jsem si, že první dvě slova jsou závažnější než třetí, ale v duchu jsem právě na to třetí slovo kladl největší důraz. Vidím kolem sebe, jak se urážky ujímají, kdo je nepoužívá, je považován za nudného měkotu, pan prezident se svou šikovností urážet dokonce chlubí. Škoda.

23.10.2013 v 9:15 | Karma: 7,47 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Co by asi řekl král Jiří?

S prvním návrhem na vytvoření mírového společenství evropských států přišel český král Jiří a koncept mu pomáhal vytvořit italský diplomat Marini. V 15. století na tom nebylo nic divného, hranice byly propustné, vzdělaní lidé se uplatňovali na rozličných dvorech Říše římské. To bychom jako vlastenci měli vědět, vždyť jí čtyři Lucemburkové z českého trůnu nebo z moravské državy i vládli. Jenže státy říše spolu uvnitř co chvíli bojovaly, což se Jiří z Poděbrad o něco později pokusil změnit.

20.10.2013 v 15:31 | Karma: 7,91 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Včelařství je srdeční záležitost

Jsem rybář a zemědělec, ale vždycky tu byla jedna oblast, ke které jsem se aktivně nedostal, ale po které jsem pošilhával a hodně toužil: Je to včelařství. Znám několik včelařů a jsou to chlapi, jak se patří, odvážní a zapálení pro úly. Jednou si to zkusím, mám to v plánu, protože na včelách je něco mystického: Mají instinkt pro společenství, dokážou je hierarchizovat a počínají si přitom nesobecky. Znají své role a respektují je, ačkoliv jsou „jen“ hmyz.

16.10.2013 v 7:22 | Karma: 8,37 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Na polích Vysočiny chemii nechceme

Tak slibně to vypadalo. Do roku 1989 spotřebovávali zemědělci v České republice na hektar 220 kg průmyslových hnojiv a na konci devadesátých let už to bylo jen necelých 80 kg. Krásný trend: Méně chemie, více přírody, více zdraví, nadějná budoucnost s rozumným využitím tradičních způsobů hospodaření...

7.10.2013 v 10:40 | Karma: 12,91 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Co by bylo, kdyby…

Možná spíš, co by nebylo... Kdyby byl prezidentem Karel Schwarzenberg, nedočetli bychom se, že návrh českého prezidenta přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou a ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody. Dokonce i Zemanův premiér v demisi Rusnok připustil, že takový návrh může dočasně zhoršit vztahy ČR s arabskými státy a vláda o něm jednat nehodlá.

5.10.2013 v 20:58 | Karma: 13,63 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 865x
Rybář a zemědělec.

Seznam rubrik