Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína do toho mluví

Přechod k multipolárnímu světu sice někdo popírá, ale reálně uvažující politici si uvědomují, že něco takového skutečně probíhá a jednotlivé “póly” si budou musetvytvořit pravidla vzájemného styku. To nebude jednoduchý proces.

Bipolární svět

Těch, kdo pamatují dobu “studené války” mezi dvěma nepřátelskými tábory, ubývá, a ani ti pamětníci si příliš neuvědomují všechny aspekty té situace. Ti povšechně informovaní považují období světa rozděleného mezi dva systémy s vedoucími vojenskými supervelmoceni za dobu nesmírně nebezpečnou a tehdejší vyostřování vztahů za šílenství. Každá ze supervelmocí měla válečný potenciál schopný zničit téměř veškerý život na Zemi a každá podléhala iluzi, že kdyby se podařilo tu druhou stranu porazit, tak by pak zavládl na světě věčný mír a nejlepší podmínky pro vytvoření toho pravého ráje pro lidstvo. Ale zároveň si obě strany uvědomovaly, že napadený protivník by dokázal uštědřit útočníkovi takový odvetný úder, který by i z případného vítězství udělal vítězství Pyrrhovo. 

Obě strany nakonec dospěly k tomu, že nejrozumnější bude válečnou mašinérii spoutat řadou opatření, která co nejdokonaleji vyloučí nechtěné spuštění ničivého konfliktu. Největším rizikem byl vznik války technickým nedopatřením. Stalo se několikrát, že výstražné systémy signalizovaly odpálení raket protivníka, což se ale ukázalo jako následek selhání systému. 

Kouzlo vzájemné komunikace

Zdá se to překvapivé, ale i v dobách největšího napětí spolu obě strany komunikovaly. Na té nejvyšší úrovni byla “horká linka”, dokonale zabezpečené telekomunikační spojení mezi hlavami obou velmocí. Pokud jedna strana zaznamenala nějaké podezřelé kroky strany druhé, rozběhly se faxy či rozdrnčely telefony a hrozící incident byl zažehnán. 

Samozřejmě spolu obě strany soupeřily, dělaly si naschvály a snažily se získat spojence mezi nezapojenými státy, ale vždy obezřetně, tak, aby nedaly protivníkovi důvod k rozpoutání totální války.

Rozpad “říše zla”, a co dál?

Poté co se rozpadlo sovětské impérium, značná část světa si oddychla. “Pax americana” se zdál být nejlepším řešením pro budoucnost lidstva. Ruská federace sice zdědila veškerý jaderný potenciál bývalého Sovětského svazu, ale nezdálo se, že by bylo potřeba s ní vůbec nějak jednat. Leda snad přispět radou, jak se co nejlépe modernizovat a přizpůsobit se rozvinutému světu. Nejlépe se rozdělit na větší množství států, které by si navzájem konkurovaly a tou soutěží se dostávaly rychle vzhůru (recept Zbigniewa Brzezinského z knížky Velká šachovnice). Nevím, jak se rusky řekne “tůdle”, ale tak nějak vyzněla odpověď. Rusko pod novým vedením začalo obnovovat svou vojenskou sílu a upevňovat svoje postavení v mezinárodní politice.

Co se Rusku nedostávalo na ekonomické síle, předvedl svými výkony další hráč - Čína. Bezprecedentní hospodářský růst Říše středu budí ve světě obavy. A aby nebylo těch hráčů na světové scéně málo, hlásí se také stát nestát - Evropská Unie.

Představa cesty pro lidstvo

Ve své knize Uspořádání světa píše H. Kissinger o jedné významné motivaci některých význačných dobyvatelů: byla to představa, že dají okolnímu “chaotickému” či zpátečnickému světu správný řád, který nakonec dovede lidstvo k míru, prosperitě a blahobytu. Týkalo se to jak starověku, tak středověku a v novověku autor jmenuje, pokud si vzpomínám, Napoleona, Hitler je nasnadě, Stalin nejspíše také. 

Ve Spojených státech vykrystalizovala představa optimálního řádu charakterizovaného spojením “svoboda a demokracie”. V průběhu dějin oscilovala americká politika mezi dvěma pojetími: šířit či nešířit. Byla období horlivého šíření svobody a demokracie, často s výsledky spíše tragickými, střídaná obdobími obracení se do sebe. Přechodná období mezi nimi by se dala popsat jako šíření vlastních ekonomických zájmů maskovaná bojem za svobodu a demokracii.

Evropská Unie sice není stát, ale cítí se povolána k definování správné cesty pro všechny: udržitelný rozvoj ekonomiky a techniky, neomezený (a neudržitelný) rozvoj lidských práv a v neposlední řadě boj s rozmary klimatu.

Rusko se snaží prezentovat jako spolehlivý obchodní partner, dodržující dohody a neuvalující sankce na ty, kteří netancují podle jeho not, v mezinárodní politice fungující jako moderátor, snažící se o nalézání kompromisu mezi znesvářenými stranami s cílem uklidnit rozbouřený region. Velmi podstatnou motivací je zřejmě uchránit své obrovské přírodní bohatství před rozchvácením ze strany těch, kteří by si s ním rádi poradili jinak. 

A konečně Čína

Čína jako de facto dávnověký průkopník globalizace zdůrazňuje spolupráci mezi národy světa. Vzdálenosti měřila na tisíce kilometrů, čas nahlížela ve staletích či tisíciletích. Historie pro ni není přehled válek, ale rozvoj obchodu. A historie Číny je příběh dlouhověké nesmírně úspěšné civilizace, v němž opravdu význačnou a poučnou skvrnou bylo “Století ponížení”, tedy konec 19. a počátek 20. století, kdy se Čína ocitla na kolenou a o jejím osudu rozhodovaly cizí mocnosti.

Po bezprecedentně prudké a úspěšné modernizaci, která ji vynesla na jedno z prvních místo ve světě, se evidentně rozhodla nepřipustit nové ponížení, ale těm, kteří jí je způsobili, se nechce nijak mstít. Nevybízí ani k mírovému soutěžení, jak to činil spíše pokrytecky někdejší socialistický tábor. To, co předkládá, je “společně prospěšná spolupráce (win-win)”. To povýšila Čína na jeden ze základních principů své současné zahraniční politiky. 

Samozřejmě lze namítnout, že i ve hře s nenulovým součtem někteří hráči získají více a někteří méně. Čína je samozřejmě rozhodnuta mít ze hry nejvíc, ale měla by své tahy balancovat tak, aby ostatní hráči nebyli příliš znechuceni velkým rozdílem v prospěchu jednotlivých účastníků.

Rozhodně je třeba zdůraznit, že mluví o spolupráci SPOLEČNĚ PROSPĚŠNÉ.  Čínská zahraniční politika se stále hlásí k multilateralismu, což je třeba vyjádřeno výrokem: “Ve vzájemných vztazích se velké a malé země mají vzájemně brát za rovnocenné…”

Tato politika dostala dokonce svou oficiální formulaci, která byla vložena do preambule samotné Ústavy Čínské lidové republiky.

 

Autor: Karel Kužel | úterý 26.5.2020 8:00 | karma článku: 12,60 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Karel Kužel

Jsem nebinární - tedy jak se to vezme!

Termín “nebinární” značí většinou zastřešující kategorii pro genderové identity, které nejsou výlučně mužské ani ženské, ale “něco mezitím”. Smí se nebinarita aplikovat třeba také na světonázor? Může být politika barevná?

5.8.2021 v 22:00 | Karma: 16,03 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Supervelmoci umělé iteligence

Zamyšlení nad knížkou čínského autora Kai-Fu Lee s názvem Supervelmoci umělé inteligence. Nejedná se o recenzi, jde o porovnání přístupu k AI mezi Čínou a Spojenými státy

31.3.2021 v 11:02 | Karma: 16,09 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Needhamův problém

Britský učenec Joseph Needham se zabýval otázkou, které věnoval značnou část svého života: proč se moderní věda nerozvinula v Číně (nebo v Indii) ale v Evropě, když byla až do renesance mnohem vyspělejší?

7.3.2021 v 18:15 | Karma: 19,20 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Jak zfackovat Facebook

“Globální sociální sítě dnes představují hlavní fóra veřejné diskuse a jsou také významným fórem politickým. Jejich vliv na politickou soutěž a volební výsledky je srovnatelný...” (Úvod petice proti cenzuře na fb)

20.12.2020 v 19:45 | Karma: 12,35 | Přečteno: 368x | Diskuse| Média

Karel Kužel

Lovci a sběrači energie

Všechny formy života, které známe a umíme si představit, potřebují ke své existenci přísun energie. To platilo i pro naše pravěké předky. Porovnejme si, jak s energií pracovali oni a jak s ní pracujeme my.

29.11.2020 v 12:00 | Karma: 14,96 | Přečteno: 429x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky