Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Před 68 lety povstala Praha

Hned po okupaci zbytku okleštěné republiky nacistickými vojsky vzniklo v Československu několik významných odbojových skupin. Některé z nich byly rozprášeny a jejich příslušníci popraveni, některé však přežily až do konce války. Tyto skupiny byly řízeny jak z východní, tak i ze západní strany spojenců. Oběma centrálami bylo dohodnuto již počátkem roku 45, že Československo musí před koncem války povstat.

Celonárodní povstání v protektorátu Böhmen und Mähren bylo připlaváno z několika důvodů. Mělo vytvořit podmínky pro rychlé osvobození země od Němců, minimalizovat další případné škody a především zamezit zničení či vyloupení průmyslového potenciálu země, jak uváděl německý Plán ARLZ. 

Prvním podnětem pro povstání bylo oznámení protektorátní a kolaborantské vlády dne 4.5.1945 o zrušení nařízení dvojjazyčného úřadování, dvojjazyčných nápisů na úřadech a budovách a oznámení o zrušení zákazu vyvěšování českých vlajek. Kolaborantský předseda protektorátní vlády R. Bienert se tak chtěl ospravedlnit před národem u vědomí, že dny nacistické Třetí Říše jsou sečteny. 

Hned téhož dne, tedy 4.5. začalo v Praze strhávání německých nápisů, ale teprve druhého dne se tento jev v plné síle projevil po celém území Prahy, a proto je jako den začátku Pražského povstání určován až den 5. května 1945. Předseda kolaborantské vlády Bienert se snažil vyhlásit vznik Českomoravské republiky, ale jeho snaha selhala, neboť české policejní jednotky, které měly obsadit rozhlas narazily na tvrdý německý odpor a svou snahu po čase vzdaly. Došlo k prvnímu boji a prvnímu volání rozhlasu o pomoc. 

Velmi rychle se ustanovil Český národní výbor, který se ujal vedení odporu proti nacistům a již odpoledne 5.5. vyhlásil konec protektorátu a jako zmocněnec košické vlády se ujal vlády nad územím republiky, vyjma Slovenska, které ještě mělo vlastní Slovenský štát. 

V té době se v Praze a okolí nacházela velmi těžce vyzbrojená milionová armáda generála Schörnera a okamžitě se pustila do boje s povstalci, především u rozhlasu, ale i na jiných místech Prahy. Schörner věděl, že válka je prohraná a snažil se svou armádu dovést do amerického zajetí. Ozbrojená a povstavší Praha mu v tom ale bránila. 

V noci z 5. na 6. květen pak vyrostlo v Praze na dva tisíce barikád, při jejichž budování pomáhali desetitisíce Pražanů. Český národní výbor zároveň požadoval na německých vojscích, aby složily zbraně. Mnoho vojáků této výzvy uposlechlo, ale příslušníci Waffen SS  odmítli a rozpoutali v Praze peklo. 

Německá armáda bojoval těžkými zbraněmi, děly, tanky a dokonce za pomoci několika letadel. Víc jich Schörner k dispozici neměl, neboť všechny ostatní byly vázány na bojích s Rudou armádou. Hned počátkem ozbrojeného povstání se na stranu povstalců připojila i Vlasovova armáda, též velmi silně  vyzbrojená. Bez jejich pomoci by bylo pražské povstání Němci potlačeno hned v zárodku. 

Dne 6. května dobyla americká armáda generála Pattona Plzeň a Patton dobře věděl o obtížné situaci povstalců v Praze. Chtěl v tažení pokračovat až do Prahy, ale vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě generál Eisenhower mu to zakázal, protože Stalin nesouhlasil s překročením dohodnuté demarkační linie. Američané dokonce odmítli českou žádost o vzdušnou podporu a nad Prahu žádná letadla neposlali, takže německá letadla měla volné pole působnosti. 

Celou noc ze 7. na 8. května probíhaly v Praze těžké a úporné boje, při nichž esesáci páchali neskutečná zvěrstva na civilním obyvatelstvu. V jimi dobytých částech města vyháněli lidi z domů a po stovkách je stříleli včetně žen a dětí. Dokonce české obyvatelstvo používali jako živé štíty před postupujícími tanky. 

Dne 8. května dopoledne, vojenský velitel Prahy generál Karel Kutlvašr vedl jednání se zástupci německého Wehrmachtu, kteří podepsali kapitulaci a za to byl umožněn německé armádě volný průchod Prahou na západ k Američanům. Kutlvašr dokonce souhlasil s odchodem německých úřadů a civilistů, za což byl později v inscenovaném procesu odsouzen komunistickým vedením státu na doživotí. 

Kapitulaci německých vojsk však neakceptoval SS Gruppenführer Carl von Prücker, který nařídil jednotkám SS v boji a vraždění českých civilistů pokračovat. Jednotky SS tak pokračovaly v boji až do rána 9. května, kdy do Prahy dorazily první tanky 1. ukrajinského frontu maršála Koněva a začaly tvrdé boje se zbytky německých vojsk. Během dne byla Praha od fanatických Němců očištěna, ale někteří odstřelovači, ukrytí na střechách domů a za jejich okny, vraždili nejen sovětské vojáky, ale i civilisty dále. Teprve za několik dní byla Prahy očištěna i od nich. 

Podívejme se nyní na statistiky.

Na straně vítězů, tedy českých bojovníků jako velitel působil generál Karel Kutlvašr, Vlasovcům velel Sergej Kuzmič Buňačenko a na německé straně to byl Karl Hermann Frank, později veřejně oběšený v Praze a Rudolf Toussaint. 

V Praze bojovalo na 30.000 ozbrojených bojovníků a dalších 100. 000 lidí jim pomáhalo v různých činnostech. Na straně povstalců bojovalo  18.000 Vlasovců a celkem 40.000 Němců. 

Ztráty.

Nikdy se nepodařilo zjistit naprosto přesný počet ztrát na obou stranách. Na české straně bylo doloženo 1.693 obětí z řad českých bojovníků, 633 obětí jiných národností, 300 Vlasovců, 692 sovětů, z toho 30 padlo za oběť ostřelovačům. Ztráty na životech i civilistů nebylo možné přesně zjistit, bylo dokladováno na 4.000 obětí. 

Na německé straně se též nepodařilo zjisti přesný počet usmrcených vojáků, ale odhaduje se, že jich bylo kolem 1.000. 

 V české historii nemáme mnoho událostí, které by svědčily o statečnosti národa. Pražské povstání patří k těm činům, na které mohou být potomci bojovníků, ale i lidí na barikádách a ostatních činnostech při povstání hrdí. Komunistický režim tuto událost zkresloval, když kladl důraz pouze na úlohu členů KSČ v povstání, nyní se zase více vlivu přisuzuje Vlasovcům a úloha Rudé armády se upozaďuje. Domnívám se, že naši úctu a obdiv si zaslouží všichni, kteří se před 68 lety vzepřeli nacistům a neváhali za svobodu a vlast položit i život. Zaslouží si to stejnou měrou všichni, kdož tehdy za Československo padli. Vzdejme jim, třeba jen tichou, úctu a obdiv.

Autor: Vladimír Kapal | sobota 4.5.2013 16:26 | karma článku: 18,83 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5560x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky