Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)dobrovolné nevolnictví aneb život v "Číně"

"Pohlídáte mi Bobíka?" .... - "Bóbikha!" Slovem čína zdejší lidé často myslí čínské restaurace a fast-foody, pokud nepočítáme svého času mezi žáky populární plnící pero. Jak to vlastně vypadá pod pokličkou takového podniku a jací jsou ti lidé v nich pracující, kteří svůj zjevný jazykový handicap zakrývají úsměvem a drobnými pozornostmi?

Když o tomto společenském fenoménu píšu, sedím zrovna v jednom z mnoha stovek podniků, které v těchto krajích vyrostly jako houby po dešti a pro mnoho lidí představují snadno dostupný zdroj levného a relativně zdravého jídla. Zatímco někteří si v souvislosti s čínskými restauracemi vzpomenou na onen skandál před několika lety, kdy televizní reportéři zblízka zdokumentovali kuchyň, kde slovo hygiena bylo mírně řečeno špatným vtipem a takovýmto místům se obloukem vyhýbají, jiní navštěvují své oblíbené "čongy" prakticky denně a nemohou si je vynachválit. Názory se různí a jako o každém běžném tématu konverzace mezi lidmi koluje nemálo vtipných i smutně pravdivých průpovídek. Tento článěk není jejich obhajobou ani hanopisem, ale jde spíš o mé subjektivní postřehy ze života těch, kteří tyto podniky provozují. Jsou to také lidské bytosti a každý z nich má svůj příběh...

Začnu otázkou: kdo z vás je ochotný pracovat 12-14 hodin denně, 7 dní v týdnu, 30 dní v měsíci, za celý rok mít jeden týden volna a takto žít pět, deset let?

Přiznám se, že já bych to nezvládl a jsem za to docela rád. Poznal jsem ovšem, že přesně takový život vede spousta mých čínských krajanů a je za možnostmi mého chápání, jak to dělají. Nepochybně je to tím, že můj běžný den víceméně odpovídá západnímu životnímu stylu a oproti těmto těmto obdivuhodným (nebo politováníhodným) jedincům se mi nedostalo takového drillu, který v Číně začíná již v dětství...

Co to je teda za blázny, co jsou zač? Proč jsou tady a dřou od nevidím do nevidím? Co z toho mají? Mají nějaký osobní život? Vědí vůbec, že mohou a dokonce by měli mít osobní život? Co výlety, placené volno, víkendové kalby, nemocenská, rodičovská a klasická dovolená, krátký/dlouhý týden, koníčky, masáže a zážitkové pobyty, sportovní vyžití nebo prostě odpočinek, nicnedělání, zevl? ... a když už se bavíme o lidech, kteří měli žít dlouhá leta v prostředí blízkém buddhismu, taoismu, konfuciánství a já nevím čeho všeho, po náročném dni jsou určitě zvyklí provádět meditaci, qi gong (či kung) ... nebo ne?

Takové otázky jsem si pokládal, ačkoli se přímo i nepřímo setkávám s těmito lidmi. Napadaly mne skoro pokaždé, když jsem si dal pikantní polévku, kung-pao nebo tofu. A před nedávnem jsem se domluvil se svými příbuznými vlastnící restauraci, že jim na nějaký čas pomohu s jejím provozem a současně si "vyčistím hlavu" od byznysového prostředí. Tím se mi naskytla skvělá příležitost si na vlastní kůži takový život vyzkoušet a nyní na tyto otázky nalézám odpovědi...

Jsou to lidé, kteří se sem přistěhovali z ekonomických důvodů, nejprve z měst, později stále častěji z chudých vesnic jihovýchodní Číny a téměř nikdo nedisponuje dostatečnou jazykovou vybaveností, aby se plně asimiloval a co se týče profesního uplatnění, nemívají moc na vybranou a po období stánkaření v 90. letech se většina z Čech buď odstěhovala, nebo si otevřela své obchody s oblečením a restaurace, z čehož dodnes povětšinou zůstaly restaurace a pozdější bufety. Krátce po sametové revoluci to bylo něco nóbl a podle toho vypadaly i ceny, nebyl to tedy špatný byznys, mnoho lidí čínské jídlo neznalo a tehdy bylo v restauracích, kterých bylo pomálu, prakticky neustále plno a v některých podnicích nebylo výjimkou, že jste se museli na dny i týdny dopředu objednat, abyste si mohli vyzkoušet exotická jídla v zajímavém prostředí. Nic ale netrvá věčně, obzvlášť lehce ukojitelná lidská zvědavost a navíc s tím, jak podobných podniků přibývalo, s konkurencí začala propadat cena a bohužel i jejich celková kvalita. Příliv vesničanů, kteří dříve pracovali na rodinných farmách a kteří o gastronomii věděli často méně než jejich hosté, vyvolal cenovou válku, v jejímž důsledku je čína místem, kam se chodíme levně nacpat. S nepřekonatelnou pílí tito provozovatelé mohli snížit ceny až na hranici rentability a aby ušetřili na platech zaměstnanců, většinu nebo veškerou práci odvádějí sami. Pracovní doba je prakticky nekonečná a po zavírací době se jde rovnou spát, aby se stihl ranní nákup surovin před otevírací dobou. Trochu času na sebe mají pouze v době, kdy nechodí hosté, takže klid potřebný například pro studium jazyka se hledá stěží. Volné dny nejsou; co kdyby zrovna někdo přišel? Co dovolená a další výše uvedené? Odpovím takto: Chléb a hry byly římským vynálezem a i ty pro Evropany přirozené potřeby byly eufemicky řečeno minimalizovány érou Velkého kormidelníka a až v posledních dvou dekádách v tomto směru začlo v samotné Číně pozvolna docházet k posunům. Náboženství a filosofie byly důsledně vymýceny systematickým brainwashingem. Můžete namítnout, že přece jen nějaké to odreagování člověk musí občas mít, aby se nezbláznil. Ano, extrémní askeze si často vyžádá extrémní formu zábavy: Hazardní hry. Číňané (pozor, pouze muži) prohrají miliardy dolarů každý rok a patří mezi nejoblíbenější klienty casin. Nezřídkakdy je majitel takové číny schopen prohrát měsíční tržbu za jeden večer a ztrátu tak nahrazuje další lopotou.

jestliže jsem dříve nechápal tzv. Sorelu, pochopil jsem její podstatu přes samotný život; dnes již po mnoha konverzacích se svými krajany vím, že žít bez jakéhokoli hlubšího pochopení života s jedinou ideou v materiálním realismu není pouze fantazie a že je to realita pro stovky milionů lidí. Nemám teď na mysli konzumerismem prorostlý západní svět, který pomalu prostupuje i čínskou populací, ale jak už jsem se tu jednou zmínil: typického Číňana opravdu zajímají pouze dvě témata: jídlo a peníze.

Tito lidé, jak jsem poznal, jsou dobrovolní nevolníci, kteří si postavili vlastní vězení, ve kterém žijí. Ano, v principu v nevolnictví žije skoro každý a této nesvobody se těžko zbavuje, v takovém životě by ale chtěl žít málokdo.

Když položím kardinální otázku PROČ, každý tvrdí, že jsou za tím děti a rodina, jak ale může rodič dobře vychovat svého potomka, když na něho absolutně nemá čas a často ho svěří do péče české "babičky" (oblíbený baby-sitting), která při nejlepší vůli nemůže mít stejné zájmy jako rodiče dítěte? A rodina, tolik důležitá v našich hodnotách, je chronicky zanedbávaná a ani témata mezinárodních telefonátů "domů" se víceméně nemění: jídlo, peníze a problémy ve vztazích v rodině. Pokud jdu hlouběji, přichází bezmocný povzdech. Jsou v pasti, krysím závodě, spirále, prokletí...

Je to jen smutný (sebe)klam? Jsou ti lidé oběťmi režimu? Jsou hloupí a mohou si za to sami? To už nechám na vás.

 

PS: Pro fajnšmekry - kde dělaj dobrýho Bóbikha, to fakt nevím. Osobně mi nedává smysl, aby tu někdo chytal psy a pracně je připravoval a dokonce jejich maso následně vydával za vepřové nebo hovězí. Kdysi jsem v Číně viděl psí restauraci, ale bylo to očividně něco speciálního a s patřičnou přirážkou.

Autor: MeiYin Kang | čtvrtek 27.1.2011 16:06 | karma článku: 21,18 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

MeiYin Kang

Dělání, nedělání a štěstí

Krátká kontemplace na téma, kterým se vědomě či podvědomě zabývá každý. Je příhodné, že je text napsán právě v neděli.

24.6.2012 v 12:55 | Karma: 9,85 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

MeiYin Kang

Děkuji.

Nedávno jsem měl tak zdřevěnělé nohy, že jsem se téměř nemohl pohnout z místa, až jsem začal přemýšlet nad tím, jestli vůbec ještě budu moci chodit. Po půlhodince uvolňování a masáží se nakonec nohy postupně vzpamatovaly a začaly vykazovat známky funkčnosti. Dostal jsem však při této neobvyklé a nepříjemné příležitosti silnou a až překvapivě pozitivní myšlenku, o kterou bych se zde s tebou, milý čtenáři, milá čtenářko, chtěl podělit.

3.1.2012 v 14:30 | Karma: 10,29 | Přečteno: 758x | Diskuse| Osobní

MeiYin Kang

Biologický a duševní věk

Úvaha o životním stylu mých vrstevníků s troškou moralizace. Taky jste bývali mladí?

17.1.2011 v 20:30 | Karma: 17,01 | Přečteno: 1203x | Diskuse| Společnost

MeiYin Kang

Vo čem je vlastně ten život?

Kára za "desítku", zámek na ostrově, tryskáč, harém jak u Hugha Hefnera, mezinárodně uznávaná kapacita, tři doktoráty, vyrýsovaný "six pack", titulní stránka bulvárního tisku, milión "přátel" na facebooku, olympijská medaile, platinová deska nebo...?

11.1.2011 v 0:05 | Karma: 17,34 | Přečteno: 874x | Diskuse| Osobní

MeiYin Kang

Přítomnost vs. ego aneb poznatky jednoho skoro-blázna

Znáte stav, kdy vědomě nepřemýšlíte racionálně a necháváte se "vést osudem" (dosaď si přijatelné slovo dle sebe)? Mé zkušenosti úzce souvisí s psychospirituální krizí, kterou jsem nedávno prožil. Následující text zachycuje mé myšlenky z tohoto obohacujícího a poněkud zmateného období, kdy jsem poprvé začal chápat sílu přítomného okamžiku.

8.1.2011 v 22:25 | Karma: 8,00 | Přečteno: 602x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Mladík tělem, pětatřicátník duší, stařec duchem. V ruchu nenápadný a tichý, v klidu hlučný a neposedný. Umělecky založen, přec na bohéma stroze žijící. Mezi přáteli známý pro svou abnormálně nezávislou povahu. Neúnavný žák školy ŽIVOTA.