Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zažil jsem to (1): Jak to bylo s cenzurou

Zrovna před padesáti lety (26.4.1965) mi vyšel ve čtrnáctideníku Universita Karlova článek, který se měl jmenovat Velký pátek pražských vysokoškoláků. A prvně vůbec od roku 1948 se mi povedlo psát v něm o stávce u nás, což za socialismu bylo něco nepředstavitelného…

Ale popořádku. Zeptal se mě nedávno Milan Hejna, jak vlastně fungovala dříve ta cenzura. A já mu vysvětloval, že jinak před srpnem 68 a úplně jinak pak. Nu a nyní není, ale jsou zase vlastníci…O tom však se teď šířit nehodlám.

 

Takže na skutečný Velký pátek v pětašedesátém pozval na Hrad tehdejší prezident Antonín Novotný přes stovku pražských vysokoškoláků na setkání (před tehdy připravovaným prvním pražským majálesem po únoru 48) a já o něm v časopise referoval. A i když to byla aktuální rychlovka, šlo to ke schválení k cenzorovi (Hlavní správa tiskového dohledu – oficiálně neexistovala!) i vedoucímu kanceláře prezidenta Novákovi a také vedoucímu oddělení školství a vědy ÚV KSČ Havlínovi. Jedinou změnu požadoval cenzor: žádný „Velký pátek pražských vysokoškoláků“, ale „Velké odpoledne…“ Vždyť to s Velikonocemi, natož s Kristem přece nemělo vůbec nic společného! A co do toho vůbec tahám náboženství!

(Tak jsem si vzpomněl na jiný svůj cenzurou změněný titulek pro tehdy už druhým rokem vycházející měsíčník My, který jsem spoluzakládal. Zavedli tenkrát novinku - přílohu k občance - a s tou se dalo vyjet do Maďarska. Tak jsem jel první a napsal pak reportáž „V zemi, kde dělají z oslů uherský salám“. Vyšla pod vtipným názvem „Osmdesát hodin v Budapešti“.)

 

Tedy žádný Velký pátek, zato ale do tisku prošly následující citace Antonína Novotného o „určitých potížích“, o nichž se během svého vystoupení k nám studentům zmínil: „Například v Tlmačích na Slovensku jsme měli i stávku. Když jsme se ptali lidí, proč stávkují, řekli, že nevědí, že jim to řekli mistři a technici, jim že je to jedno, že si chtějí vydělat… A nebudeme držet ani ulejváky. V Ostravě bylo v minulých dnech propuštěno z práce asi padesát horníků. Je to poprvé od roku 1948, ale bude se to tak dělat. Bulače platit nebudeme...“

 

Článek se změněným titulkem vyšel, běžely dny a nic se nedělo, nikdo si nestěžoval. Dál jsem pracoval na přípravě vydávání celostátního studentského týdeníku, o jehož povolení nejvyšší soudruzi konečně vážně uvažovali. Ale čekali ještě mj., jak dopadne  prvně povolený pražský majáles. A protože malér nebyl, dodržel prezident slib ze setkání na Pražském hradě a pozval na sto padesát vysokoškoláků koncem května do Lán.

 

Rozsadili jsme se v zahradě k připraveným stolkům, já i s notesem a tužkou… “A co ty tam, soudruhu, zase píšeš,“ zahleděl se prezident směrem ke mně, „nepsal jsi o těch stávkách? A jak to, že jsi mi to nedal ke schválení, že jsem to neviděl předem?“

Musel jsem reagovat, takže jsem řekl, že k prezidentovi  není vůbec snadné se dostat a že to tudíž schválili „jen“ vedoucí jeho kanceláře Novák a vedoucí oddělení ÚV KSČ Havlín (pro zajímavost děda dnešního pražského politika Karla Březiny). „Je to pravda?“ obrátil se na ně prezident. A ten Novák to přede všemi zatloukl. „Já jsem to schválil,“ konstatoval naopak díky bohu Josef Havlín. A v tu chvíli do debaty vstoupil rovněž přítomný Lubomír Štrougal, aby rozptýlil začínající dusno: „Ono jde soudruhovi Novotnému hlavně o honorář, že žádný nedostal!“ Takže se všichni rozesmáli a bylo po problému...

Což tenkrát nebylo vůbec běžné.

 

 A nakonec i tam v Lánech někde na vycházce soudruzi rozhodli, ať tedy studenti ten týdeník mají. STUDENT začal vycházet na podzim. O dva roky později podle historika Karla Kaplana prý Antonín Novotný rozčileně prohlásil, že jsme měli problémy s mnoha místními fakultními časopisy,  tak teď je máme konečně na centrální úrovni s celostátním týdeníkem.

Autor: Karel Šmíd | úterý 21.4.2015 17:15 | karma článku: 11,57 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Karel Šmíd

Na shledanou

Reportér, publicista a fotograf Karel Šmíd procestoval svět, fotil lidi, prezidenty, šejky i generální tajemníky, psal články, divadelní a rozhlasové hry, scénáře ke komiksům Káji Saudka a nakonec i blogy.

3.8.2015 v 9:00 | Karma: 9,80 | Přečteno: 367x | Diskuse| Společnost

Karel Šmíd

Zažil jsem to (2): Majáles a Ginsberg 1965

Před padesáti lety na 1. máje odpoledne i večer prožila Praha pocit radosti a svobody, konal se studentský Majáles. Prvně od roku 1956 a po druhé od roku 1948. Průvodu plného alegorií a hesel vedoucího ze Staroměstského náměstí na dnešní Výstaviště (tehdy PKOJF) se zúčastnilo vedle vysokoškoláků i na sto padesát tisíc Pražanů.

2.5.2015 v 8:30 | Karma: 11,00 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 4

Zkušený Peroutka ležící v žaludku nejen Barešovi přesně pochopil, co se odehrává, oč kráčí, a v polemice s ním obsáhle vysvětlil, za co bojuje:

24.2.2015 v 9:40 | Karma: 14,73 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 3

Peroutka tedy před Němci (stejně jako mnoho novinářů před socialismem) neutekl a psal až do svého odvlečení do koncentráku.

23.2.2015 v 8:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Karel Šmíd

Ještě k Ferdinandu Peroutkovi 2

Proč soudím, že Ferdinand Peroutka nenapsal článek Hitler je gentleman, když je zřejmé, že ve třicátých letech viděl hlavní nebezpečí pro republiku, kterou pomáhal budovat, zleva, od komunistů, kdežto nebezpečí z Hitlerovy strany až bagatelizoval a podceňoval?

22.2.2015 v 8:00 | Karma: 34,93 | Přečteno: 6816x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:17

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:17

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Novinář, publicista, fotoreportér a také dědeček vnuček Magdalenky a Adélky a vnuka Jáchyma.

Seznam rubrik