Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zažil jsem to (2): Majáles a Ginsberg 1965

Před padesáti lety na 1. máje odpoledne i večer prožila Praha pocit radosti a svobody, konal se studentský Majáles. Prvně od roku 1956 a po druhé  od roku 1948. Průvodu plného alegorií a hesel vedoucího ze Staroměstského náměstí na dnešní Výstaviště (tehdy PKOJF) se zúčastnilo vedle vysokoškoláků i na sto padesát tisíc Pražanů.

Je o tom báječný dokumentární film tehdejších studentů FAMU Majáles 1965, který si ostatně můžete pustit na YouTube. Ovšem pod názvem Majáles s Allenem Ginsbergem a rozdělený na dvě části (https://youtu.be/vrB1Wb91LBM , https://youtu.be/S5pX_gD5r2E). Ta první končí mým voláním: Král je mrtev, ať žije král! A vyhledáte-li část druhou, začíná právě tam – studentská policie odnáší trůn s básníkem Allenem Ginsbergem, neboť ho svrhla vojenská junta,  a korunuje českého krále Frantu Sedláčka, studenta stavařiny. V Praze nyní probíhá Allen Ginsberg Memorial Freedom Festival a také z některých článků to vypadá, jako by Majáles 65 byl skoro jen o tomto skvělém beatnickém básníkovi. Ale zhlédnnete-li film režiséra Dandy a kameramana Hrubeše, zjistíte že tak to nebylo. Majáles byl pojat v historicky tradičním duchu jako slavnost, kde můžete kritizovat a dělat si legraci ze sebe, z kantorů i ze společnosti, v níž žijete.

Jedním z programových bodů byla i odpolední volba krále. Fakulty navrhly své kandidáty a mezi nimi byl i Ginsberg, kterého technikům doporučil  spisovatel Josef Škvorecký, když sám kandidaturu odmítl. Hlukoměr, podle historika Blažka obsluhovaný manuálně dvěma studenty, naměřil Američanovi o desetinu víc než velmi oblíbenému bavičovi Sedláčkovi, a tak se zřejmě na základě jejich úsudku nečekaně naplnil velmi vtipný transparent:  Ginsberg králem majáles - výraz proletářského internacionalismu.

S postupujícím časem a programem se však ukazovalo, že do tohoto typu zábavy básník, který obohatil hnutí hippies symbolem květin, vůbec nezapadá. Jeho neustálé brumlání ala buddhistická mantra „ať žijo majales“ a cinkání  na činelky rušilo. Takže jsem se večer dohodl s náčelníkem studentské policie Standou Lagou, postavil se do čela junty, svrhli jsme básníka (odnesli ho s trůnem na okraj podia, kde dál zůstal) a nastolili Frantu Sedláčka. Nešlo tedy o rockera Pavla Sedláčka, jak uvádí ve své studii o majálesech Michal Svatoš. Tento Franta Sedláček také nebyl za svůj projev vyloučen ze studia, jak před časem tvrdila ČT, ale naopak jako bavič vystoupil koncem května na setkání studentů s prezidentem a dalšími tehdejšími představiteli v Lánech. Byl také jedním z kandidátů na krále i o rok později, ale to vyhrál Miroslav Horníček.

Ke studii Michala Svatoše ještě jedna poznámka: od archiváře a historika bylo by třeba více odpovědnosti k faktům: Majáles 1965 neorganizovali studenti FAMU, jak nesmyslně tvrdí. Studenti dokumentární  tvorby o něm pouze natáčeli film. V něm vidíme na začátku a na konci poradu – to zasedá vedení Vysokoškolského obvodního výboru ČSM Praha, který tuto studentskou slavnost připravil a odpovídal za ni.

P.S.: Pár dnů po majálesu na slavnostní recepci ke 20. výročí osvobození Sovětskou armádou pořádané 9. května na Pražském hradě na mě upozornila Eva Lišková prezidenta Novotného. „Tak to ti gratuluji, že jsi vedl tu juntu,“ přistoupil ke mně a podal mi ruku, když juntu vyslovil jako Janu, s „J“, „jako v té jižní Americe, že, soudruhu!“ „Ano, soudruhu prezidente,“ odpovídám, „dokážeme si přece vládnout sami.“  Natočil svou hlavu typicky lehce zprava doleva vzhůru a snad i mírně přikývl. Aspoň to tak vypadalo.

 

Autor: Karel Šmíd | sobota 2.5.2015 8:30 | karma článku: 11,00 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Karel Šmíd

Na shledanou

Reportér, publicista a fotograf Karel Šmíd procestoval svět, fotil lidi, prezidenty, šejky i generální tajemníky, psal články, divadelní a rozhlasové hry, scénáře ke komiksům Káji Saudka a nakonec i blogy.

3.8.2015 v 9:00 | Karma: 9,80 | Přečteno: 367x | Diskuse| Společnost

Karel Šmíd

Zažil jsem to (1): Jak to bylo s cenzurou

Zrovna před padesáti lety (26.4.1965) mi vyšel ve čtrnáctideníku Universita Karlova článek, který se měl jmenovat Velký pátek pražských vysokoškoláků. A prvně vůbec od roku 1948 se mi povedlo psát v něm o stávce u nás, což za socialismu bylo něco nepředstavitelného...

21.4.2015 v 17:15 | Karma: 11,57 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 4

Zkušený Peroutka ležící v žaludku nejen Barešovi přesně pochopil, co se odehrává, oč kráčí, a v polemice s ním obsáhle vysvětlil, za co bojuje:

24.2.2015 v 9:40 | Karma: 14,73 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 3

Peroutka tedy před Němci (stejně jako mnoho novinářů před socialismem) neutekl a psal až do svého odvlečení do koncentráku.

23.2.2015 v 8:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 2

Proč soudím, že Ferdinand Peroutka nenapsal článek Hitler je gentleman, když je zřejmé, že ve třicátých letech viděl hlavní nebezpečí pro republiku, kterou pomáhal budovat, zleva, od komunistů, kdežto nebezpečí z Hitlerovy strany až bagatelizoval a podceňoval?

22.2.2015 v 8:00 | Karma: 34,93 | Přečteno: 6816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Oproti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1092x
Novinář, publicista, fotoreportér a také dědeček vnuček Magdalenky a Adélky a vnuka Jáchyma.

Seznam rubrik