Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vévéčka tuhle vládu stejně jednou položí

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když se občas probudí, trousí za sebou svá, mnohdy neopakovatelná, moudra. V jednom případě by se však jeho slova dala vytesat do kamene.

Řekl: „V koalici nám nedělá problémy opozice, ta nemá žádnou sílu. Problémy máme s Věcmi veřejnými, jsou takovou vnitrokoaliční opozicí.“ Má naprostou pravdu. I po odchodu tří poslanců, Kočí, Škárky a Humla z VV, má koalice úctyhodných sto patnáct hlasů a s opozicí se tudíž ani bavit nemusí, což také neustále dělá.

Věci veřejné svou velice účinnou předvolební kampaní, při které slibovaly nespolupracovat s politickými dinosaury, oblíbeným to rčením Radka Johna, bojovat proti neustále se zvyšující míře korupce a čistou a průhlednou politikou, oslovily a daly naději tisícům lidí, kteří v nich našli naději pro zlepšení politiky v Česku. A volili je v takové míře, že získaly tolik poslanců v parlamentu jako žádný jiný politický subjekt, poprvé se zúčastnivší parlamentních voleb.

Své voliče ve všem naprosto zklamaly. Utvořily a podepsaly koalici s takovými politickými dinosaury, jakým bezesporu je Miroslav Kalousek ( dříve KDU, později KDU – ČSL), Karel Schwarzenberg (dříve OH, SZ), Vlasta Parkanová (ODA, KDU-ČSL) a dalšími politickými přeběhlíky, kteří vycítili šanci se opět dostat do nejvyšší politiky.

Věci veřejné podepsaly i vládní prohlášení a především vládní program, i když se ve velké většině neztotožňoval s jejich předvolebními proklamacemi a programem. Rezignovaly na sliby voličům, přesně podle hesla bližší košile nežli kabát. Vyměnily svá předsevzetí za pašalíky vládních funkcí. Dokonce se, po tragédii Radka Johna ve vedení vnitra, musela složitě vymýšlet funkce pro předsedu jedné z koaličních stran. Vymyslela se i naprosto zbytečná funkce pro Karolinu Peak, na místo ministra dopravy se posadil nezralý a životem nezkušený Pavel Dobeš. O ministru školství Josefu Dobešovi nemá ani smyslu psát. Jeho návrh na zkrácení školních přestávek a jeho okamžité stáhnutí mi připadalo jako scéna  v nejvíce sledovaném filmu historii Československa a následné České republiky Pyšná princezna.

Stejně tak notoricky známé jsou problémy guru této sekty VV Víta Bárty s uplácením vlastních poslanců, byť je nutno zdůraznit, že šlo o jeho soukromé peníze, na rozdíl od případů Vondry, Drobila, Bessera či samotného nejlepšího ministra vesmíru Kalouska.

A Věci veřejné ztratily všechny preference. Teď by se do poslanecké sněmovny vůbec nedostaly. Pravda, po zmizení ze scény Jiřího Paroubka, si média vzala na paškál právě Věci veřejné a prezentují je ve stejném stylu. Co udělají špatného, je pro TOP 09 dobré.

Věci veřejné se proto snaží získávat u voličů body všelijakými prohlášeními, že s tím či oním nebudou nikdy souhlasit, aby po vymytí hlavy Nečasem nebo Kalouskem nakonec stejně ruku zvedly. Inu, peníze a moc hrají velkou roli.

Vévéčka si sama zhatila výjimečnou šanci. Mohla, v intencích svého volebního programu, odmítnout jít do koalice s politickými dinosaury, ke kterým je nutno počítat i předsedu vlády Nečase, mohli zůstat v opozici s tím, že by podpořily menšinovou vládu ODS a TOP 09. Ta výjimečnost spočívala v tom, že by menšinová vláda nemohla prosadit zákony, které republiku poškozují.

To vše veverky mohly udělat. Neudělaly! Namísto toho sice neustále křičí, ale kvůli svým pašalíkům vždycky vládu podpoří. A preference se neustále, i přes snahu o vnitrokoaliční opozici, drží jen těsně nad bodem mrazu.

A teď si zahraji na prognostika. Domnívám se, že veverky budou v této rétorice i taktice pokračovat až do doby těsně před příštími volbami. Inu, košile, rozuměj peníze a moc, je vždy bližší nežli kabát, rozuměj být v opozici a doufat, že v příštích volbách uspějí ještě více.

Aby si získaly opět voliče a do parlamentu se dostaly, dva, tři měsíce před termínem parlamentních voleb, při jakékoliv příležitosti, tuhle vládu položí.

Sice se nic nezmění, vláda v demisi dovládne v klidu a pokoji až do řádných voleb a veverkám potečou i nadále peníze, ale budou moci křičet na celé kolo, jak dodržely boj proti dinosaurům a korupci tak, jak kdysi slibovaly. Budou zřejmě doufat, že český volič je hlupák a bude je opět volit. Nakonec, zkušenosti s jinými stranami je k tomu opravňují.

Doufám a pevně věřím, že se voliči už dost poučili a volit je nebudou, ale stejně tak to platí i ostatních dvou stranách koalice. Zklamaly většinu svých voličů. A koho tedy volit? Já osobně ještě nevím. Doufám, že se do voleb objeví  nějaký subjekt, kterému bych mohl věřit. Každopádně nebudu volit Babiše, je to opět snaha, podobně jako u Bárty a jeho ABL, dostat se snáze ke státním penězům.

A pokud by se na politické scéně nikdo další a důvěryhodný, i když u politického uskupení je otázka důvěryhodnosti vždycky diskutabilní, volit nepůjdu. Jako jsem nechodil volit komunisty za jejich vládnutí. Stejně by to totiž už nemělo smysl.

Nešel bych k volbám poprvé od listopadu 89, a to o něčem vypovídá.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kapal | sobota 7.1.2012 11:42 | karma článku: 20,03 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky