Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návraty šílené

  Pokud mluvím o návratech ke kořenům, myslím tím životodárné tradice, které jsou dnes často opouštěny, většinou ve jménu zisku. Pěstuje se řepka a kukuřice tam, kde způsobuje erozi a kde naši předci pokorně pěstovali méně lukrativní jetel. Tak ano, říkám, vraťme se k větším plochám jetele.

Jenže jsou i jiné návraty: k domácím porodům a k odmítání očkování dětí. Nejsem v tom odborník, ale jsem otec tří dcer. Slyšel jsem mnohokrát stesky na to, jak se rodička cítí v porodnici, vůbec to neberu na lehkou váhu. Když žena rodila, byl jsem vždycky strachy bez sebe. Muž v tu chvíli může udělat jen málo a cítí se bezmocný, což ho deprimuje. Útěchou mi bylo, že je v rukou odborníků, kteří mají k dispozici všechno, co lidé za staletí vynalezli, aby jí to pomohlo a mohlo ji to v případě problémů zachránit a zachránit i dítě. Ve středověku bych čekal na chodbě a modlil se. To jsem stejně dělal. Jenže jsem věděl, že když bude hůř, někdo zapojí přístroje, které jsou možná neosobní a stresující, ale už se někde projevily jako účinné.

Napadá mne, jestli není účinnější cestou, jak ženě porod zlidštit, přizpůsobovat prostředí porodnic tomu domácímu. Taková oáza, která by vůbec nepřipomínala blízkost nemocnice se vší výbavou. Můžeme tomu říkat porodní dům, ale asi by se našel i lepší název: třeba Hnízdo zázraků. Bylo by to nákladné a byla by to dlouhodobá investice, ale stála by za to.

Co už mne však vyloženě děsí, je obhajoba odmítání očkování dětí. Ať zelení prominou, nejsem fanatickým odpůrcem jejich názorů, také prosazuji péči o životní prostředí a lidská práva, ale tenhle názor považuji za nepřijatelný, ba přímo za zrůdný. Dětská úmrtnost na černý kašel, tuberkulózu, neštovice, následky obrny, to všechno bývalo pro rodiče noční můrou, ale patřilo to k tehdejšímu světu, nedalo se nic dělat.  Dnes se dá, bát jsme se odvykli, i jiných strachů je dost. Očkování se osvědčilo a nedá se smést jako výdobytek technokratického konce 20. století.

Nejhorší je, že dítě za sebe rozhodnout nemůže, to rodiče je vydají svému pojetí návratu do středověku, kde dle vyššího úradku božího či přírodního přežily či taky ne, a to bez lidského vměšování. Vyznávám heslo možná banální, že „pomoz si, člověče, i Bůh ti pomůže“, takže prosím: nechme ty tvorečky v péči lidí, kteří jsou poučeni vědou a výzkumem. Adrenalin našich návratů do středověku může být pro ně osudný a to se mi zdá šílené.

Autor: Karel Tureček | čtvrtek 19.9.2013 16:50 | karma článku: 10,72 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Karel Tureček

Respekt si na Vysočině zaslouží venkov i města

Když jsem přemýšlel o svém heslu pro letošní volební kampaň a vycházelo mi „Nelhat, nepodvádět, neurážet,“ uvědomoval jsem si, že první dvě slova jsou závažnější než třetí, ale v duchu jsem právě na to třetí slovo kladl největší důraz. Vidím kolem sebe, jak se urážky ujímají, kdo je nepoužívá, je považován za nudného měkotu, pan prezident se svou šikovností urážet dokonce chlubí. Škoda.

23.10.2013 v 9:15 | Karma: 7,47 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Co by asi řekl král Jiří?

S prvním návrhem na vytvoření mírového společenství evropských států přišel český král Jiří a koncept mu pomáhal vytvořit italský diplomat Marini. V 15. století na tom nebylo nic divného, hranice byly propustné, vzdělaní lidé se uplatňovali na rozličných dvorech Říše římské. To bychom jako vlastenci měli vědět, vždyť jí čtyři Lucemburkové z českého trůnu nebo z moravské državy i vládli. Jenže státy říše spolu uvnitř co chvíli bojovaly, což se Jiří z Poděbrad o něco později pokusil změnit.

20.10.2013 v 15:31 | Karma: 7,91 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Včelařství je srdeční záležitost

Jsem rybář a zemědělec, ale vždycky tu byla jedna oblast, ke které jsem se aktivně nedostal, ale po které jsem pošilhával a hodně toužil: Je to včelařství. Znám několik včelařů a jsou to chlapi, jak se patří, odvážní a zapálení pro úly. Jednou si to zkusím, mám to v plánu, protože na včelách je něco mystického: Mají instinkt pro společenství, dokážou je hierarchizovat a počínají si přitom nesobecky. Znají své role a respektují je, ačkoliv jsou „jen“ hmyz.

16.10.2013 v 7:22 | Karma: 8,37 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Na polích Vysočiny chemii nechceme

Tak slibně to vypadalo. Do roku 1989 spotřebovávali zemědělci v České republice na hektar 220 kg průmyslových hnojiv a na konci devadesátých let už to bylo jen necelých 80 kg. Krásný trend: Méně chemie, více přírody, více zdraví, nadějná budoucnost s rozumným využitím tradičních způsobů hospodaření...

7.10.2013 v 10:40 | Karma: 12,91 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ostatní

Karel Tureček

Co by bylo, kdyby…

Možná spíš, co by nebylo... Kdyby byl prezidentem Karel Schwarzenberg, nedočetli bychom se, že návrh českého prezidenta přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou a ničí vynaložené úsilí o dosažení dohody. Dokonce i Zemanův premiér v demisi Rusnok připustil, že takový návrh může dočasně zhoršit vztahy ČR s arabskými státy a vláda o něm jednat nehodlá.

5.10.2013 v 20:58 | Karma: 13,63 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 865x
Rybář a zemědělec.

Seznam rubrik