Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

největší zásluhu na porážce nacistů mají Američané. Nebýt jejich zbrojních a také potravinových dodávek Sovětskému svazu a Rudé armádě, Rusové by měli s Němci velký problém. Hladoví rudoarmějci by toho moc nevybojovali.

0 3
možnosti
JH

Bez ohledu na nezpochybnitelné hrdinství a obětování zúčastněných odbojářů a vlastenců, tak si myslím, že v dáné době a za dané situace bylo povstání naprosto zbytečné,opožděné a nesmyslné. Zemřelo spousta lidí pouhých pár dní před definitivním koncem a povstání zbytečně zapříčinilo zběsilé vraždění jednotek SS a Wehrmachtu,jejichž jediným cílem v té době byl útěk do západního zajetí. V tomto kontextu mi to přijde spíš jako získání ostruh za každou cenu, popř. u některých odčinění kolaborace s nacisty. Na rozdíl od SNP nebo povstání v Řecku nebo v Jugoslávii, bylo dle mě Pražské povstání hazardující kopání do chcípajícího býka. Ale toť jen můj osobní názor.

4 0
možnosti
Foto

Díky za článek. Ano, Rudou armádu se dnes snaží někteří upozadňovat, ale neprávem, protože ta přinesla naší svobodě a vůbec celé válce daleko největší oběti. Osvobodit Berlín a pak nechat Američany osvobodit Prahu, když předtím osvobodila za cenu stotisícové oběti téměř celou republiku, to by bylo proti logice. Za povšimnutí stojí, jak se Němci stůj co stůj chtěli dostat zrovna do amerického zajetí, a kolika nacistickým zločincům se podařilo propašovat se výměnou za naloupené zlato někam na americký kontinent? Takže dnes určitě vzpomeneme oběti Pražského povstání, ale největším svátkem bude osmý a devátý květen se vzpomínkou na mladé kluky, kteří chtěli žít, ale museli zemřít kvůli tomu, abychom my mohli zde kolikrát hloupě žvanit anebo bourat pomníky rudoarmějcům...

2 3
možnosti
Foto

Trochu opakujete propagandistické klišé. Lépe by bylo studovat historii hlouběji. Nebýt komunistických buněk řízených Josefem Smrkovským, velmi pravděpodobně by Němci z Prahy v klidu odešli na západ a žádné povstání by vůbec nebylo. Takto se Frank zatvrdil a rozhodl se krvavě pomstít.

2 3
možnosti
Foto

Prahu osvobodila Vlasova armáda. Když dorazila Rudá armáda bylo po bojích. Američané měli zájem pomoc, ale tu mohli poskytnout pokud o to Praha požádá. Ta to kvůli komunistům neudělala

6 2
možnosti
Foto

Jako  malý kluk jsem neměl rád američany, protože nepomohli povstalcům v Praze a váleli se v Plzni pár kilometrů od Prahy, zatímco hrdinná Rudá armáda spěchala až od Berlína. Do té doby, než jsem se něco dověděl o demarkační čáře.

6 0
možnosti
MS

Na Pražské povstání mohou být různé pohledy. Například i takové, že povstat v situaci, kdy do konečného vítězství spojenců zbývá pár dní a osvobozenecká vojska jsou na dohled, není až takové hrdinství (na rozdíl třeba od Varšavského povstání). Já si ovšem nejvíc cením právě tu skutečnost, že se našli lidé, kteří byli ochotni riskovat život, i když věděli, že válka za pár dní tak jako tak skončí a že by se jejího konce dalo vyčkat pěkně za bukem v domácím teplíčku. R^

2 3
možnosti
Foto

Jistě, pohledy různé, ale i to, že jsme tak trochu Stalinovi udělali mouřenína. Nechtěl totiž, aby se masy německých vojáků dostaly do spojeneckého zajetí, protože se obával, že v případném konfliktu by tito zajatci byli velmi ceněnými případnými vojáky na straně USA/VB.

3 3
možnosti
Foto

Akcentujete-li podíl jednotek gen.Vlasova, pak je nutno vyzdvihnout také ostatní jednotky, např. jednotky wehrmachtu, SS, které nedezertovaly a bojovaly na straně Osy až do konce. Proč by měli mít dezertéři odér hrdinů a věrní vojáci nikoli ?

2 10
možnosti
Foto

Akcentuje? Autor konstatuje. Žádná armáda na světě neměla tolik dezertérů. Jedině sovětská. Proč asi?

8 2
možnosti
  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky