Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hradecké ruličky zpestřily narozeninové menu K. H. Máchy!

Byl pozdní večer, byl páteční večer, šestnáctý listopad. Poslední den 14. ročníku celostátní dvoutýdenní akce „Den poezie 2012“. Temný Petřín, majestátní socha K. H. Máchy osvětlená plamínky svíček, mihotajícími se v karmínové barvě vinného moku.

Kamil Princ a Sonáta pro rezavou harfu Ivana Kalenská

Praha. Tradiční oslava narozenin K. H. Máchy přilákala i přes ponurost inverzního počasí mnoho příznivců poezie i básníků. Setkání bylo letos dokonce mezinárodní! Společenství obohatila přítomnost ruské umělecké komunity: jednotliví umělci přednášeli jak svou vlastní tvorbu, tak klasiky ruské poezie v originále. Předvedli též své překlady veršů Václava Hraběte a samozřejmě Máchova Máje.

V přívětivé atmosféře mezinárodního setkání přednesla báseň Máchův kraj ze sbírky Skazočky i verše ze své nejnovější sbírky Rosa na ostří/Dvořák básnířka Jarmila Hannah Čermáková. J. H. Čermáková byla také jednou z básnířek, které vystoupily v rámci akce Den poezie v Malostranské besedě v komponovaném pořadu „Jarmilo. Jarmilo? Jarmilo!“. Úspěšným hostem pořadu byl také člen Spolku přátel krásného slova Kamil Princ, mj. s básní „Večer májový“ (díky které je držitelem ocenění „Za naplnění odkazu K. H. Máchy“).

Temným Petřínem zazněl Máj také v čínštině, svíce a rudé víno zahřívaly přítomné a všichni se dobře bavili. Pražský básník David Mareš četl své básně Mrtvá nevěsta Davida Mareše, Prvomájová gLorifikace, Slavičí (z h)lásky pění, Tvář nebes (Sagarmátha) a Křišťály noci z displaye svého mobilu… technologie, stejně jako sociální sítě (jejímž prostřednictvím byli mnozí na akci svoláni)  tak zintenzivňují stopu poezie v postmoderní společnosti.

Přítomným pak Ivana Kalenská předávala pozdravy královéhradeckého Spolku přátel krásného slova: již tradiční papírové ruličky s básněmi členů spolku, rozdáváné pod mottem „Trocha poezie nikoho nezabije“. David Mareš přečetl z ruličky básně Vojtěcha Erbrta „Ledovce“ a „Co nemohu mít“, Ivana Kalenská báseň Zuzky Hlouškové. I další, kdo měli ruličky, z nich básně členů SPKS přečetli ostatním. O úspěchu veršů svědčí fakt, že Ti, kdož například ve dvojici měli stejné básně, je vyměňovali s dalšími, aby si domů odnesli různé básně. Původní ideou ruliček je sice posílat je dál, ale o tom nemohlo být řeči, lidé se ujišťovali, že si je mohou ponechat. Noticka o činnosti Spolku přátel krásného slova (dále SPKS) v ruličce lidi zaujala, a tak vznikla spontánní debata, lidé se živě dotazovali na činnost spolku, zajímali se o projekt „Škrabodílny“ atd. Salon republiky měl v Praze velký úspěch.

V dalším bloku člen SPKS Kamil Princ zahřměl do temnot Petřínského kopce verše ze své prvotiny Sonáta pro rezavou harfu, zejména máchovské variace. Sklidil velký aplaus a na žádost přítomných vystoupil dokonce ve třech blocích. Díky milým reakcím publika mohl být představen také unikátní literární počin, právě vydávaný Almanach neodekadence, uspořádaný Kamilem Princem. Přispěvatelem almanachu byl také výše zmiňovaný David Mareš, a tak oba básníci přečetli společně také verše z této nové knihy, což opět vyvolalo zájem publika.

Atmosféra akce byla velmi spontánní a přívětivá, přítomné vyhnala až příliš velká zima. Večer tím ale neskončil, celé poetické společenstvo se přesunulo do blízké hospůdky, kde pokračovala zábava a vznikla mnohá přátelství i přísliby spolupráce. Ačkoliv mnozí lidé považují poezii za mrtvou, je vidět, že madam Poezie je živá, stejně jako již tradiční pocta básníků na Petříně: takovéto mezinárodní  setkání by jistě bylo pro Karla Hynka jedním z nejlepších narozeninových dárků.

Tak tedy, za rok nashledanou Karle Hynku Mácho!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kalenská | neděle 25.11.2012 13:00 | karma článku: 10,38 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Ivana Kalenská

sKarta...dobrý sluha nebo zlý pán?

„... pro lidi, kteří vlastní účet to není žádná výhoda ale buzerace. Nevím, proč bych si měl dělat účet u české spořitelny, když tu bankovní instituci odsuzuji. Nadále nevím, proč bych měl prozrazovat osobní údaje institutu s kterým nechci mít nic společného. S sKartou nechci mít nic společného a doufám, že nebude povinná- už od začátku jsem jejím odpůrcem. A myslím si, že moc pozitivních názorů nezískáš“ (Jan Hamák, florbalista vozíčkář)

3.1.2013 v 18:06 | Karma: 9,62 | Přečteno: 923x | Diskuse| Společnost

Ivana Kalenská

Novoroční

Sníh křupe pod botou podvečerních chodců. Klidný sváteční večer. Trávník pokrytý sněhovou krustou, díky pouličním lampám i v podvečeru třpytivou. Stromy a keře zdobí jinovatka. Od zaparkovaných aut se domů vrací rodinka s dětmi. Nebo je to návštěva? Někdo venčí psa. Světýlka se mihotají v krajině. Zimní idylka.

1.1.2013 v 17:05 | Karma: 5,91 | Přečteno: 649x | Diskuse| Poezie a próza

Ivana Kalenská

Eko-logie? "Objevy" umírnění spotřeby v kontextu globalizace

Od dětství je mi šetrné zacházení s přírodou a zdroji, tzv. ekologické chování, přirozeností. Samozřejmě v mantinelech možností daných regionem, kde právě žiji a podobně. Dětství na zahradě, u potoka, v háječku, čištění studánek. Do lesa na houby, a tiše pozorovat zvěř. Život v souladu s ročními obdobími, která ve městě přestáváme vnímat. Pojďme se podívat, jaké k tomu vedou důvody.

10.10.2011 v 14:15 | Karma: 7,95 | Přečteno: 878x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Ivana Kalenská

„Pharmakodynamis – cesta rostlin a jedů“

Motto: Nesmírná je moc, co spí v podstatě bylin a v lůně kamení. V malém kvítku se tak moc jedu ukrývá a zároveň moc léčivá. (W. Shakespeare, Romeo a Julie)

15.8.2011 v 19:10 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Společnost

Ivana Kalenská

Výchova k etice, mravnosti v odkazu Jana Ámose

Motto:J. A. Komenský „Ctnost se pěstuje skutky, ne řečmi“. Jan Amos Komenský a jeho odkaz je velkým národním pokladem. Mnohdy si neuvědomujeme, jakým osvíceným způsobem tento muž uvažoval, jak vnímal nezbytnost provázanosti lidské bytosti s přírodou a ostatními bytostmi. A to vše přes jeho pohnutý osobní život.

28.7.2011 v 14:15 | Karma: 12,23 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Zvětšený Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal podepsaný dres

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:07

Přímý přenos Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát schválil novelu, která usnadní podmínky uplatnění zubařů ze zemí mimo EU

29. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:06

Senát podle očekávání potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1615x
Jsem ohnivý kůň, blíženec v ascendentu býka.

www.ivanakalenska.cz

Seznam rubrik